Διαστάσεις κρίσης για τις ασφαλιστικές και την κοινωνία λαμβάνει η υπόθεση αύξησης του κόστους νοσήλειων και εξετάσεων στις ιδιωτικές κλινικές, με την κυβέρνηση να επιτείνει την κατάσταση με την -εκκωφαντική πλέον- αδιαφορία της.
Η καρτελοποίηση των ιδιωτικών υπό το CVC -που συντηρείται παρά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου- έχει δημιουργήσει συνθήκες στρέβλωσης μετεξελίσσοντας μια ολιγοπωλιακή αγορά σε καρτέλ. Την ίδια στιγμή, η πίεση στις ασφαλιστικές είναι τέτοια που μεγάλοι διεθνείς όμιλοι εξετάζουν σοβαρό το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από την Ελλάδα.
Η υπέμετρη αύξηση του κόστους Υγείας, υπονομεύει την παραγωγή ασφαλίστρων και παράληλλα περιορίζει την πρόσβαση στις σχετικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, η πολιτική αποσάθρωσης των δημοσίων νοσοκομείων έχει υποβαθμίσει αισθητά το επίπεδο των υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα. Συνδυαστικά, δημιουργείται κρίση που επηρεάζει αρνητικά την ασφαλιστική συνείδηση και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, δύναται να μειώσει το προσδόκιμο και ανακόπτει τη δυναμική διαμόρφωσης βιώσιμου οικοσυστήματος ιδιωτικής ασφάλισης και περίθαλψης στην Ελλάδα.
Η αδιαφορία της κυβέρνησης μεταφράζεται σε στήριξη της καταχρηστικής πολιτικής των ιδιωτικών νοσοκομείων, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα παραγωγής ασφαλίστρων και αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία. Λύση στο πρόβλημα αυτό που έχει λάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις θα υπάρξει μόνο αφού η κυβέρνηση παρέμβει, ρυθμίσει και ελέγχει τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Οι επιπτώσεις
Η παραγωγή ασφαλίστρων υγείας για το μήνα Ιανουάριο 2025 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024 κατρακύλησε στο -2,4%. Η πτώση στην παραγωγή ασφαλίστρων παρά τις δυσκολίες στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας υποδηλώνει ότι νέα συμβόλαια δεν συνάπτονται με επαρκή ρυθμό, οι ασφαλισμένοι εγκαταλείπουν, ακυρώνουν ή ρευστοποιούν ασφαλιστήρια υγείας με κύριο λόγο τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας που όμως οφείλονται στις ανεξέλεγκτες τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων. Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει ζητήσει την εισαγωγή των DRGs ως πρώτο βασικό βήμα για την ρύθμιση των ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές των νοσηλίων ωστόσο η κυβέρνηση κωφεύει χειροτερεύοντας τις ήδη αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο της υγείας.
Κίνδυνος αποεπένδυσης ξένων ασφαλιστικών
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της αποεπένδυσης των διεθνών ασφαλιστικών ομίλων από την ελληνική αγορά, καθώς αυτό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς όμως να αυξάνονται τα έσοδά του.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι οι μέτοχοι των ασφαλιστικών ζωής και υγείας εξετάζουν το ενδεχόμενο εξόδου τους από την αγορά ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα.
Ο κίνδυνος απορρέει στη συσσώρρευση ζημιών που φτάνει πλέον την τριετία, τις οποίες οι μέτοχοι δεν έχουν καμία διάθεση να καλύψουν. Εξηγώντας, ο ίδιος τόνισε πως για δύο συνεχή χρόνια οι μέτοχοι των ασφαλιστικών υγείας προέβησαν σε αυξήσεις των αποθεματικών τους κεφαλαίων, το οποίο όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας συνδέεται με τον δείκτη Φερεγγυότητας Solvency II
Οι ζημιές αυτές που γράφουν οι ασφαλιστικές προέρχονται από τις υπέρογκες αποζημιώσεις προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Όταν οι ασφαλιστικές ανακοινώσουν ζημιές υποχρεούνται σε αυξήσεις των αποθεματικών τους κεφαλαίων, όπως ορίζει ο νόμος περί Φερεγγυότητας. Αν μία ασφαλιστική δεν προβεί στην συγκεκριμένη περίπτωση σε αύξηση των αποθεματικών, τότε υποχωρεί η φερεγγυότητας της . Αν αυτό συνεχιστεί η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να προβεί σε εποπτικούς ελέγχους και αναλόγως να αποφανθεί για την πορεία της ασφαλιστικής. Κάτι επίσης που ο κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι τρόπος εφαρμογής του Ενιαίου Δείκτη Υγείας συνδέεται με το Δείκτη Φερεγγυότητας Solvency II.
Στο πλαίσιο αυτό το 2025 προμηνύεται πολύ δύσκολο για την επιβίωση των ασφαλιστικών ζωής και υγείας αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει έγκαιρα.