Η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας για την επιβολή δασμού 25% στις εισαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία αυτοκινήτων.
Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως κατέγραψαν πτώση την Πέμπτη, με εταιρείες που εδρεύουν στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αστάθεια.
Πέρα από το Μεξικό και τον Καναδά, που είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι με τη βιομηχανία αυτοκινήτων των ΗΠΑ ώστε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης να θεωρεί τις πωλήσεις οχημάτων που συναρμολογούνται εκεί ως εγχώριες πωλήσεις, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς επιβατικών οχημάτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα των Mercedes-Benz, BMW, Toyota, Honda, Hyundai και Kia, πωλούν πολλά από τα αυτοκίνητά τους στις ΗΠΑ, τα περισσότερα από τα οποία εισάγονται είτε από μονάδες παραγωγής στο Μεξικό ή τον Καναδά είτε από το εξωτερικό.
Ενώ δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες είδαν την τιμή των μετοχών τους να πέφτει ως απάντηση στην ανακοίνωση των δασμών, το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες επηρεάστηκαν εξίσου – η General Motors σημείωσε πτώση 7% την Πέμπτη και η Ford σχεδόν 4% – μπορεί να ξάφνιασε κάποιους. Άλλωστε, δεν σχεδιάστηκαν οι δασμοί για την προστασία της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας;
Η απάντηση είναι ναι, αλλά ακόμα και οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα εξαρτήματα και σε συναρμολόγηση στον Καναδά και το Μεξικό – γεγονός που τις καθιστά τουλάχιστον εξίσου ευάλωτες στους νέους δασμούς όσο και οι πραγματικά ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ενώ οι εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό μπορούν εν μέρει να εξαιρούνται από τους δασμούς, η εξαίρεση ισχύει μόνο για το μερίδιο των εξαρτημάτων κάθε οχήματος που έχει “πλήρως αποκτηθεί, παραχθεί εξ ολοκλήρου ή υποστεί ουσιαστικό μετασχηματισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.”
You will find more infographics at Statista