Ο φόβος κυριαρχεί στις αγορές, καθώς μεγάλα χαρτοφυλάκια που περίμεναν να διαβάσουν καλύτερα τις προθέσεις του Τραμπ πλέον περιορίζουν δραστικά και επιθετικά την έκθεσή τους σε μετοχές προβλέποντας άρδην επιδείνωση του διεθνούς κλίματος και της γεωοικονομικής δυναμικής.
Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe, γνωστός ως VIX, κινείται αυτή την ώρα στις 53 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 18%, έχοντας περιορίσει την αρχική έκρηξη που τον είδε οδηγήσει πάνω από τις 60 μονάδες.
Μόνο δύο φορές την τελευταία εικοσαετία έχει κλείσει η συνεδρίαση με τον δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες: στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και στις αρχές του 2020, εν μέσω του πανικού στις αγορές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα επίπεδα αυτά είναι εξαιρετικά και ανησυχητικά υψηλά και καταδεικνύουν μαζική μεταβολή θέσεων στη Wall Street. Ωστόσο, η εικόνα έχει βελτιωθεί οριακά από την αρχική, τάση που απαντάται τόσο στα futures της Wall Street όσο και στις ευρωαγορές, με τις απώλειες να έχουν περιοριστεί. Βέβαια, ο μετριασμός της πτωτικής δυναμικής δεν συνιστά ένδειξη αλλαγής της τάσης. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και το βάρος στις αγορές μεγάλο. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί σενάριο τεχνικής αντίδρασης λόγω της μεγάλης βιαιότητας της πτώσης. Ακόμα όμως και έτσι, η τάση παραμένει ξεκάθαρα πτωτική, ενώ τέτοιες διακυμάνσεις μπορεί να παγιδεύσουν και να προκαλέσουν ακόμη πιο βίαιες εκτονώσεις.
Ο δείκτης VIX και η σημασία του
Ο VIX παρακολουθείται στενά σε περιόδους αναταραχής στις αγορές. Καταγράφει τις προσδοκίες για διακυμάνσεις στις μετοχές τις επόμενες 30 ημέρες, με βάση τις τιμές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι επενδυτές για συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης (options) που σχετίζονται με τον δείκτη S&P 500.
Όταν αυξάνεται ο φόβος, οι επενδυτές τείνουν να στρέφονται περισσότερο στα options για την προστασία των χαρτοφυλακίων τους, ακόμη και αν χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι ο VIX κινείται συνήθως αντίστροφα σε σχέση με την αγορά μετοχών — εκτοξεύεται όταν οι αγορές καταρρέουν.
Την τελευταία δεκαετία, ο VIX έχει καταγράψει μέσο όρο λίγο πάνω από τις 19 μονάδες. Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό υψηλό του σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2008, στις 89,53 μονάδες.
Διεθνής κινητικότητα
Ενώ οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, ο Τραμπ επιχειρεί να διασπάσει μέτωπα και να επιβάλλει νέους κανόνες στο διεθνές εμπόριο, ανατρέποντας τη γεωπολιτική θεώρηση και αντικαθιστώντας την με τη γεωοικονομική.
-
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να είναι ο πρώτος ηγέτης που θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τραμπ για τους δασμούς.
-
Περισσότερες από 50 χώρες έχουν ζητήσει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
-
Η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο έχει εργαλεία για να απαντήσει, μέσω νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης.
-
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman κάλεσε για 90ήμερη παύση εφαρμογής των δασμών, χαρακτηρίζοντάς τους «λάθος».
-
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς να «μείνουν στην προσηλωμένοι», υποσχόμενος ότι «δεν θα είναι εύκολο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό».
Η εικόνα των αγορών
Η αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές μετατράπηκε σε έναν από τους χειρότερους μαζικούς ξεπουλημένους των τελευταίων ετών, μετά τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιμείνει στην επιβολή επιθετικών και οικονομικά επιζήμιων δασμών.
«Τι θα συμβεί στις αγορές, δεν μπορώ να σας το πω», δήλωσε ο Τραμπ αργά το βράδυ της Κυριακής.
«Δεν θέλω τίποτα να πέσει. Αλλά μερικές φορές πρέπει να πάρεις το φάρμακο για να διορθώσεις κάτι».
