Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί σε μια «αλλαγή παραδείγματος» στο παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στο Λουξεμβούργο, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση των «αμοιβαίων δασμών» από την κυβέρνηση Τραμπ την περασμένη Τετάρτη.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου της ΕΕ εμφανίζονται με διαφορετικές θέσεις και μάλιστα σε κάποια σημεία αντικρούομενες αναφορικά με την κοινή γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς.
«Ζούμε ιστορικές στιγμές. Τέτοιου είδους δασμοί δεν έχουμε δει εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εμπορίου, Μίχαλ Μπαρανόφσκι, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ και ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης. «Πρέπει να μάθουμε από την ιστορία και να αναλογιστούμε τι οδήγησε στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης», πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη εξετάζει τα μέτρα, προκειμένου να απαντήσει στην «τριπλή» δέσμη δασμών που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον. Αυτή περιλαμβάνει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (11 Μαρτίου), δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων (26 Μαρτίου), καθώς και δασμούς 20% σε κάθε άλλο προϊόν που εισάγεται από την ΕΕ (2 Απριλίου).
Η έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αναδεικνύεται ως κρίσιμο σημείο για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στους αυξημένους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ. Το θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις ήταν η απάντηση της ΕΕ στην εμπορική πίεση των ΗΠΑ, με τα κράτη-μέλη να παρουσιάζουν διαφορετικές απόψεις για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.
Ο Μ. Σέφκοβιτς, όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ, τόνισε ότι η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στα επόμενα βήματα και στην προετοιμασία της ευρωπαϊκής απάντησης στους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς, αλλά και στο πώς θα διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα λάβουν «επαρκή υποστήριξη» σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα τόνισε ότι θα συζητηθεί η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Μ. Σέφκοβιτς θα ενημερώσει τους υπουργούς Εμπορίου της ΕΕ για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ και τον Εμπορικό εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέιμσον Γκριρ, για τους «αδικαιολόγητους» νέους δασμούς 20% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την πολωνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στόχος του σημερινού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, είναι να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας των 27 χωρών-μελών ότι υποστηρίζουν το έργο της Επιτροπής.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν ενωμένες, προειδοποιώντας ότι αν κάποια χώρα προσπαθήσει μόνη της να λύσει το πρόβλημα δεν θα επιτύχει. «Η ΕΕ βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να απαντήσει στους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς», είπε ο Ρ. Χάμπεκ, προειδοποιώντας ότι τα αντίμετρα της ΕΕ μπορούν «να πονέσουν» τις ΗΠΑ. Ο Ρ. Χάμπεκ χαρακτήρισε «ανόητους» τους υπολογισμούς των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας ότι έχουν δημιουργήσει ένα χάος.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εμπορίου της Ολλανδίας, Ρεϊνέτ Κλέβερ, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της πριν απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς με αντίμετρα.
Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ δεν θα συζητήσουν με λεπτομέρεια τα ευρωπαϊκά αντίμετρα -είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο- σχολιάζουν ευρωπαϊκές πηγές, όμως θα γίνει μια εις βάθος πολιτική συζήτηση. Όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Επιτροπής, η ΕΕ διαθέτει ένα τεράστιο εύρος εργαλείων για να απαντήσει στους τελωνειακούς δασμούς του Τραμπ.
Η Γαλλία, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου της, Σοφί Πριμάς, επιμένει σε μέτρα που θα πονέσουν τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην ανάγκη επίθεσης στις ψηφιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ με φόρους. Αντίθετα, χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Σουηδία, κ.ά. ζητούν κατευνασμό και συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, με στόχο να βρεθεί ένας συμβιβασμός.
Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς 25% του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ στο αλουμίνιο και στον χάλυβα. Οι δασμοί αυτοί επηρεάζουν 26 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών εξαγωγών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη την απάντηση με αντίμετρα που θα πλήξουν με το ίδιο ποσό την αμερικανική οικονομία.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια νέα δέσμη αντίμετρων ως απάντηση στους νέους τελωνειακούς δασμούς 20% των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα για την ΕΕ, αλλά και στους δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», όμως η απάντηση της ΕΕ δεν θα έρθει πριν τα τέλη Απριλίου.
Η Επιτροπή υπολογίζει ότι με βάση το σύνολο των αμερικανικών ανακοινώσεων για δασμούς, θα επηρεαστούν ευρωπαϊκά αγαθά συνολικής αξίας 380 δισ. ευρώ.
Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή διοργανώνει συναντήσεις με τους βιομηχανικούς τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, ιδίως την αυτοκινητοβιομηχανία, τον χάλυβα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, για να αξιολογήσει τις συνέπειες και τους τρόπους πιθανής βοήθειας.
Σημειώνεται ότι χθες η Ιταλία, μέσω της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, υποστήριξε μια πιο συνεργατική προσέγγιση με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια ισχυρή και ενιαία στρατηγική. Η Μελόνι επισήμανε τη σημασία του διαλόγου με την αμερικανική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από τους αυξημένους δασμούς. Η Ιταλία, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, επεσήμανε ότι η καλύτερη λύση είναι να συνδυαστεί η υποστήριξη προς τις ΗΠΑ με την ανάγκη για προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Παράλληλα, η Ισπανία, που ευθυγραμμίζεται με τη στάση της Ιταλίας, συμφωνεί ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να εξισορροπήσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και την προστασία των δικών της βιομηχανιών. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης, αλλά και να ληφθούν μέτρα που θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν πιο επιφυλακτικές θέσεις, υποστηρίζοντας την ανάγκη για άμεση αντίδραση με αντιμέτρα, προκειμένου να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες από τις αμερικανικές επιθέσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών τόνισαν την αναγκαιότητα εφαρμογής στρατηγικής που θα ενισχύσει τη θέση της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ένωσης.
Αυτές οι διαφοροποιημένες προσεγγίσεις έχουν οδηγήσει σε έναν «διχασμό» εντός της ΕΕ, με τα κράτη-μέλη να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της υποστήριξης προς τις ΗΠΑ και της προστασίας των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Η πρόκληση για την ΕΕ είναι να αναπτύξει μια συνεκτική και ενιαία στρατηγική που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εμπορικές προκλήσεις, διατηρώντας παράλληλα την εσωτερική συνοχή και την ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών.