Το νέο δωδεκαετές σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων ως τον πιο δραστικό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι επενδύσεις στην άμυνα αποτελούν επενδύσεις στην εθνική κυριαρχία και ασφάλεια.
«Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας. Επενδύσεις που αφορούν την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα όμως είναι και πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν την ελληνική διπλωματία, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της πατρίδας μας σε πολλά και παράλληλα πεδία. Από την παγκόσμια πρόκληση του μεταναστευτικού μέχρι τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στους ενεργειακούς δρόμους».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με την ευημερία και τη σταθερότητα της χώρας, καθώς χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ή κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας απαιτεί δημοσιονομική ευρωστία, επισημαίνοντας ότι χωρίς την εξασφάλιση από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας είναι συνδεδεμένες με την ενίσχυση της διπλωματίας και τον ρόλο της χώρας σε διεθνή επίπεδο, επισημαίνοντας τη σημασία των στρατηγικών συμμαχιών με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναθεωρήσει τη στρατηγική της στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή και να ενισχύσει την στρατηγική αυτονομία της. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις, οι οποίες ενισχύουν τη δυνατότητα της Ελλάδας να επενδύσει στην άμυνα, μέσω της ενεργοποίησης της «ρήτρας διαφυγής» που παρέχει δημοσιονομικό χώρο για επιπλέον επενδύσεις στον τομέα.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις σημαντικές προόδους που έχουν γίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2019, αναφέροντας την απόκτηση νέων εξοπλισμών, όπως τα μαχητικά Ραφάλ και τις φρεγάτες Belharra, ενώ τόνισε την επιτυχημένη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ στην αεροπορική εκπαίδευση και την ενίσχυση των αμυντικών υποδομών της χώρας.