Cancel culture. Πρόκειται για τάση των τελευταίων ετών, που αν και η έντασή της έχει σημαντικές διακυμάνσεις, εν τούτοις πολλές φορές έχει επιφέρει καίρια πλήγματα σε επιχειρήσεις, αναγκάζοντάς τες να αλλάξουν στρατηγική και πολλές φορές να επωμιστούν τεράστιο οικονομικό κόστος.
Ο νούμερο ένα λόγος για να «ακυρώσει» κανείς ένα brand – ή τουλάχιστον να το μποϊκοτάρει ή να διαμαρτυρηθεί εναντίον του – είναι η κακομεταχείριση ζώων. Η κακοποίηση ζώων αναφέρθηκε ως ο (συν)κυριότερος λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές θα εγκατέλειπαν ένα brand σε τρεις από τις τέσσερις χώρες που συμμετείχαν σε ειδική έρευνα του Statista Consumer Insights. Το 43% από τους περισσότερους από 3.000 Αμερικανούς συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα απέκλειαν εταιρίες που κακομεταχειρίζονται ζώα, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο για το ρατσισμό (42%) και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (40%).
Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί συμμετέχοντες είχαν παρόμοια άποψη, με τη διαφορά ότι οι Γερμανοί αξιολόγησαν την κακομεταχείριση ζώων και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως εξίσου καταδικαστέες και έδωσαν μεγαλύτερη σημασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα σε σχέση με τους αγγλόφωνους ομολόγους τους. Οι Ιάπωνες συμμετέχοντες, από την άλλη, δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για προϊόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία, για ακατάλληλη διαφήμιση και για φαινόμενα διαφθοράς εντός της εταιρίας.
Το 13% των Αμερικανών ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είχαν μποϊκοτάρει ένα brand στο παρελθόν λόγω πρακτικών που θεώρησαν ανήθικες. Το 21% είχε συζητήσει με φίλους του για τις ανησυχίες που είχε σχετικά με κάποιο brand, ενώ το 25% είχε δημοσιεύσει σχετικές απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και το 86% των Αμερικανών στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν βρει λόγους που θεωρούσαν επαρκείς για να μποϊκοτάρουν ή να επιτεθούν σε ένα brand λόγω επιχειρηματικών πρακτικών, το 49% παραδέχτηκε ότι δεν το είχε πράξει ποτέ στην πραγματικότητα.
You will find more infographics at Statista