Περιφερειακές συγκρούσεις και προσπάθειες ανατροπής της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη χώρα καταγράφονται στη Μιανμάρ μετά τον σεισμό, καθώς οι εκατόμβες θυμάτων, ο διεθνής αποκλεισμός και η κατάρρευση των υποδομών προκαλούν κοινωνική αγανάκτηση, οργή και δυναμική κοινωνικών αναταραχών. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει τον βομβαρδισμό περιοχών.
Εκατόμβες νεκρών και πρωτόγνωρη για την περιοχή ανθρωπιστική κρίση έχει προκαλέσει ο μεγα-σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Μιανμάρ, προκαλώντας παράλληλα καταστροφές κασι απώλεια ζωών και την Ταϊλάνδη.
Ο καταστροφικός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ προκάλεσε τεράστια ανθρωπιστική κρίση με σοβαρές απώλειες, καταστροφή υποδομών και σημαντικές περιφερειακές επιπτώσεις.
Η διεθνής ανταπόκριση υπήρξε άμεση και εκτεταμένη, ωστόσο οι εσωτερικές πολιτικές συνθήκες, οι μετασεισμοί και η απουσία κρίσιμων υποδομών καθιστούν την αντιμετώπιση εξαιρετικά περίπλοκη.
Την κατάσταση δυσχαίρανε έτι περαιτέρω μετασεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ. Σύμφωνα με το USGS, μετά από μια σειρά μετασεισμών μετά τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής. Οι κάτοικοι του Μανταλέι ούρλιαξαν καθώς σημειώθηκε ο μετασεισμός, αναφέρουν πήγες.
Την Κυριακή, ομάδες έκτακτης ανάγκης άρχισαν να φτάνουν στις πιο σοβαρά πληγείσες περιοχές. Οι επιχειρήσεις διάσωσής τους αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, όπως κατεστραμμένους δρόμους, κατεστραμμένες γέφυρες, αναξιόπιστες επικοινωνίες και την πολυπλοκότητα της εργασίας σε ένα έθνος που αντιμετωπίζει εμφύλιες συγκρούσεις.
Σπινθήρες εμφυλίου
Ο σεισμός έχει λειτουργήσει όχι μόνο ως ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και ως καταλύτης πολιτικο-στρατιωτικών εξελίξεων, αναδεικνύοντας τις βαθιές κοινωνικές, πολιτικές και εθνοτικές ρωγμές της Μιανμάρ. Η κατάσταση εξελίσσεται δυναμικά, με το ρίσκο ένοπλης σύγκρουσης να αυξάνεται, ιδίως σε περιοχές με προϋπάρχοντα αντικαθεστωτικά αισθήματα.
Νεότερες αναφορές από τοπικές πηγές και διεθνή μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν την εμφάνιση περιφερειακών εξεγέρσεων και σποραδικών συγκρούσεων μεταξύ τοπικών πληθυσμών και δυνάμεων του στρατιωτικού καθεστώτος (χούντας), σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.
Χαρακτηριστικά Συγκρούσεων:
- Τα επεισόδια καταγράφονται κυρίως σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχές στις περιφέρειες Σαγκάινγκ και Κατσίν, όπου η απουσία άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας και καταστολή από δυνάμεις ασφαλείας έχουν προκαλέσει έντονη λαϊκή οργή.
- Τοπικές πολιτοφυλακές και κοινότητες αυτοάμυνας έχουν καταλάβει προσωρινά ελέγχους σημείων διανομής βοήθειας και έχουν εμπλακεί σε ανταλλαγές πυρών με στρατιωτικές μονάδες.
Αιτίες:
- Η καθυστέρηση ή μονομερής διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις δυνάμεις του καθεστώτος έχει εντείνει την καχυποψία και την κοινωνική ένταση.
- Η κατάρρευση των κρατικών δομών σε περιοχές εκτός άμεσου ελέγχου της χούντας έχει δημιουργήσει κενό εξουσίας, το οποίο εκμεταλλεύονται αντικαθεστωτικές ομάδες για να ενισχύσουν την παρουσία τους.
- Ορισμένες αναλύσεις θεωρούν τα επεισόδια ως άμεση απόρροια της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς ο τοπικός πληθυσμός αντιλαμβάνεται την κρατική αδράνεια ως εσκεμμένη εγκατάλειψη.
Παρά τον καταστροφικό σεισμό, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ συνεχίζει αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε εμπόλεμες περιοχές, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.
-
ΟΗΕ: Ο ειδικός εισηγητής Tom Andrews χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «απόλυτα απαράδεκτες και εξοργιστικές».
«Είναι απίστευτο να πέφτουν βόμβες ενώ άνθρωποι προσπαθούν να διασωθούν από τα ερείπια», δήλωσε στο BBC.
«Όποιος έχει επιρροή στη χούντα πρέπει να παρέμβει άμεσα».
-
Επιβεβαιωμένες Επιθέσεις:
-
Στις 15:30 τοπική ώρα (λιγότερο από 3 ώρες μετά τον σεισμό), επιδρομή στην περιοχή Naungcho (πολιτεία Σαν) σκότωσε 7 πολίτες.
