Ρωσία και Elon Musk ίσως ενώσουν δυνάμεις για την εξερεύνηση του Άρη, με τη Μόσχα να προσφέρει μια μικρού μεγέθους πυρηνική μονάδα ως πιθανή λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της αποστολής.
Ο Kirill Dmitriev, απεσταλμένος του Vladimir Putin για διεθνή συνεργασία, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση με τον Musk μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα στον μήνα που ο Dmitriev αναφέρεται σε πιθανή συνεργασία με τον CEO της SpaceX.
Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου Ουάσινγκτον και Μόσχα έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική της συνεργασία με τις ΗΠΑ, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες.
Ο Musk, ο οποίος διατηρεί στενή σχέση με τον Donald Trump, έχει δηλώσει ότι το Starship θα πραγματοποιήσει την πρώτη του αποστολή στον Άρη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, παρά τις τεχνικές προκλήσεις και τις αμφιβολίες ορισμένων ειδικών για το χρονοδιάγραμμα. Σε πρόσφατη ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ανέφερε ότι οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές θα μπορούσαν να γίνουν το 2029, αν και το 2031 φαίνεται πιο ρεαλιστικό. Ο ίδιος έχει μιλήσει για τη δημιουργία μιας αυτοσυντηρούμενης αποικίας στον Άρη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, κάτι που απαιτεί αξιόπιστες ενεργειακές λύσεις.
Μιλώντας στο Μουρμάνσκ, στο περιθώριο του Αρκτικού Φόρουμ, ο Dmitriev, που ηγείται και ενός επενδυτικού ταμείου για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, τόνισε ότι η Ρωσία μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε μια αποστολή στον Άρη, όπως αναμεταδίδει το Reuters.
«Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει έναν μικρού μεγέθους πυρηνικό σταθμό για μια αποστολή στον Άρη, καθώς και άλλες προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες», ανέφερε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA.
«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία έχει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σε μια αποστολή στον Άρη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τον Musk, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο οραματιστή».
Η Ρωσία, παράλληλα, συνεχίζει να εξετάζει την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας στο διάστημα. Πέρυσι, ο Yuri Borisov, τότε επικεφαλής της Roscosmos, δήλωσε ότι Μόσχα και Πεκίνο εξετάζουν την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σελήνη μεταξύ 2033 και 2035, με στόχο τη δημιουργία μελλοντικών σεληνιακών οικισμών.
Μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) το 2022 λόγω του πολέμου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με δικό της σχέδιο για την εξερεύνηση του Άρη.