Η αναμονή για διαπραγματεύσεις έχει τα όρια της, ξεκαθάρισαν με κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ στον Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας παράληλλα την ετοιμότητα του μπλοκ να απαντήσει στους δασμούς.
Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ κατάφεραν να συμφωνήσουν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, διατηρώντας έτσι τη θεσμικότητα, τη συνοχή και αποφεύγοντας την διακοίνωση των εσωτερικών ρηγμάτων σε περίοδο κρίσης. Σε δήλωσή τους διαμήνυσαν ετοιμότητα να απαντήσουν στους δασμούς Τραμπ, ξεκαθάρισαν όμως ότι προτιμούν τις διαπραγματεύσεις, θέτοντας όμως παράλληλα και χρονικές κόκκινες γραμμές.
Κοινό μέτωπο, μεν, στον ελάχιστο κοινό παρονοστή δε, κατάφεραν να οικοδομήσουν οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπέμποντας παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας να ενεργοποιήσουν όλο το φάσμα αντιμέτρων — συμπεριλαμβανομένης της επιβολής πιθανών φόρων σε ψηφιακές εταιρίες — ως απάντηση στους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Ενώ η ΕΕ παραμένει ανοιχτή και προτιμά τη διαπραγμάτευση, δεν πρόκειται να περιμένουμε επ’ αόριστον», δήλωσε τη Δευτέρα από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς.
Μιλώντας μετά τις συνομιλίες με τους ομολόγους του από τα κράτη-μέλη, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής — παρά τις προσπάθειες και τα ανοίγματα — δεν έχουμε δει την πραγματική εμπλοκή που θα οδηγούσε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, διότι αυτή πρέπει να είναι δίκαιη και για τις δύο πλευρές», προσθέτοντας ότι «δεν κάνουμε εμπόριο ανταποδοτικών ενεργειών».
Η Ευρώπη ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
Η απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμό 20% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική», έχει εγείρει φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο — και οδήγησε σε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Παρότι η ΕΕ έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει συνομιλίες, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ένωση δεν θα διστάσει να απαντήσει εάν αποτύχουν οι προσπάθειες συνεννόησης.
Τα κράτη-μέλη «θέλουν να δώσουν χρόνο στις ΗΠΑ να σκεφτούν τη συνολική εικόνα, καθώς η αμερικανική αγορά έχασε 5 τρισεκατομμύρια μέσα σε λίγες ημέρες — δεν είναι καλή λύση για την οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Πολωνίας, Μιχάλ Μπαρανόφσκι, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ — που είναι και Αντικαγκελάριος — είχε επίσης τονίσει την ανάγκη να εξεταστεί πιο προσεκτικά το εργαλείο «αντικαταναγκασμού» της ΕΕ, το οποίο θεωρείται ως το πιο ισχυρό μέσο ανταπόδοσης. Το εργαλείο αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επιβολή φόρων σε ψηφιακούς κολοσσούς, πολλοί από τους οποίους έχουν έδρα στις ΗΠΑ.
Μιλώντας νωρίτερα στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ΕΕ θα συγκροτήσει ομάδα επιτήρησης εισαγωγών για να παρακολουθεί τις επιπτώσεις από τους δασμούς. Όπως είπε, στόχος είναι η «προστασία από τις έμμεσες επιπτώσεις μέσω της εκτροπής εμπορίου».
Επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ένωσης ότι επιθυμεί διαπραγμάτευση αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει εάν χρειαστεί. Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΕΕ θα επιδιώξει την ενίσχυση των εμπορικών της σχέσεων με άλλους παγκόσμιους εταίρους.
«Θα επικεντρωθούμε, σαν ακτίνα λέιζερ, στο 83% του παγκόσμιου εμπορίου που βρίσκεται πέρα από τις ΗΠΑ», προσέθεσε.
Η φον ντερ Λάιεν μιλάει… μόνη της
Η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχε προτείνει στο παρελθόν τον μηδενισμό των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, υπό τον όρο ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν το ίδιο, αλλά η Ουάσιγκτον δεν απάντησε.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι αναγνωρίζει τη θεσμική εξουσία της Κομισιόν και ότι σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τις χώρες κατά μόνας. Η προσπάθεια αποδόμησης της ΕΕ χτυπώντας στον πυρήνα της αποτελεί μείζονα επιδίωξη του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ.
Θετικές ενδείξεις
Ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ότι η πρόταση της ΕΕ να μειώσει τους δασμούς είναι «ένα καλό μικρό ξεκίνημα», αλλά χαρακτήρισε μεγαλύτερο πρόβλημα την «απάτη» μέσω μη δασμολογικών εμποδίων, επικαλούμενος ως παράδειγμα τον ΦΠΑ της ΕΕ.
«Ας μιλήσουμε, ας διερευνήσουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τους δασμούς στο μηδέν όπως ίσχυε για αρκετά προϊόντα μέχρι τις 2 Απριλίου — αυτό θα ήταν μια πραγματική ώθηση για την αυτοκινητοβιομηχανία και των δύο πλευρών», είπε ο Σέφτσοβιτς από το Λουξεμβούργο. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μηδενικούς δασμούς για τα αυτοκίνητα αλλά και για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα — δηλαδή πέραν των αυτοκινήτων, μιλάμε για χημικά, φαρμακευτικά, καουτσούκ και πλαστικά, μηχανήματα και γενικά για τα υπόλοιπα βιομηχανικά αγαθά».