Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Allianz για την αμερικανική αγορά, καθώς οι εταιρίες διαθέτουν αποθέματα το πολύ έξι μηνών, που συνεπάγεται ότι αν η πολιτική Τραμπ δεν αποδώσει γρήγορα, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα άνευ προηγουμένου πληθωριστικό κύμα.
Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1890, στο 20% θα φτάσουν από αύριο 9 Απριλίου οι δασμοί εισαγωγών στις ΗΠΑ. To περιβάλλον θα παραμείνει ρευστό, αυξάνοντας το κόστος της αβεβαιότητας σύμφωνα με την Allianz-Trade. Οι αμερικάνικες εταιρίες έχουν απόθεμα καταναλωτικών προϊόντων μόνο για 6 μήνες.
Γι’ αυτό άλλωστε και ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, καθώς γνωρίζει ότι το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και ότι επιχειρήσεις και καταναλωτές θα χρειστούν χρήμα για να επιβιώσουν. Ωστόσο, ενδεχόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εν μέσω πληθωριστικού σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό και να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις στην κοινωνία.
Οι δασμοί
Το ελάχιστο τιμολόγιο 10% και οι δασμοί ρεκόρ σε 50 χώρες που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα κινεζικά προϊόντα αντιμετωπίζουν πλέον δασμούς 59%, ενώ το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Ταϊβάν και η Ινδία αντιμετωπίζουν δασμούς που εκτινάσσονται στα ύψη από 18,5 έως 40,4 πoσοστιαίες μονάδες. Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία θα δουν μέτριες αυξήσεις (μεταξύ +3,4-5,6%.).
Η ΕΕ αντιμετωπίζει αύξηση των δασμών +20% (μέσος δασμός στο 13,3%). Οι διμερείς συμφωνίες θα μπορούσαν να μειώσουν το ποσοστό αυτό στο 11,8% έως το 4ο τρίμηνο του 2025. Η Κίνα ανακοίνωσε δασμούς +34 μονάδες βάσης σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ετήσια απώλεια εξαγωγών 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Αντίποινα υπάρχουν και από την ΕΕ σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Μόνο από το LNG, οι ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα έχουν ετήσιες απώλειες εξαγωγών ύψους 26 δισ. ΗΠΑ.
Το Ισραήλ, το Βιετνάμ, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ επέλεξαν (αντίστοιχα) τη μείωση των δασμών, με την αναζήτηση εμπορικής συμφωνίας ή την αύξηση των εισαγωγών. Ωστόσο αναφέρει η Allianz είναι ασαφές το πώς θα μοιάζει το τελικό τοπίο των τιμολογίων. Επίσης το κόστος της αβεβαιότητας είναι υψηλό καθώς οι ρυθμίσεις των δασμών είναι πλέον εκτός τραπεζιού για τους περισσότερους οργανισμούς – μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη.
Αλαλούμ με τις κεντρικές τράπεζες
Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα πέσει σε μόλις +1,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών εισέρχεται σε ύφεση (-0,5% σε όγκο). Με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ να κορυφώνεται στο 4,3% μέχρι το καλοκαίρι, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση.
Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αποθηκεύσει αποθέματα για περίπου έξι μήνες συνολικής καταναλωτικής ζήτησης. Ωστόσο, τα δύο τρίτα της αύξησης του κόστους εισαγωγής θα μεταφερθούν στον καταναλωτή. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να κορυφωθεί στο 4,3% μέχρι το καλοκαίρι, δεσμεύοντας τα χέρια της Fed μέχρι τον Οκτώβριο (επιτόκιο στο 4% μέχρι τα τέλη του 2025 και 2,75% στα μέσα του 2026).
Η ύφεση των ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει ήπια (σωρευτική πτώση -0,5% 1ο-τρίμηνο), με ασθενή +0,8% το 2025. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει τη χαμηλότερη ανάπτυξη λόγω των υψηλότερων εμπορικών περιορισμών και της ασθενέστερης οικονομίας των ΗΠΑ, παρά τη γερμανική δημοσιονομική τόνωση και τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες. Με αυτά τα δεδομένα, η Allianz μείωσε τις προβλέψεις στο +0,8% το 2025 και στο +1,5% το 2026. Η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια στο 1,5%, -50 μονάδες βάσης περισσότερο από το αναμενόμενο. Η Κίνα πρόκειται να ενισχύσει τη στήριξη της πολιτικής με τουλάχιστον 800 δισ. RMB σε πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα (δηλαδή 0,6% του ΑΕΠ) που θα διατηρήσει την ανάπτυξη στη ζωή (+4,6% το 2025, +4,2% το 2026).
Με την επικείμενη ύφεση των ΗΠΑ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν έντονα και θα συνεχίσουν να πέφτουν, προβλέπει η Allianz.
Οι αγορές μίλησαν
Οι κεφαλαιαγορές άρχισαν να τιμολογούνται την ύφεση, με τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες να πέφτουν κατά περίπου 2-6% την πρώτη ημέρα – ακόμα κι αν μια πραγματική ύφεση θα εκτόξευε τις μετοχές κατά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο και τα πιστωτικά περιθώρια θα έπρεπε να διευρυνθούν περαιτέρω. Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,8% έναντι του ευρώ και των περισσότερων άλλων νομισμάτων την πρώτη ημέρα. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν επίσης καθώς οι φόβοι για ύφεση υπερίσχυαν τους κινδύνους πληθωρισμού. Με την ύφεση στις ΗΠΑ να αποτελεί πλέον το βασικό μας επίπεδο και τα χαμηλότερα τερματικά επιτόκια για την ΕΚΤ και τη Fed από τις τρέχουσες τιμές αγοράς, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, το ακριβές χρονοδιάγραμμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς η αστάθεια θα παραμείνει υψηλή εν μέσω των προσεχών εμπορικών συμφωνιών.