Η γαλλική GROUP Naval κατάλαβε ότι βρίσκεται σε δυσμένια στο Μαξίμου, καθώς η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα είναι δυσαρεστημένη από το deal για τις φρεγάτες Belh@ra και επανέρχεται με σχέδιο για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα… ώστε να συμπεριληφθεί στο νέο πρόγραμμα που προωθεί ο Νίκος Δένδιας και στο πλαίσιο του ReArm Europe.
Πρόταση για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής για πλοία επιφανείας, υποβρύχια και αυτόνομα συστήματα (USV) υπέβαλε στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας η γαλλική Group Naval, η κατασκευάστρια εταιρεία των φρεγατών FDI. Η πρωτοβουλία της NAVAL που ανακοινώθηκε πομπωδώς, δεν είναι όμως παρά μια προσπάθεια επηρεασμού και εκτροχιάσμού, καθώς θέτει σειρά προϋποθέσεων και επιχειρεί να ανοίξει διμερείς διαπραγαμτεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αποκλείσει άλλους υποψήφιους παίχτες.
Να σημειωθεί ότι εκτός από την γενικευμένη κατακραυγή, εγκληματικό έχει χαρακτηρίσει το deal κυβέρνησης – NAVAL και ο Βαγγέλης Μυτιληναίος και μάλιστα σε πρόσφατη παρέμβασή του στον Κύκλο Ιδεών, η οποία υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών μόνο τυχαία δεν είναι…
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, η πρόταση αφορά στη δημιουργία τοπικής γραμμής παραγωγής πιθανότητα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Προκοπίου, Βαρβιτσιώτης), η οποία θα συνοδεύεται από συμφωνία για την προμήθεια τριών επιπρόσθετων FDI για το Πολεμικό Ναυτικό.
Η Καθημερινή σημειώνει στο ρεπορτάζ ότι στις επιπλέον φρεγάτες δεν υπολογίζονται προφανώς οι τρεις FDI που κατασκευάζονται στη Λοριάν, ούτε η 4η, η οποία επίσης θα ναυπηγηθεί στη Γαλλία για να τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Όπερ σημαίνει ότι η NAVAL διεκδικεί νέα παραγγελία για να εγκαταστήσει γραμμή συμπαραγωγής στην Ελλάδα, έργο προοπτικής μεγαλύτερο της προσεχούς 5ετίας και με αμφίβολα οφέλη για την Ελλάδα.
Το δόλωμα
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, για την πρόταση είναι ενήμερο το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ το σχέδιο της Group Naval έχει την έγκριση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα τη Μεγάλη Δευτέρα.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει την μη-πώληση πυραύλων Scalp Naval στην Τουρκία, “τυράκι” που φαίνεται ότι έχει ήδη μπει στη φάκα, από τον τρόπο που μεταδίδονται οι πληροφορίες… Οι Γάλλοι όμως πετάνε και άλλο… “τυράκι”, καθώς η Καθημερινή αναφέρει -επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές- ότι οι Γάλλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να κατασκευάσουν στην Ελλάδα μια σειρά από προγράμματα, εκτός από τις FDI, όπως υποβρύχια, κορβέτες και μη επανδρωμένα συστήματα επιφανείας (USV).
Αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, τότε στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, η Ελλάδα θα διαθέτει έναν στόλο τουλάχιστον επτά φρεγατών FDI.
Τα οφέλη…
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, από τη ναυπήγηση μόνο των τριών επιπρόσθετων φρεγατών FDI, η Ελλάδα θα λάβει βιομηχανικές επιστροφές έως 40%, ενώ οι Γάλλοι προτάσσουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας, ακόμη και τη συμπαραγωγή ή κοινή ανάπτυξη μελλοντικών προγραμμάτων, τονίζοντας ότι «δεν ερχόμαστε να πουλήσουμε καράβια αλλά στρατηγική συνεργασία».
…το λάθος και το κόστος
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι αντίστοιχη πρόταση βρισκόταν στα σκαριά και πριν από πέντε χρόνια, όμως, ήταν απαίτηση της ελληνικής πλευράς η ναυπήγηση των τριών FDI να γίνει στη Γαλλία ώστε να κατασκευαστούν το συντομότερο και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε και πλέον προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και η αύξηση της συμμετοχής της σε σημαντικά διεθνή προγράμματα.
Χωρίς Scalp Naval η τέταρτη φρεγάτα
Η Καθημερινή ξεκαθαρίζει ότι εφόσον η Αθήνα δώσει το πράσινο φως η τέταρτη φρεγάτα θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2028. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν θα γίνουν τροποποιήσεις για τους στρατηγικούς πυραύλους Scalp Naval, αλλά και οι τέσσερις θα διαθέτουν 32 κελιά αντιαεροπορικών Aster 30.