-
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Chang-U (περιφέρεια Σαγκάινγκ, επίκεντρο σεισμού) και σε συνοριακές περιοχές κοντά στην Ταϊλάνδη.
-
Αντίδραση της αντιπολίτευσης (NUG)
Η Εθνική Κυβέρνηση Ενότητας (NUG) ανακοίνωσε:
-
Δεκαπενθήμερη παύση επιθετικών επιχειρήσεων, εκτός από αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, από την Κυριακή 30 Μαρτίου.
Επιπτώσεις:
- Επιπλέον επιβάρυνση στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας, καθώς ο ΟΗΕ και ΜΚΟ δεν μπορούν να επιχειρήσουν με ασφάλεια σε συγκεκριμένες ζώνες.
- Διεθνής ανησυχία για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας και πιθανή κλιμάκωση της σύρραξης.
- Η Εθνική Κυβέρνηση Ενότητας (NUG) κάλεσε για συντονισμό με διεθνείς φορείς, ενώ τόνισε ότι θα προστατεύσει την ανθρωπιστική προσπάθεια στις περιοχές υπό έλεγχό της.
SitRep: Σεισμός 7,7R στη Μιανμάρ
Ημερομηνία και Ώρα Συμβάντος: 28 Μαρτίου 2025, 12:50 μ.μ. τοπική ώρα
Επίκεντρο: Περίπου 16 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Σαγκάινγκ, κοντά στη Μανταλέι, Μιανμάρ
Μέγεθος και Εστιακό Βάθος: 7,7 Ρίχτερ, βάθος 10 χλμ
-
Νεκροί: Πάνω από 1.644 στη Μιανμάρ, 17 στην Ταϊλάνδη
-
Τραυματίες: >3.400
-
Αγνοούμενοι: 139
-
Καταστροφές: Πάνω από 2.400 κτίρια κατεστραμμένα ή κατεδαφισμένα — σχολεία, ναοί, γέφυρες, κατοικίες, ιστορικά μνημεία (π.χ. Mahamuni Pagoda)
-
Υποδομές: Καταστροφή δικτύων, πτώση πύργου ελέγχου στο αεροδρόμιο Naypyidaw, διακοπές ηλεκτρικού και επικοινωνιών
Ο κύριος σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής κοντά στο Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ. Η πρόσκρουση είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων και ζημιές σε ζωτικής σημασίας υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της πόλης.
Ανθρώπινες απώλειες
- Μιανμάρ: Μέχρι τις 30 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί 1.644 νεκροί, 3.408 τραυματίες και 139 αγνοούμενοι.
- Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 17 νεκροί, κυρίως από καταρρεύσεις κτιρίων στη Μπανγκόκ.
Καταστροφές και κατάσταση υποδομών
- Κατασκευές: Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, σχολεία, μοναστήρια και πολιτιστικά μνημεία (π.χ. η Παγόδα Mahamuni στη Μανταλέι). Περισσότερα από 2.400 κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.
- Υποδομές Μεταφορών: Καταστροφή γεφυρών, αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και αεροδρομίων. Ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου της Νάιπιτο κατέρρευσε, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις αερομεταφοράς βοήθειας.
- Δίκτυα και Ενέργεια: Διακοπές ηλεκτροδότησης και επικοινωνιών σε ευρεία κλίμακα, περιπλέκουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και συντονισμού.
Διεθνής αντίδραση
- Ανθρωπιστική Βοήθεια: Ο ΟΗΕ διέθεσε 5 εκατ. δολάρια για άμεση ανακούφιση. Διεθνής αποστολή βοήθειας από Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Μαλαισία, Ν. Κορέα, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ. Ο Ερυθρός Σταυρός εξέδωσε έκκληση για 100 εκατ. ελβετικά φράγκα για υποστήριξη 100.000 πληγέντων.
- Γειτονικές Χώρες: Η Κίνα δεσμεύτηκε για βοήθεια ύψους 100 εκατ. γουάν ($13,8 εκατ.) και έστειλε διασώστες.
Επιπτώσεις
- Εσωτερική Διαχείριση: Το στρατιωτικό καθεστώς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκανε σπάνια δημόσια έκκληση για διεθνή βοήθεια.
- Πολιτικές Συνέπειες: Η πολιτική κρίση και ο εμφύλιος πόλεμος δυσχεραίνουν την παροχή βοήθειας. Η Εθνική Κυβέρνηση Ενότητας της Αντιπολίτευσης ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση πυρός στις πληγείσες περιοχές.
- Περιφερειακή Επίδραση: Οι δονήσεις έγιναν αισθητές σε Ταϊλάνδη, Κίνα, Μπανγκλαντές, Λάος και Ινδία. Στη Μπανγκόκ, κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο με θύματα.
Προκλήσεις
- Ιατρικός Εξοπλισμός: Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, αίμα, κιτ τραυμάτων και λοιπό εξοπλισμό.
- Επιχειρήσεις Διάσωσης: Δυσχεραίνονται από κατεστραμμένα οδικά δίκτυα, διακοπές επικοινωνιών και ελλείψεις μέσων.
- Μετασεισμοί: Πολλοί ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν, με ισχυρότερο έναν 5,1 Ρίχτερ, απειλώντας διασώστες και επιζώντες.