Βιβλική είαι η καταστροφή από τον μεγασεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη στις 28 Μαρτίου 2025, με τους νεκρούς να υπερβαίνουν τους 1000, ενώ 2500 είναι οι αγνοούμενοι που συνεπάγεται ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.
Στις 28 Μαρτίου 2025, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, με επίκεντρο κοντά στη Μανταλέι και εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης και της Κίνας, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Οι μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινων ζωών καταγράφονται μακρράν στη Μιανμάρ, αλλά και η Τααϊλάνδη πληρώνει φόρο αίματος.
Συγκλονιστικές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου και οι διασώστες ξεθάβουν με τα χέρια ανθρώπους από τα συντρίμμια, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το καθεστώς της Μιανμάρ έχει κηρύξει έξι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως χρειαστεί να περάσουν ολόκληρες εβδομάδες για να μάθουμε πόσοι είναι τελικά οι νεκροί.
Ένας διασώστης στην Αμαραπούρα, μια αρχαία πόλη και σήμερα προάστιο της Μανταλάι, είπε ότι ανασύρθηκαν 30 νεκροί από πολυκατοικίες που κατέρρευσαν. «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η πόλη μας μοιάζει ισοπεδωμένη», είπε, εκτιμώντας ότι γκρεμίστηκε το ένα πέμπτο των κτιρίων. «Λάβαμε κλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που παγιδεύτηκαν, αλλά δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε, δεν έχουμε αρκετά χέρια, ούτε μηχανήματα για να μετακινήσουμε τα χαλάσματα, όμως δεν θα σταματήσουμε τη δουλειά», πρόσθεσε.
Το Μανταλάι, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Μιανμάρ με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους, είναι η αρχαία βασιλική πρωτεύουσα της χώρας και το κέντρο της βουδιστικής λατρείας. Οι διασώστες προσπαθούν να φτάσουν σε δεκάδες μοναχούς που εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια του Μοναστηριού Πάγια Ταούνγκ, είπε ο διασώστης που μίλησε στο πρακτορείο Reuters από την Αμαραπούρα.
Γέφυρες, δρόμοι και κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ανέφεραν κάτοικοι και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Όλοι τρέξαμε έξω από το σπίτι όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν», είπε ένας κάτοικος του Μανταλάι. «Είδα ένα πενταόροφο κτίριο να καταρρέει μπροστά στα μάτια μου. Όλοι στην πόλη βρίσκονται στον δρόμο, κανείς δεν τολμά να μπει μέσα», πρόσθεσε.
Ένας διασώστης από τη φιλανθρωπική οργάνωση Μόε Σαϊντανάρ, είπε ότι έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 60 πτώματα από μοναστήρια και άλλα κτήρια στην Πινμάνα, κοντά στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλοί εγκλωβισμένοι. Στην ίδια την πρωτεύουσα, ένα νοσοκομείο 1.000 κλινών έχει υποστεί ζημιές και δρόμοι άνοιξαν στη μέση.
Ανθρώπινες Απώλειες
- Μιανμάρ: Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.000, με περισσότερους από 2.400 τραυματίες. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης και ανασύρονται περισσότερα σώματα από τα ερείπια. Ταϊλάνδη: Στην Μπανγκόκ, η κατάρρευση ενός υπό κατασκευή 30ώροφου κτιρίου στην περιοχή Τσατουτσάκ οδήγησε σε τουλάχιστον 9 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς. Επιπλέον, 85 εργαζόμενοι παραμένουν αγνοούμενοι, με τις επιχειρήσεις διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Καταστροφές σε Υποδομές
- Μιανμάρ: Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε κτίρια, γέφυρες και δρόμους. Η γέφυρα Άβα κατέρρευσε, ενώ το Πανεπιστήμιο της Μανταλέι υπέστη σοβαρές ζημιές. Επιπλέον, ένας φράγμα υπέστη ρήξη, προκαλώντας πλημμύρες σε γειτονικές περιοχές.
- Ταϊλάνδη: Εκτός από την κατάρρευση του κτιρίου στην Μπανγκόκ, έχουν αναφερθεί ζημιές σε διάφορα κτίρια και υποδομές. Οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Διεθνής Βοήθεια
Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ απηύθυνε σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επιπλέον, χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Νότια Κορέα έχουν στείλει ομάδες διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.
Ο επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, απηύθυνε μια σπάνια έκκληση για παγκόσμια βοήθεια.
«Θα ήθελα να καλέσω οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση ή οποιονδήποτε στη Μιανμάρ να έρθει και να βοηθήσει. Σας ευχαριστώ», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι “άνοιξε όλους τους δρόμους για την ξένη βοήθεια”.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) έχουν υποσχεθεί στήριξη, όπως και η Κίνα.
Ήδη μία κινεζική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών, η οποία αποτελείται από 37 άτομα, έφτασε στη Μιανμάρ για να συνδράμει στις τρέχουσες προσπάθειες, ανέφερε το κρατικό CCTV.
Η Ινδία έστειλε μια ομάδα διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης στη Μιανμάρ μαζί με επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών S. Jaishankar στο X.
Μια πτήση της ινδικής πολεμικής αεροπορίας που μεταφέρει επείγουσα βοήθεια, από κουβέρτες μέχρι τρόφιμα, βρίσκεται καθ’ οδόν, ανέφερε.
«Η Ινδία αποστέλλει την πρώτη δόση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για το λαό της Μιανμάρ», έγραψε στο X.
«Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης και μια ιατρική ομάδα συνοδεύουν επίσης αυτή την πτήση», έγραψε ο Jaishankar, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία δεκάδων εργαζομένων των δυνάμεων αντιμετώπισης καταστροφών που φορτώνουν προμήθειες σε ένα αεροπλάνο.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα ακολουθήσει περισσότερη βοήθεια», προσέθεσε.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στέλνει 120 έμπειρους διασώστες καθώς και καθώς και γιατρούς και σκύλους έρευνας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε μιλήσει με αξιωματούχους στη Μιανμάρ και ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει κάποια μορφή βοήθειας.
Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Προκλήσεις:
Η συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση στη Μιανμάρ περιπλέκει τις προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας. Οι ζημιές σε κρίσιμες υποδομές έχουν αφήσει μεγάλες περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνία και πρόσβαση στο διαδίκτυο, δυσχεραίνοντας τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης. citeturn0news17
Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, με τις αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοουμένων και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες και τους εκτοπισμένους. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και εξελίσσεται, με τις αρχές να προειδοποιούν για πιθανούς μετασεισμούς στις πληγείσες περιοχές.