Ο φονικός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου.
Ο σεισμός της Παρασκευής προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και έναν αριθμό νεκρών που εκτιμάται στις δεκάδες χιλιάδες. Η χώρα βρίσκεται στη διασταύρωση δύο τεκτονικών πλακών, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε σεισμούς. Μία από τις μεγαλύτερες σεισμικές ρηξιγενείς ζώνες της, το ρήγμα Sagaing, περνάει κοντά σε μεγάλες πόλεις όπως η Γιανγκόν και η Μανταλέι, με τη δεύτερη να βρίσκεται δυστυχώς πολύ κοντά στο επίκεντρο του τελευταίου σεισμού, επηρεάζοντας πάνω από 1,7 εκατομμύρια κατοίκους.
Ο σεισμός προκλήθηκε από την πλευρική τριβή δύο τεκτονικών πλακών, ένας μηχανισμός που συχνά οδηγεί σε επιφανειακούς και εκτεταμένους σεισμούς με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι περισσότερες χώρες που βιώνουν τους ισχυρότερους σεισμούς βρίσκονται κοντά σε συγκλίνοντα όρια πλακών, όπου οι πλάκες κινούνται η μία προς την άλλη. Παρόλα αυτά, η Μιανμάρ, που βρίσκεται σε μια μετασχηματιστική τεκτονική ζώνη, συγκαταλέγεται στις 30 χώρες με τους περισσότερους μεγάλους σεισμούς των τελευταίων 35 ετών.
Η καταστροφικότητα του σεισμού επιδεινώθηκε από την έλλειψη αυστηρών οικοδομικών κανονισμών στη Μιανμάρ, η οποία διοικείται από στρατιωτική χούντα από το 2021 και βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, με αποτέλεσμα τη γενικότερη απομόνωση της χώρας. Οι ειδικοί είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι η ταχεία και κακής ποιότητας αστικοποίηση θα αύξανε τον κίνδυνο καταρρεύσεων σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), οι χώρες που έχουν πληγεί από τους περισσότερους μεγάλους σεισμούς από το 1990 είναι η Κίνα (187) και η Ινδονησία (173). Στην Ασία, μεταξύ των πιο σεισμογενών περιοχών είναι επίσης η Ιαπωνία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες. Στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν 32 και 24 ισχυρούς σεισμούς αντίστοιχα.
Τον Φεβρουάριο του 2023, σχεδόν 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Η Τουρκία, μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, έχει καταγράψει 65 μεγάλους σεισμούς από το 1990, εκ των οποίων έξι είχαν μέγεθος 7 Ρίχτερ ή περισσότερο. Στην ίδια περιοχή, το Ιράν κατατάσσεται επίσης ψηλά σε σεισμική δραστηριότητα, ενώ το Αφγανιστάν βρίσκεται στη 10η θέση με 39 μεγάλους σεισμούς. Στη Λατινική Αμερική, το Περού είναι η πιο σεισμογενής χώρα.
You will find more infographics at Statista