Η Γερμανία αναγνωρίζει τις προκλήσεις που απορρέουν από τις τεκτονικές ανακατατάξεις που προκαλεί η δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, είναι όμως αμφίβολο αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί εγκαίρως και καταλυτικά στον ρόλο της στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς η εσωτερική ατζέντα είναι διαφορετική.
Ζήτημα ανταγωνισμού της εσωτερικής με τη διεθνή ατζέντα καθώς και ανωριμότητας λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τέθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Συνεδρίου των Δελφών στο πάνελ για την επόμενη μέρα της Γερμανίας.
Ο Nathanael Liminski, Υπουργός Ομοσπονδιακών, Ευρωπαϊκών, Διεθνών Υποθέσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τόνισε ότι η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα και η μετανάστευση βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία. Εξέφρασε προβληματισμό για τη φιλοδοξία του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού, ως προς την ενίσχυση της γερμανικής ανταγωνιστικότητας και ζήτησε ειλικρινή ευρωπαϊκό συντονισμό.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η Γερμανία χρειάζεται πλέον μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή, καθώς έχει σταματήσει να εξαρτάται από το φθηνό ρωσικό αέριο, τις εισαγωγές από την Κίνα και την αμερικανική ασφάλεια.
«Πρέπει να προχωρήσουμε την κοινή ευρωπαϊκή αγορά, να άρουμε τους φραγμούς σε αγαθά και υπηρεσίες – αυτό μπορεί να αντισταθμίσει τις εξαγωγικές απώλειες λόγω των δασμών».
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι στον τομέα της άμυνας η Γερμανία κινείται με δισταγμό, ωστόσο υπογράμμισε πως «η κοινωνία πια επιτάσσει ειρήνη και κοινά ευρωπαϊκά συστήματα άμυνας».
Απέξω τα βλέπουν… αλλιώς
Ο Andreas Kindl, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, επισήμανε ότι «η ασφάλεια και η ανταγωνιστικότητα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τη Γερμανία». Όπως είπε, το κοινωνικό αίσθημα απαιτεί «έξοδο από την υπνηλία», με ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης και ενεργή δράση. Αναφέρθηκε στις προσδοκίες των πολιτών για μεγαλύτερη συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και μίλησε για την ανάγκη παράλληλης πορείας διεύρυνσης και μεταρρυθμίσεων εντός της ΕΕ.
Επαναπροσέγγιση ΕΕ – Βρετανίας
«Η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα είναι ζητούμενο – όχι μόνο απέναντι στην πρόκληση Τραμπ», είπε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είχε αρχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε επίσης στη «μεγάλη επανευθυγράμμιση» των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο και υπογράμμισε ότι η γερμανική στρατηγική δεν στρέφεται προς την Κίνα.
Κίνδυνος κοινωνικής συνοχής
Η Alisa Vogt, Program Director στο Τμήμα Διεθνών Υποθέσεων, Körber-Stiftung, περιέγραψε τις ευρωπαϊκές και γεωπολιτικές προκλήσεις ως «τεκτονικές» για τη νέα γερμανική κυβέρνηση. «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η άμυνα, η αλλαγή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και η εσωτερική κοινωνική συνοχή είναι τα κύρια μέτωπα», ανέφερε.
Χαρακτήρισε την ετοιμότητα της επικείμενης γερμανικής κυβέρνησης «πέντε στα δέκα» και επεσήμανε την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας. «Ο Φρίντριχ Μερτς έχει ήδη δηλώσει ότι πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά και περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί αυτό», κατέληξε.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Terry Martin, Παρουσιαστής Ειδήσεων, DW News.