Τη γεωοικονομική δυναμική που προσλαμβάνουν οι διατλαντικές σχέσεις επισήμανε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, στο forum του CSIS, αναδεικνύοντας την ενέργεια και την τεχνολογία ως τομείς που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο συνεκτικού κρίκου στο εξής.
Την ενέργεια και την τεχνολογία ως έδαφος για τον επαναπροσδιορισμό της διατλαντικής συνεργασίας ανέδειξε σε ομιλία του ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης, στο πλα΄σιο του συνεδρίου «Geopolitics, Connectivity and Energy Security: An Athens Conversation» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα 31 Μαρτίου.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στον επαναπροσδιορισμό της διατλαντικής σχέσης εστιάζοντας στην ενέργεια και την τεχνολογία, ως κοινό έδαφος, σκιαγαρφώντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες της ΔΕΗ και την ανάγκη για βαριές επενδύσεις που θα επιτρέψουν την παράλληλη ανάπτυξη των δύο κλάδων με την ώθηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Στάσσης επανέλαβε την προοπτική μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε «μία πράσινη powertech εταιρία».
Με δεδομένη την ανάγκη της Ευρώπης για εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτροδότησης και παράλληλα την εκτόξευση της ζήτησης για Datacenters, η απαίτηση για κεφάλαια πολλαπλασιάζεται. Όπερ σημαίνει ότι δημιουργείται έδαφος που μπορεί να προσφέρει υψηλές αποδώσεις για επενδυτικά κεφάλαια και παράλληλα να αποτελέσει βάση για τη νέα εταιρική σχέση…
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει την αναπόδραστη δυναμική εξηλεκτρσμού της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας, την εκθετική ζήτηση για datacenters που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη και την επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας και του εκσυγχρονισμού των δικτύων για την υποστήριξη της δυναμικής. Ωστόσο, ο πακτωλός επενδύσεων που απαιτείται για όλα αυτά δεν επιτρέπει την αυτόνομη ανάπτυξη σε επίπεδο χώρας ή ακόμη και ευρωπαϊκό, αλλά απαιτεί ευρύτερες προσεγγίσεις και κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ειδικότερα, ο CEO της ΔΕΗ, μιλώντας για τις προτεραιότητες της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία και ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, καθώς και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Εξακολουθώ να πιστεύω στην αξία των διατλαντικών εταιρικών σχέσεων και στον αντίκτυπό τους στην ευημερία των οικονομιών, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα
Ο Πρόεδρος του ομίλου ΔΕΗ περιέγραψε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται αναφέροντας ότι «σε αυτή τη νέα εποχή ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε τη διατλαντική συμμαχία μέσα από το πρίσμα των λύσεων που βασίζονται στις επιχειρήσεις και εξασφαλίζουν αμοιβαία οφέλη. Οι τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας προσφέρουν πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για επιχειρηματικές λύσεις με έμφαση στην ασφάλεια, την τεχνολογική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη».
Αφού θύμισε ότι το 2022 οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με το απαραίτητο LNG για την αντιμετώπιση της κρίσης ασφάλειας εφοδιασμού, ο κ. Στάσσης, τόνισε ότι σήμερα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων για να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου. «Οι τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας καθίστανται κρίσιμοι ο ένας για τον άλλον. Η ενεργειακή ασφάλεια δεν αφορά πλέον απλώς στην πρόσβαση σε φυσικούς πόρους. Το μέλλον των διασυνδέσεων βρίσκεται πέρα
Βαριές επενδύσεις σε datacenters και δίκτυα ηλεκτρισμού
Περιγράφοντας τις προκλήσεις που ήδη γίνονται εμφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στη σχέση προσφοράς-ζήτησης ενέργειας για data centers, o Πρόεδρος του Ομίλου ΔΕΗ είπε: «Εάν αισθάνεστε ότι κέντρα δεδομένων ξεπηδούν ξαφνικά παντού, αυτό συμβαίνει επειδή έτσι είναι. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά γρήγορη και η ζήτηση για κέντρα δεδομένων εκτοξεύεται παγκοσμίως. Το πιεστικό ερώτημα είναι: μπορεί να συνεχιστεί η προσφορά; Και, το πιο σημαντικό, υπάρχουν αρκετά ενεργειακά δίκτυα; Καθώς η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι αρνητική, πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό εγκαίρως;».
Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και να αδράξει την ευκαιρία, ο όμιλος ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, μετασχηματίζεται στην εταιρία ενέργειας του μέλλοντος που συνδυάζει την ενέργεια και την τεχνολογία, σε «μία πράσινη powertech εταιρία». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΔΕΗ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός mega data center στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπου βρίσκονταν τα πρώην λιγνιτωρυχεία. Αρχικά, το mega data center θα έχει χωρητικότητα 300 μεγαβάτ (MW) με δυνατότητα επέκτασης στο 1 GW.
Βλέποντας μία σχέση αμοιβαίου οφέλους, κ. Στάσσης τόνισε ότι «η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων διασφαλίζει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ θα επιταχύνουν το ταξίδι τους στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα αυξηθεί, αγκαλιάζοντας την ψηφιακή επανάσταση, μέσω της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της».
Το who is who του forum του CSIS
Το forum συγκέντρωσε στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη, αξιωματούχους και ειδικούς από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για να εξερευνήσουν το εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο και τον αντίκτυπό του στη διατλαντική ενεργειακή και κλιματική πολιτική. Στόχος, να εμβαθύνουν στη μεταβαλλόμενη διεθνή πραγματικότητα, την καινοτομία στον ενεργειακό τομέα και το μέλλον της διατλαντικής συνεργασίας για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια.
Στο συνέδριο του GMF συμμετείχε από τον Όμιλο ΔΕΗ και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ψηφιακών και Καινοτόμων Υπηρεσιών, κ. Αλέξανδρος Πατεράκης.
Το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών- German Marshall Fund of the United States (GMF) είναι ένας μη κομματικός, μη κερδοσκοπικός, διατλαντικός οργανισμός με έδρα στην Ουάσιγκτον και γραφεία στην Άγκυρα, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, το Παρίσι και τη Βαρσοβία. Το GMF συνεισφέρει στην έρευνα και την ανάλυση σε διατλαντικά και παγκόσμια ζητήματα, συγκεντρώνει ηγέτες πολιτικής και επιχειρήσεων σε διεθνή συνέδρια και υποστηρίζει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη δημοκρατία. Το GMF εστιάζει στην πολιτική, την ηγεσία και την κοινωνία των πολιτών.
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτικής έρευνας αφιερωμένος στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κόσμου.