Μπορεί ο Τραμπ να απείλησε την Κίνα με νέους δασμούς 50% που πρακτικά συνεπάγεται στάση εμπορίου, η Wall Street όμως το χώνεψε μάλλον εύκολα, καθώς οι δείκτες εκδηλώνουν αντίδραση, που αρχικά φάνηκε να καταπνήγεται αλλά τελικά… εμπεδώνεται.
Αν και οι ασιατικές αγορές έκλεισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας με απώλειες ρεκόρ, στην Ευρώπη το κλίμα έδειξε να βελτιώνεται από τα μέσα της συνεδρίασης, ενώ και στη Wall Street η ακατάσχετη πτώση έχει δώσει τη θέση της στην έντονη μεταβλητότητα και την προσπάθεια εκδήλωσης αντίδασης.
Η βιαιότητα της πτώσης των προηγουμένων ημερών ήταν τέτοια που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των επενδυτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά, αλλά δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις ανοδικής εκτόνωσης.
Ο δείκτης φόβου VIX κινείται ανοδικά με κέρδη της τάξης του 3%, έχοντας όμως υποχωρήσει από τα επίπεδα άνω του 50% που εκτοξεύθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος). Η μεταβλητότητα αναμένεται να εδραιωθεί ως η κυρίαρχη τάση στις αγορές μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φανεί η αποδοτικότητα ή όχι των πολιτικών Τραμπ.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ θα είναι μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις και ότι αν απαιτηθεί θα ανεβάσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό. Ο Τραμπ από την πλευρά του ζήτησε μειώσεις επιτοκίων, κάτι που είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συμβεί υπό το καθεστώς πληθωριστικών πιέσεων.
Φήμες για ανακωχή 90 ημερών που ξεκίνησαν από δηλώσεις του Μπιλ Άκμαν διαψεύστηκαν από τον Λευκό Οίκο, ωστόσο με τις κυρώσεις διαφωνούν πλέον ανοιχτά πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και ο Έλον Μασκ, ο οποίος άνοιξε βεντέτα με τον Εμπορικό Σύμβουλο του Τραμπ.
Ο CEO της BlackRock μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η πεποίθηση των CEO’s είναι ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη βυθιστεί σε ύφεση, εντείνοντας την ανησυχία για την επόμενη ημέρα.
Για την ώρα, πάντως, η Wall Street αντιδρά πιο ψύχραιμα απ ότι αναμενόταν. Οι Ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν επίσης μακριά από τα χαμηλά ημέρας, με εξαίρεση το Χρηματιστήριο της Αθήνας το οποίο έκλεισε πολύ κοντά σε αυτά και με διπλάσιες απώλειες από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Για την ελληνική αγορά η συγκυρία είναι περίεργη καθώς η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος συμπίπτει με την προοπτική αναβάθμισης της αγοράς και το κύμα εκκροών, ενώ οι αναμενόμενες εισροές από τα index tracking funds θα είναι λιγότερες και ενδεχομένως να καθυστερήσουν σε αυτό το κλίμα.
Χρηματιστήρια
Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τη Δευτέρα, ακολουθώντας το παγκόσμιο ξεπούλημα στις αγορές που προκλήθηκε από τις τελευταίες ανακοινώσεις δασμών του Προέδρου Τραμπ. Ο δείκτης Stoxx 50 κατρακύλησε πάνω από 7% ενδοσυνεδριακά, κλείνοντας τελικά με πτώση 5,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Ο ευρύτερος δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση έως και 6% πριν περιορίσει τις απώλειες στο -4,5% στο κλείσιμο, φθάνοντας σε χαμηλό από τον Ιανουάριο του 2024.
Κλάδοι όπως κοινής ωφελείας, λιανεμπόριο, ασφάλειες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και χημικά, υπέστησαν απώλειες άνω του 5%.
Οι παγκόσμιες αγορές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης στην Ευρώπη, σημειώνοντας προσωρινή ανάκαμψη λόγω φημολογίας περί ενδεχόμενης αναστολής των δασμών. Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karoline Leavitt, απέρριψε τις αναφορές χαρακτηρίζοντάς τις ως «ψευδείς ειδήσεις».
