Με τρελό τζίρο που ξεπέρασε τα 300 εκατ. ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ανέκτησε ολόκληρη τη βουτιά της προηγούμενης συνεδρίασης, περιορίζοντας δραστικά τις απώλειες που είχαν φτάσει στο 13.46% κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Η εντυπωσιακή αντίδραση που εκδηλώθηκε την Τρίτη στο Χρηματιστήριο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, τόσο λόγω της βιαιότητας της πτώσης που έσβησε 12,5 δισ. από τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων, όσο και εξαιτίας της εκδήλωσης αντίδρασεις στις διεθνείς αγορές, ξεκινώντας από τη Wall Street τη Δευτέρα το βράδυ, συνεχίζοντας με τις ασιατικές και με τις ευρωπαϊκές να ακολουθούν. Άλλωστε το κλίμα στην Ευρώπη είχε αρχίσει να μεταβάλλεται ήδη από τη Δευτέρα το απόγευμα, όταν όλες οι μεγάλες αγορές μετρίασαν αισθητά τις απώλειές τους.
Στο Χ.Α υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όμως που επηρεάζουν το μικροκλίμα και ιδιαίτερα τις κινήσεις των θεσμικών: Η επικείμενη -εντός ωρών- αναβάθμιση της αγοράς από τον οίκο FTSE-Russell.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ήταν ο πολύ υψηλός τζίρος, καθώς αντισταθμίζει την αντίστοιχα υψηλή αξία συναλλαγών στην πτώση, δείχνοντας ότι η ορεξη για ελληνικά assets δεν είναι μικρότερη από την προσφορά και ότι η μεταβλητότητα δεν επηρεάζει τόσο τον κύκλο εισόδου και εξόδου index funds.
Auditor’s note: Ο ΟΠΑΠ έδειξε χαρακτήρα και… ποιότητα
Στο ταμπλό ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει ο ΟΠΑΠ, ο οποίος εν μέσω διεθνούς αναταραχής και ενώ οι τράπεζες παραδόθηκαν αμαχητί στους πωλητές, κράτησε χαρακτήρα με την εμφάνηση αγοραστών που σκούπησαν μεγάλο μέρος της υπερβάλλουσας προσφοράς περιορίζοντας δραστικά τις απώλειες. Ακολούθως, την Τρίτη η μετοχή ανέκαμψε ανακτώντας όλες τις απώλειες της Δευτέρας και μεγάλο μέρος των ζημιών της Παρασκευής, υπερβαίνοντας πάλι τις επιδόσεις των τραπεζών και του γενικού δείκτη, που δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Και τεχνικά, η εικόνα της μετοχής του ΟΠΑΠ είναι σαφώς καλύτερη, καθώς έκλεισε μεν στο κόκκινο με απώλειες της τάξης του 5%, τερματίζοντας όμως σε σημείο υψηλότερο του ανοίγματος.Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η διαφορά συμπεριφοράς οφείλεται στο γεγονός της ποιότητας των θεσμικών χαρτοφυλακίων που έχουν θέση στον ΟΠΑΠ και της απροθυμίας τους να εγκαταλείψουν ένα χαρτί που προσφέρει σταθερά υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Αντιθέτως, οι τράπεζες δέχθηκαν πιέσεις τόσο από την πρεμούρα των θεσμικών να κλείσουν ανοιχτές θέσεις και margins, όσο από τον γνωστό -πλέον- πανικό που δημιουργούν στην αγορά οι ελληνικές χρηματιστηριακές, που εξαναγκάζουν τους πελάτες τους να κλείσουν θέσεις και ενεργοποιούν margin calls έως και 10% υψηλότερα από τα επίπεδα που θα χτυπούσαν κανονικά, για να αποφύγουν τις αυξημένες απαιτήσεις εκκαθάρισης.
Ανοιχτά τα μέτωπα
Προφανώς και οι γεωοικονομικές συνθήκες δεν βελτιώθηκαν επειδή αντέδρασαν οι αγορές. Η αντίδραση αυτή οφείλεται κυρίως στη βιαιότητα της πτώσης και δευτερετόντος στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των επενδυτών. Οι δείκτες μεταβλητότητας άλλωστε παραμένουτν σε δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα.
