Σε τροχιά παροχών έχει θέσει την κυβέρνηση το Μαξίμου, με τους υπουργούς να αναζητούν περιθώρια και διευκολύνσεις προς ειδικές ομάδες, ώστε να επανακτήσουν κοινωνικά ερείσματα και να ανακόψουν τη δυναμική φθοράς της κυβέρνησης, η οποία γίνεται εμφανής στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες για αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αν και αρχικά θεωρήθηκαν θετική κίνηση, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας τις εξαιρετικά δύσκολες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Πολλά μέλη της ζητούν τη διεύρυνση των αυξήσεων και για τα Σώματα Ασφαλείας. Η παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ζήτησε αυξήσεις και για τους αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με το Μαξίμου άνοιξε τον ασκό του αιόλου, με αρκετούς γαλάζιους υπουργούς και βουλευτές να ακολουθούν το ίδιο αίτημα. Από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μέχρι τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη, η ένταση γύρω από το θέμα αυξήθηκε, δημιουργώντας σοβαρές ενδοκυβερνητικές τριβές.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη δημοσιοποίηση αυτών των αιτημάτων την ώρα που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, προκαλώντας έναν αναγκαστικό τηλεφωνικό διάλογο με τον υπουργό Ναυτιλίας και αναβολή της επίσκεψης στο υπουργείο Υγείας.
Αδυναμίες και αντιδράσεις
Αυτή η εσωτερική αναταραχή έφερε στο προσκήνιο τις πολιτικές αδυναμίες του κυβερνητικού στρατηγικού σχεδιασμού, με το Μαξίμου να προσπαθεί να καταστείλει τις διαφωνίες και να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση. Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο αναγκάστηκε να αναβάλει σημαντικές συναντήσεις, ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί εντός της κυβέρνησης. Η δυναμική αυτή ενισχύεται από τις συνεχείς αντιδράσεις, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει λύσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής χωρίς να υπονομεύσει το οικονομικό της πρόγραμμα.
Η πολιτική ένταση αφορά κυρίως τη συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση για την ανακοίνωση αυτών των αυξήσεων. Η έμφαση στον τομέα της άμυνας, τη στιγμή που άλλα Σώματα Ασφαλείας αντιμετωπίζουν εξίσου δύσκολες συνθήκες, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και αίσθηση αδικίας μεταξύ των ένστολων. Οι κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, επανέλαβαν ότι το αίτημα για εξίσωση των αυξήσεων με τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας παραπέμπεται στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την υπόσχεση ότι θα εξαντληθούν όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ενίσχυση των εισοδημάτων των ένστολων.
Η αντιπαράθεση γύρω από την αναγκαιότητα αυτών των αυξήσεων αποτυπώνει τη μεγαλύτερη στρατηγική της κυβέρνησης να εξισορροπήσει τις κοινωνικές εντάσεις, παράλληλα με τη διαχείριση των δαπανών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φθορά από τις εσωτερικές αναταράξεις και να ενισχυθεί η κοινωνική αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί.
Δημοσκοπική φθορά
Συνολικά, οι δημοσκοπήσεις, που έχουν δημοσιευθεί το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια μετατόπιση του εκλογικού τοπίου, με την Πλεύση Ελευθερίας να κερδίζει έδαφος εις βάρος των παραδοσιακών κομμάτων, υπογραμμίζοντας τη φθορά της κυβέρνησης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα με αυτές, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει φθορά, με την Πλεύση Ελευθερίας να καταγράφει σημαντική άνοδο. Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 30% και το ΠΑΣΟΚ στο 17%, με τη διαφορά μεταξύ τους να μειώνεται. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega καταγράφει τη Νέα Δημοκρατία στο 29,2% και το ΠΑΣΟΚ στο 17,4%, με τη διαφορά τους στο 11,8%. Παρά την πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να επωφελείται πλήρως, με τη διαφορά μεταξύ τους να παραμένει σημαντική.
Επιπλέον, η Πλεύση Ελευθερίας παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο, φτάνοντας το 7,4% στη δημοσκόπηση της MRB. Η Φωνή Λογικής επίσης καταγράφει αύξηση, φτάνοντας το 8% σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 57%, με απώλειες προς την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει υψηλότερη συσπείρωση, στο 80%, αλλά χάνει έδαφος προς την Πλεύση Ελευθερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση, με χαμηλή συσπείρωση και σημαντικές απώλειες προς την Πλεύση Ελευθερίας.