Πολιτικό αναβρασμό -όχι όμως απρόσμενο- προκαλεί η καταδίκει της Λεπέν και στέρηση του εκλέγεσθαι, καθώς διαμορφώνονται συνθήκες νέων πολιτικών συναινέσεων, οποίες -αν και κυοφορούνται καιρό δεν θα καρποφορήσουν εύκολα.
Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που κρίθηκε ένοχη σήμερα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος από δικαστήριο του Παρισιού, καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με άμεση ισχύ. Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα εφεσιβάλει την εις βάρος της καταδικαστική απόφαση, γνωστοποίησε ο δικηγόρος της Ροντόλφ Μποσελού.
Η Μαρίν Λεπέν κρίθηκε ένοχη σήμερα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος από δικαστήριο του Παρισιού και καταδικάστηκε σε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.
«Αυτό είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία», είπε σε δημοσιογράφους έξω από τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός στο Παρίσι.
Η διπλή καταδίκη Λεπέν εγείρει μείζον πολιτικό, δικαστικό και κοινωνικό ζήτημα, καθώς από τη μια η καταδίκη και εκπαραθύρωση της Ακροδεξιάς μοιάζει λυτρωτική, όπως δήλωσε όμως εμμέσως πλην σαφώς ο Μελανσόν, η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν έχει νομική βάση, τουλάχιστον για την ώρα. Έτσι, οι Γάλλοι που αποδοκιμάζουν μαζικά τόσο τις πολιτικές Μακρόν όσο και προσωπικά τον Γάλλο Πρόεδρο βρίσκονται για ακόμη μία φορά μπροστά στο δίλημμα: Ακροδεξιά ή άλλο το οποίο με τρόπο απρόβλεπτο προώθησε ο ίδιος ο Μακρόν μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές ανακοινώνοντας πως η Βουλή διαλύεται και η χώρα πηγαίνει σε εκλογές. Ο γαλλικός λαός – με διαφορά από τους πιο πολιτικοποιημένους της Γηραιάς Ηπείρου – βρέθηκε στις κάλπες με ένα ερώτημα, το οποίο ο Μακρόν εισήγαγε στην πολιτική συζήτηση για το μέλλον της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ευνοημένος από την δικαστική απόφαση βγαίνει – προς ώρας – και ο Μπαρντελά, ο επικεφαλής του κόμματος της Λεπέν, τον οποίο όρισε η ίδια. Ο Μπαρντελά σε πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής από αυτά της Λεπέν για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Το μείζον πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γαλλία δεν είναι σημερινό. Η απόφαση που στερεί από την Μαρίν Λεπέν το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» έρχεται απλά να επιτείνει την πολιτική κρίση που μαίνεται στην χώρα, άλλοτε στο προσκήνιο και άλλοτε σιωπηλά εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Η δικαστική απόφαση θα φέρει δεδομένα συσπείρωση σε όλη την αντιπολίτευση και όχι μόνο στα δεξιά του Μακρόν και οι πιέσεις προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας θα αυξηθούν όσο πλησιάζουμε προς το 2027 και τις Προεδρικές εκλογές.
Αν κάποιος διαβάσει τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα διαπιστώσει πως μόνο η Γαλλική Αριστερά του Ζαν Λουκ Μελανσόν αποδοκιμάζει ως αντιδημοκρατική πρακτική την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων από την Μαρίν Λεπέν, ενώ το σύνολο των υπόλοιπων κομμάτων μιλούν για εφαρμογή του νόμου χωρίς διακρίσεις. Ο Γάλλος επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» γνωρίζει καλά, έχοντας μεγάλη πολιτική εμπειρία, πως ο Μακρόν θα συνεχίσει να πιέζει προκειμένου να μην αφήσει «εμπόδια» στο σχέδιο που έχει.
Στο μήνυμά του ο Μελανσόν φαίνεται, πίσω από τις λέξεις, να στέλνει μήνυμα στον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο πως γνωρίζει ακριβώς τι θέλει να κάνει… Ο Μελανσόν που αναφέρει πως η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων είναι ζήτημα για το οποίο μόνο ο λαός είναι αρμόδιος να αποφασίσει κάνει αναφορά στην 6η Γαλλική Δημοκρατία… Η Γαλλία όμως από το 1958 βρίσκεται στην 5η και για να υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση και αλλαγή ο Μακρόν έχει απόλυτη ανάγκη τους πάντες εντός της Εθνοσυνέλευσης. Ο Μελανσόν με το μήνυμά του λέει πως συναινεί αλλά δεδομένα δεν θα στηρίξει μία αλλαγή που θα δίνει δικαίωμα και σε τρίτη θητεία στον επίσης νεαρό (47 ετών) Μακρόν… Η επόμενη ημέρα θα έχει αρκετό πολιτικό παρασκήνιο αλλά πιθανότατα και ένταση στους δρόμους, καθώς η γαλλική κοινωνία δεν θα μείνει ούτε αυτή την φορά στις δεσμεύσεις, αφού έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη της με το πρόσωπο του Μακρόν αν όχι και με θεσμό του Προέδρου.