Με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων των Εθνικών Συμβουλίων Χρηστών στατιστικών στοιχείων (National User Councils – NUCs) από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο «ESAC – NUCs Workshop: Statistical priorities in the European context: user perspectives and consultation mechanisms» που διοργάνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Συμβουλευτική Στατιστική Επιτροπή (ESAC) και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), στις 26-27 Μαρτίου 2025, στην Εθνική Πινακοθήκη.
Κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν να αναδειχθούν οι μηχανισμοί ιεράρχησης των προτεραιοτήτων των συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών των χρηστών για στατιστική πληροφόρηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι σχέσεις με τα Εθνικά Συμβούλια Χρηστών, με στόχο την προώθηση και διεύρυνση της συμμετοχής των χρηστών στη διαμόρφωση των μελλοντικών θεματικών στατιστικών προτεραιοτήτων.
Η Γενική Διευθύντρια της Eurostat, κα Mariana Kotzeva, ως κεντρική ομιλήτρια, παρουσίασε τις στρατηγικές κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος για την επόμενη πενταετία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στις επίσημες στατιστικές. Αναφέρθηκε δε, στις νέες απαιτήσεις πολιτικής και στις προσδοκίες των χρηστών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις διεθνείς συνθήκες.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος, τόνισε την ανάγκη παραγωγής έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών με γνώμονα τις ανάγκες των χρηστών. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι έννοιες της τρωτότητας, της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής αποτελούν πλέον βασικά σημεία αναφοράς για τον σχεδιασμό ποιοτικών και συγκρίσιμων στατιστικών σε πολλούς τομείς.
Η Πρόεδρος της ESAC, κα Roxane Silberman, ανέδειξε τη σημασία δράσεων που φέρνουν σε επαφή τους εκπροσώπους Εθνικών Συμβουλίων Χρηστών αναγνωρίζοντας ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις επίσημες στατιστικές σχετίζεται άμεσα με την αποτελεσματική εμπλοκή και συνεισφορά των χρηστών.
Επικεφαλής Στατιστικών Αρχών, μέλη της ESAC, στελέχη της Eurostat και εκπρόσωποι Εθνικών Συμβουλίων Χρηστών από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να μετάσχουν στις θεματικές ενότητες του διήμερου Συνεδρίου:
- Measuring Job Quality in Official Statistics: New Challenges For Policy Relevant Frameworks: οι συμμετέχοντες ομιλητές εξέτασαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η συνέπεια στη μέτρηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της ποιότητας της εργασίας στο πλαίσιο του νέου οδικού χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποιοτικές θέσεις εργασίας.
- Ageing: οι συμμετέχοντες συζήτησαν τον κοινωνικό και οικονομικό / δημοσιονομικό αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης στις μεθοδολογίες και στον τρόπο συλλογής των δεδομένων με στόχο την πληρότητα και τη συγκρισιμότητα της παρεχόμενης στατιστικής πληροφορίας.
- Adaptation to Climate Change: οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη νέων στατιστικών δεικτών για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας απέναντι σε πολυεπίπεδες κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας, οι γεωπολιτικές αστάθειες και οι οικονομικές ανισότητες.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την γόνιμη ανταλλαγή επιστημονικών προσεγγίσεων, προτάσεων και πρακτικών μεταξύ των μελών της ESAC και των εκπροσώπων Εθνικών Συμβουλίων Χρηστών, ανάμεσα στους οποίους και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (ΣΥ.ΕΠ.ΕΛ.Σ.Σ.), σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής των χρηστών στην προετοιμασία των στατιστικών προγραμμάτων και τη χάραξη στατιστικής πολιτικής.