Λίγο πριν από το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, ο Τραμπ προσέθεσε περαιτέρω αβεβαιότητα, απειλώντας με αύξηση των δασμών προς την Κίνα κατά ακόμη 50%, εάν το Πεκίνο δεν αποσύρει τα ανταποδοτικά του μέτρα.
Εμπορεύματα
Σταθεροποιείται το πετρέλαιο
Τα futures του Brent ανέστρεψαν τα αρχικά τους κέρδη και υποχώρησαν ξανά στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, παραμένοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2021, μετά την αποσαφήνιση ότι οι φήμες για 90ήμερη αναστολή της νέας δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ ήταν ψευδείς. Η προηγούμενη ανάκαμψη, που οδήγησε τις τιμές προσωρινά πάνω από τα 67 δολάρια, τροφοδοτήθηκε από ελπίδες για καθυστέρηση στην εφαρμογή των δασμών που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Όταν ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν ισχύει, οι αγορές υποχώρησαν άμεσα.
Οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας, με φόβους ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αποδυναμώσει τη ζήτηση για ενέργεια. Προσθέτοντας περαιτέρω αβεβαιότητα, ο Τραμπ απείλησε με την επιβολή νέου δασμού 50% στις κινεζικές εισαγωγές, σε περίπτωση που το Πεκίνο δεν άρει τα ανταποδοτικά του μέτρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το WTI κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών, μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ για εκτεταμένους νέους δασμούς, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας και αύξησε τον κίνδυνο παγκόσμιας επιβράδυνσης. Παράλληλα, οι πρόσφατες μειώσεις τιμών από τη Saudi Aramco και η αιφνιδιαστική αύξηση παραγωγής από τον OPEC+ συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αγοράς.
Σε χαμηλό 10 εβδομάδων ο χαλκός
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού υποχώρησαν προς τα 4,20 δολάρια ανά λίβρα, διευρύνοντας τις απ΄λειες της περασμένης εβδομάδας κατά 14,1%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα εβδομάδων, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος του Προέδρου Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση.
Παρότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις αγορές, οικονομολόγοι προειδοποιούν για επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού. Στις τελευταίες εξελίξεις, ο Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμού 50% κατά της Κίνας, εκτός αν το Πεκίνο άρει τον ανταποδοτικό δασμό 34% επί αμερικανικών προϊόντων. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις φήμες για 90ήμερη αναστολή των δασμών, εντείνοντας τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Ωστόσο, οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ εξαιρούν τον χαλκό, τον χρυσό, την ενέργεια και ορισμένα ορυκτά που δεν εξορύσσονται εσωτερικά. Ο χαλκός είχε φθάσει σε ιστορικά υψηλά στα τέλη Μαρτίου, εν μέσω φημολογίας ότι ο Τραμπ ενδέχεται να στοχεύσει ειδικά το εν λόγω μέταλλο, αλλά οι τιμές έχουν έκτοτε υποχωρήσει καθώς οι σχετικοί φόβοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Περίεργο… αλλά πέφτει και ο χρυσός
Ο χρυσός υποχώρησε κάτω από τα 2.975 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για την κάλυψη περιθωρίων ασφάλισης (margin calls) και κατοχύρωσαν κέρδη εν μέσω γενικευμένης αναταραχής στις αγορές.
Η πτώση ακολούθησε ένα κύμα ειδήσεων που σχετίζονται με τη δασμολογική πολιτική του Προέδρου Τραμπ, το οποίο κλόνισε το επενδυτικό κλίμα σε όλες τις αγορές. Παρότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι οι δασμοί δεν θα εκτροχιάσουν την οικονομία, αναλυτές προειδοποίησαν για επιβράδυνση της ανάπτυξης και άνοδο του πληθωρισμού.
Επιπλέον, οι εντάσεις ενισχύθηκαν καθώς ο Τραμπ απείλησε με επιβολή επιπλέον δασμού 50% στην Κίνα, εκτός εάν αποσύρει τον ανταποδοτικό δασμό 34% σε αμερικανικά προϊόντα. Οι αγορές κλονίστηκαν επίσης από φήμες περί ενδεχόμενης 90ήμερης αναστολής των δασμών, τις οποίες ο Λευκός Οίκος διέψευσε άμεσα, προκαλώντας έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια.