Σήμερα αναμένεται η έναρξη της «Ημέρας Απελευθέρωσης», την οποία είχε προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ, με την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές, στοχεύοντας στην ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας μέσω της περιορισμένης εξάρτησης από ξένα αγαθά. Ο Τραμπ, παρά τις αόριστες λεπτομέρειες των δασμών, προσκάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν εντός των ΗΠΑ, προσφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έργα για να παρακάμψουν τους φόρους εισαγωγής.
Αν και ορισμένοι θεωρούν ότι οι δασμοί θα είναι βραχύβιοι, ο Τραμπ δείχνει ανοιχτός σε συμφωνίες για τη μείωση αυτών, επισημαίνοντας ότι η επιβολή τους εξυπηρετεί τις αμερικανικές οικογένειες και τονώνει την εγχώρια παραγωγή. Με τα μέτρα να εστιάζουν σε εισαγωγές από χώρες όπως η ΕΕ, η Νότια Κορέα, η Βραζιλία και η Ινδία, η «Ημέρα Απελευθέρωσης» φέρνει στο προσκήνιο την επιβολή αμοιβαίων φόρων και δασμών σε προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των φόρων στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες όπως η Κίνα.
Οι επικριτές των μέτρων αναμένουν ότι οι οικογένειες των ΗΠΑ θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των δασμών μέσω αυξημένων τιμών και μειωμένων εισοδημάτων. Παράλληλα, ο Τραμπ δηλώνει ότι η επιβολή των δασμών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντων και θα αναγκάσει τις χώρες να τηρούν τους εμπορικούς κανόνες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ετοιμάζει Αντεπίθεση
Η ΕΕ, αν και έχει ανταποκριθεί με αντίμετρα στο παρελθόν, αυτή τη φορά σχεδιάζει μια σφοδρότερη απάντηση, εστιάζοντας σε τομείς όπως η ψηφιακή τεχνολογία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της στο εμπόριο και την τεχνολογία, ενώ δεν αποκλείει να επιβάλει μέτρα σε αμερικανικές εταιρείες, όπως η J.P. Morgan, η Google και η Amazon.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξάγει αυτοκίνητα, φάρμακα και τρόφιμα προς τις ΗΠΑ, είναι σε θέση να ασκήσει σημαντική πίεση, κυρίως μέσω φορολογικών μέτρων για τις αμερικανικές μεγάλες τεχνολογικές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ψηφιακές εισφορές, ρυθμιστικά εμπόδια και αυξημένους φόρους στις αμερικανικές εξαγωγές.
Επιπλέον, η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση της συμμετοχής αμερικανικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις ή τη χρήση του εμπορικού «μπαζούκα» για να αντισταθμίσει τις αμερικανικές ενέργειες. Στο στόχαστρο θα μπορούσαν να βρεθούν οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και συμβούλων, πλήττοντας μια σημαντική πηγή εσόδων για τις ΗΠΑ.
Προβλέψεις και Στρατηγική Εξόδου
Η ΕΕ, αν και ετοιμάζεται για σκληρή απάντηση, ελπίζει να φέρει τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο να μειωθούν οι δασμοί και να βελτιωθούν οι εμπορικές σχέσεις. Η στρατηγική της ΕΕ περιλαμβάνει ενίσχυση των εμπορικών συμφωνιών, επενδύσεις σε αμερικανικές αμυντικές εταιρείες και ενίσχυση της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθεί μια πλήρης εμπορική σύγκρουση.
Η ευρωπαϊκή απάντηση θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη 15 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι είναι επίσης σημαντικοί για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Όμως, παρά τις δυσκολίες, η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να αναδείξει τη στρατηγική της δύναμης στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.