Σε αναζήτηση διόδου για τον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον διωκώμενο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ στις δηλώσεις απομκρύνθηκε από την αρχική συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ, υιοθετώντας πλήρως την αναθεωρητική πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντά τον διεθνώς απομονωμένο Μπενιαμίν Νετανιάχου -μετά το ένταλμα Σύλληψης από το ΔΠΔ-, ενώ υιοθέτησε και την αναθεωρητική του πρόταση για την εκεχειρία με τη Χαμάς, εγκαταλείποντας τη διεθνή θέση που έχει εγκρίνει και το Σ.Α του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.
Στην πραγματικότητα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη διαμεσολάβηση Νετανιάχου στον Τραμπ ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνάντηση των δύο ηγετών, ιδιαίτερα καθώς τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό τίθενται επί τάπητος με καταιγιστικούς ρυμούς.
Υπ αυτό το πρίσμα Μητσοτάκης και Νετανιάχου αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά στον Λίβανο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο.
Αν και στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται αποσπασματικά, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, στην πραγματικότητα ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», προσθέτοντας παράλληλα τη «φωνή του σε όσους εκφράζουν την ειλικρινή ελπίδα ότι το ταχύτερο δυνατόν θα υπάρξει μια νέα εκεχειρία στη Γάζα και τελικά ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέψει όλους να σκεφτούμε την επόμενη μέρα». Η θεση αυτή σηματοδοτεί αλλαγή της ελληνικής θέσης και διαφοροποίηση από τη θέση του ΟΗΕ και της ΕΕ, υιοθετώντας τη θέση και στάση του Νετανιάχου που επιχειρεί να αναθεωρήσει μονομερώς τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς, την οποία αθέτησε μετά την πρώτη φάση.
Στην ατζέντα των επαφών Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ -στην οποία μετέφερε μονομερώς το Ισραήλ την πρωτεύουσά του- βρεθηκαν τα εξοπλιστικά και τα πολυμερή σχήματα ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο διάλογος Νετανιάχου – Μητσοτάκη
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Καλώς ήρθατε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο. Εδώ είναι δύο γαλάζια και λευκά που συναντιούνται. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας. Προσβλέπω στη συζήτηση μαζί σας.
Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Διήλθαμε κι εμείς από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας ενισχύονται διαρκώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε.
Από μία δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο προς μια άλλη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώς ήρθες, φίλε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης.
Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Προσβλέπω πραγματικά στη συζήτηση που θα έχουμε. Έχουμε πάντοτε πολύ ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με δέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.
Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με στελέχη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της ισχυρής υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής της.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ευκαιρίες σύμπραξης και συμπαραγωγής, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων.
Τονίστηκε, επίσης, η σημασία της αμοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρείες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Νετανιάχου: Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ
Συνάντηση με Χέρτζογκ
Με θερμά λόγια καλωσόρισε ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ τον Πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για μια σημαντική επίσκεψη. Με σκληρά λόγια μίλησε για τη Χαμάς, τονίζοντας ότι βασανίζει ολόκληρο το έθνος, «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι όλο αυτό είναι απαράδεκτο». Εξήγησε ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, ενώ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και μια άκρως συγκινητική στιγμή, κάλεσε σε συνομιλίες τους γονείς του Ιωνά Καρούση, του νέου που δολοφονήθηκε στη Τζάφα. «Ελπίζουμε ότι η μνήμη του θα είναι ευλογία για όλους μας και ελπίζουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα κυριαρχήσει στην περιοχή που έχει ήδη βασανιστεί από τον τρόμο» κατέληξε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, με τη χώρα μας να προστίθεται, όπως είπε, στις φωνές όσων ζητούν άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Το συντομότερο να υπάρξει νέα εκεχειρία στη Γάζα αλλά και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την επόμενη μέρα, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.
Μάλιστα, προανήγγειλε πρόγραμμα υποτροφίας στη μνήμη του Ιωνά Καρούση, «για να φέρει πιο κοντά νέους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τη μνήμη του.