Ρητορική κρίσης υιοθετεί ξαφνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τους δασμούς Τραμπ, καθώς μιλάει για πρώτη φορά για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και για δύσκολες προκλήσεις.
Οι δηλώσεις του Κυριακού Μητσοτάκη συνιστούν στροφή στην έως τώρα προσέγγιση του στα ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης και εμπορίου, αναγνωρίζοντας κινδύνους και κρούοντας -συγκεκαλυμενα ακόμα- τον κώδωνα του κινδύνου
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση «Δίκαιη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα στη Δ. Μακεδονία, στη νέα εποχή» και αναφερόμενος στους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο για «ιστορική στροφή στον προστατευτισμό» και μια μεγάλη αλλαγή στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε την απόκλιση αυτής της πολιτικής από τις ευρωπαϊκές αξίες του ελεύθερου εμπορίου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υπήρξε πάντα υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν θα ωφελήσει κανέναν. «Δεν θα ωφελήσει κανέναν, θα βλάψει τους πάντες», προειδοποίησε, εκφράζοντας, ωστόσο, την ελπίδα για αποκλιμάκωση αυτών των προστατευτικών μέτρων.
Στην απάντησή του για την αντιμετώπιση αυτών των εξελίξεων, ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία, με σχέδιο και υπευθυνότητα, θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αντίδραση της χώρας στις νέες διεθνείς προκλήσεις. Αναφερόμενος στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, υπογράμμισε τη σημασία της για την αντιμετώπιση των οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να χαράσσει μια σταθερή πορεία, παρά τις ρευστές συνθήκες στην παγκόσμια σκηνή.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ευρωπαϊκή απάντηση στους νέους δασμούς. «Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία έχει σχέδιο και υπευθυνότητα και θα αντεπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις», διαβεβαίωσε, συνδέοντας την οικονομική ανθεκτικότητα με τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Η μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και οι θέσεις εργασίας
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, υποστηρίζοντας πως η μετάβαση στη νέα εποχή δεν θα αφήσει κανέναν πίσω. «Το σχέδιο αυτό έχει έναν κεντρικό σκοπό: τη δημιουργία πολλών νέων καλά πληρωμένων θέσεων απασχόλησης, που θα υποκαταστήσουν τις χαμένες δουλειές λόγω απολιγνιτοποίησης», τόνισε.
Ανατρέχοντας στην απόφαση για τη μείωση της χρήσης λιγνίτη από το 2019, την χαρακτήρισε «τολμηρή αλλά αναγκαία», ενώ επισήμανε πως συνοδεύτηκε από ένα αναπτυξιακό πλάνο για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Όπως ανέφερε, ήδη οι πρώτες δράσεις έχουν οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και στόχος είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων ώστε να καταστεί η Δυτική Μακεδονία «πόλος ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας».
Υποδομές, επενδύσεις και η τεχνολογική προοπτική
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε έργα υποδομών που θα ενισχύσουν την περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αυτοκινητόδρομο Ε65. «Θα είναι έτοιμος μέχρι το φθινόπωρο του 2026 και πιστεύω ότι θα αλλάξει δραστικά την όψη της Δυτικής Μακεδονίας», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διασυνδεσιμότητας.
Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης των αρδευτικών υποδομών ώστε να αξιοποιηθεί το υδάτινο δυναμικό της περιοχής και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.
Στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, αναφέρθηκε στην εγκατάσταση ενός δεύτερου υπερυπολογιστή στη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος θα προσφέρει υπολογιστική δύναμη για ερευνητικά προγράμματα και επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η Ελλάδα ως χώρα σε μετάβαση
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δυτική Μακεδονία είναι μέρος μιας ευρύτερης μετάβασης που βιώνει η Ελλάδα συνολικά. «Η χώρα μας πρέπει να τρέξει γρήγορα για να καλύψει το χαμένο έδαφος της οικονομικής κρίσης», ανέφερε, προσθέτοντας πως η προσαρμοστικότητα και η ικανότητα αντιμετώπισης διεθνών προκλήσεων είναι κρίσιμα στοιχεία για το μέλλον.