Τα προθεσμιακά συμβόλαια επί των κύριων αμερικανικών δεικτών γράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 3% τη Δευτέρα, υποδεικνύοντας ότι ο δείκτης S&P 500 κινδυνεύει να εισέλθει σε bear market, ακολουθώντας τον Nasdaq Composite σε πτώση άνω του 20% από το πρόσφατο υψηλό. Ωστόσο, η δυναμική της πτώσης έχει μετριαστεί, χωρίς να είναι ξεκάθαρο όμως ότι εξαντλείται η πίεση ή αν πρόκειται για βραχυχρόνια παύση νέων πωλήσεων.
Ασιατικές Αγορές:
- Ιαπωνία: Ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε πτώση 7%, επεκτείνοντας την πτώση 9% της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία ήταν η χειρότερη εβδομαδιαία απόδοση από τον Μάρτιο του 2020. Οι απώλειες προκλήθηκαν από την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ για δασμούς 24% στις ιαπωνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Οι συναλλαγές μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ιαπωνία διακόπηκαν προσωρινά λόγω ενεργοποίησης μηχανισμών διακοπής συναλλαγών.
- Νότια Κορέα: Ο δείκτης Kospi υποχώρησε περίπου 5%.
- Αυστραλία: Ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση περίπου 6%.
- Κίνα και Χονγκ Κονγκ: Οι αγορές αναμένεται να υποστούν σημαντικές απώλειες καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν μετά από αργία.
Ευρωπαϊκές Αγορές:
- Γερμανία: Ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 6,3%.
- Γαλλία: Ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση 5,7%.
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δείκτης FTSE 100 μειώθηκε κατά 4,7%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.
Τα futures της Wall Street
- S&P 500 E-minis: Πτώση περίπου 4%.
- Dow E-minis: Μείωση 3,8%.
- Nasdaq 100 E-minis: Υποχώρηση 4,6%.
Εμπορεύματα
Η πίεση στις τιμές επιδεινώθηκε ενδοσυνεδριακά, καθώς οι OPEC+ ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά σημαντική αύξηση της παραγωγής, κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές και ενίσχυσε τους φόβους για υπερπροσφορά. Επιπλέον, η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, μείωσε τις τιμές πώλησης για τους αγοραστές της Ασίας για τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο τετραμήνου, υποδηλώνοντας αδύναμη ζήτηση από την περιοχή.
Οι πιέσεις εντάθηκαν καθώς οι επενδυτές ήδη ανησυχούν για τις επιπτώσεις του νέου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ–Κίνας, ο οποίος ενδέχεται να επιβραδύνει περαιτέρω τη ζήτηση ενέργειας. Η ενδοσυνεδριακή πορεία ήταν ξεκάθαρα καθοδική, με τις απώλειες να διευρύνονται όσο εξελισσόταν η συνεδρίαση, αντανακλώντας την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος και τις αυξημένες προσδοκίες για πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου.
- Πετρέλαιο (WTI): Το αμερικανικό πετρέλαιο γράφει απώλειες 3,3%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 59,94 δολάρια το βαρέλι.
- Πετρέλαιο (BRENT): Το ευρωπαϊκό αργό έχει περιορίσει τις αρχικές του απώλειες σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%, ενώ κινείοται στα 63,728 δολάρια.
- Χρυσός: Διαρκείς εναλλαγές προσήμου, ισορροπεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας
Ισοτιμίες:
- Δολάριο ΗΠΑ: Ο δείκτης δολαρίου (DXY) πέφτει κατά 0,5%, φθάνοντας στις 102,5 μονάδες.
- Γεν Ιαπωνίας: Υποχωρεί κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 146,1 γεν ανά δολάριο.
Ομόλογα:
- Απόδοση 10ετούς Ομολόγου ΗΠΑ: Μειώθηκε από 4,8% σε 3,9%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια.
Κρυπτονομίσματα:
- Bitcoin (BTC): Υποχωρεί κατά 8%, διαμορφούμενο γύρω στα 76.000 δολάρια.
- Ethereum (ETH): Καταγράφει απώλειες σχεδόν 13%, αντανακλώντας την ευρύτερη τάση στις αγορές κρυπτονομισμάτων.