Η βίαιη πτώση των τιμών και η συνεπακόλουθη ισχυρή αντίδραση επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε περίορο αυξημένης μεταβλητότητας, περιορισμένης ορατότητας και γενικά ανασφάλειας.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ωστόσο, παίζει σημαντικό ρόλο και το μικροκλίμα, καθώς η θεσμική διαδικασία αναβάθμισης της αγοράς παράγει αποτελέσματα σε επίπεδο front running, ακόμα και στον αυτόματο πιλότο.
Η ετυμηγορία του FTSE Russell για το αν θα συμπεριλάβει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις Ανεπτυγμένες Αγορές θα αποτελέσει άλλο ένα σημαντικό βήμα της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά τη δεκαετή κρίση χρέους, ενώ παράλληλα θα είναι μια εξέλιξη από την οποία θα μπορούσαν να εισρεύσουν εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, το ισοζύγιο εισροών/εκροών θα είναι μάλλον αρνητικό βραχυχρόνια, καθώς στους δείκτες FTSE developed markets θα περιληφθούν λιγότερες μετοχές. To Crisis Monitor έχει σκιαγραφήσει το προφίλ της αναβάθμισης λεπτομερώς…
Οι αναλυτές περιμένουν πως η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί, καθώς η επενδυτική ψυχολογία είναι εύθραυστη, δεν υπάρχει κάποια θετική είδηση στον ορίζοντα και οι χθεσινές πληροφορίες για καθυστέρηση 90 ημερών στην επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ διαψεύστηκαν ως fake news, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν την Κίνα για αύξηση των δασμών, αν δεν αφαιρέσει αυτούς που επέβαλε.
Ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος και της δυναμικής θα παίξουν και άλλοι παράγοντες, όπως τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών από εισηγμένες εταιρίες. Πολλές -ιδιαίτερα τράπεζες- τα είχαν παγώσει καθώς οι αποτιμήσεις κρίνοντας ασύμφορες και ζημιογόνες για τη ρευστότητα και τα κέρδη. Η πτώση όμως οδήγησε σε επανεργοποίηση των προγραμμάτων αυτών, τόσο γιατί οι νέες αποτιμήσεις είναι πιο ελκυστικές, όσο και γιατί θέλουν να αποτρέψουν τη διαμόρφωση κλίματος και εικόνας απαξίωσης των assets.
Προοπτικά, ρόλο θα παίξουν και άλλοι παράγοντες, όπως η έκθεση της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο -η πρώτη εκ των δύο ετησίων αναθεωρήσεων-, η οποία όμως θα έρθει σε περίοδο που ο οίκος έχει προαναγγείλει εκτάκτως την αναθεώρηση των μακροοικονομικών του εκτιμήσεων, μετά την κήρυξη εμπορικού πολέμου από τον Τραμπ.
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος τράβηξε τη σκαδνάλη επιβάλλοντας δασμούς 104% στην Κίνα από την Τετάρτη, που συνεπάγεται παύση εμπορίου και εφόσον διατηρηθούν θα οδηγήσουν σε επαναδρομολόγηση των εφοδιαστικών αλυσίδων και ενδεχόμενως επανατιμολόγηση αγαθών, αλληλουχία που θα μπορούσε να έχει -υπό προϋποθέσεις- αποπληθωριστικό effect στην Ευρώπη και την Ασία, διευκολύνοντας τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια. Μεσοπρόθεσμα όμω μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι damping και υπονόμευσης του ανταγωνισμού… ,με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στο ταμπλό
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1581,99 μονάδες (+6,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1571,42 (+6,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1570,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,19%.
Καλή η τελική εικόνα, με 132 ανοδικούς τίτλους, έναντι 14 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.
Ο τζίρος στα 304,2 εκατ., από τα οποία τα 19 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (AKTR, ONYX, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΛΠ, ΙΝΛΟΤ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΜΥ, ΜΠΕΛΑ, ΔΑΑ, CENER, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΟΕΛ), με τους ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ να απασχολούν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 304,2 εκατ., τα 277 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Τα βαριά χαρτιά
Σταθερά σε θετικό έδαδφος οι τράπεζες, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (ΑΛΦΑ +9,87%, ΕΤΕ +5,58%, ΕΥΡΩΒ +8,92%, ΠΕΙΡ +9,81%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1467,64 μονάδες (+10,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1442,03 (+8,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1440,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 8,31%.