Πτωτική δυναμική αναπτύσσουν οι αγορές στην Ευρώπη, μετά την υππγραφή νέου εκτελεστικού διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς στα αυτοκίνητα, καθώς και την προαναγγελία νέων στη βιομηχανία και τις απειλές για επιπλέον δασμούς στο ενδεχόμενο συγκρότησης κοινού εμπορικού μετώπου ΕΕ – Καναδά.
Η ανακοίνωση δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις επαναφέροντας την αβεβαιότητα στις αγορές διεθνώς.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγκοσμιοποιήσει τον εμπορικό πόλεμο με την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα, στόχο έχει όχι μόνο να αναγκάσει τις χώρες σε διαπραγματεύσεις κασι να προσελκύσει επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει δημόσια έσοδα που θα αντισταθμίσουν επικείμενες φοροαπαλλαγές ώστε να μην πληγεί το δημοσιονομικό προφίλ των ΗΠΑ.
Η κίνηση έχει εγείρει ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αναζωπύρωση των πιέσεων στον πληθωρισμό και πιθανή παγκόσμια οικονομική αναταραχή. Ωστόσο, ο δείκτης φόβου VIX συνέχισε να κινείται πτωτικά υποχωρώντας στο 17.
Έτσι, αν και η πρώτη αντίδραση στις αγορές αναμένεται πτωτική, το ενδεχόμενο ταχείας επανεξισσορόπησης παραμένει ισχυρό, συμπεριφορά που έχουν επιδειξει ξανά στο παρελθόν οι αγορές, βασιζόμενες στο
Ευρωπαϊκές Αγορές
Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν χαμηλότερα την Πέμπτη ως απάντηση στην ανακοίνωση. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των εξαγωγών αυτοκινήτων της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, αναμένεται να πληγούν περισσότερο. Εταιρείες όπως οι Porsche, BMW, Mercedes, Volkswagen και Audi αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντική μείωση στα έσοδά τους από τις ΗΠΑ.
Τα futures του Euro Stoxx 50 γράφουν απώλειες 0,6%, ενώ τα futures του Stoxx 600 υποχώρησαν κατά 0,4%. Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στα επερχόμενα στοιχεία για την πίστωση και την προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη, καθώς και στις αναφορές κερδών από τις H&M και Next.
Wall Street και αμερικανικά ομόλογα
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ παρέμεινε περίπου στο 4,35%, κοντά στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου μήνα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις επιπτώσεις των νέων δασμών αυτοκινήτων.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ καταρρέει, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οικονομικοί δείκτες δείχνουν επίσης σημάδια αδυναμίας, με την απρόσμενη μείωση των νέων παραγγελιών για κεφαλαιουχικά αγαθά εκτός της αεροπορίας – έναν κρίσιμο δείκτη των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην επερχόμενη έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή PCE, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, για περαιτέρω καθοδήγηση στις πολιτικές αποφάσεις.
Αγορές συναλλάγματος
Το αυστραλιανό δολάριο ανέβηκε πάνω από τα $0,63 την Πέμπτη, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες απώλειες καθώς το δολάριο ΗΠΑ εξασθένησε μετά την ανακοίνωση των δασμών.
Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει υψηλή, καθώς οι ανησυχίες για αντίποινα και ευρύτερες οικονομικές διαταραχές συνεχίζουν να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Αυστραλίας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών στο 2,4% τον Φεβρουάριο, κάτω από τις προσδοκίες, υποδηλώνοντας μείωση των πιέσεων στον πληθωρισμό.
Ασιατικές αγορές
Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 341 μονάδες ή 1,4% στις 23.824, παρατείνοντας τα κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Η αισιοδοξία ενισχύθηκε από τις θετικές προβλέψεις της Wall Street για τις κινεζικές μετοχές, με τις Morgan Stanley και Goldman Sachs να εκδίδουν θετικές προβλέψεις.
Εν τω μεταξύ, ο Shanghai Composite αυξήθηκε κατά 0,15% και ο δείκτης Shenzhen Component κέρδισε 0,23%. Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό ενόψει των επικείμενων δεδομένων PMI της Κίνας για τον Μάρτιο.
Εμπορεύματα
Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν προς τα $3.040 ανά ουγγιά, προσεγγίζοντας ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια. Η ανακοίνωση των δασμών ενίσχυσε τις ανησυχίες για ευρύτερη οικονομική αστάθεια, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του χρυσού. Οι μελλοντικές συμβάσεις αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν προς τα $73 ανά βαρέλι, με τους επενδυτές να αξιολογούν την πιθανή επίδραση των υψηλότερων τιμών οχημάτων στη ζήτηση πετρελαίου και στην μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Συμπέρασμα
Η επιβολή των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ αναμένεται να έχει ευρύτατες επιπτώσεις σε διάφορες αγορές. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες εσόδων, ενώ η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ενδέχεται να υπονομευθεί από την εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Οι ασιατικές αγορές διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά παραμένουν ευάλωτες σε αλλαγές στο κλίμα. Τα εμπορεύματα, ειδικά ο χρυσός και το αργό πετρέλαιο, αντιδρούν στην αβεβαιότητα, με τον χρυσό να λειτουργεί ως αντιστάθμισμα ενάντια σε πιθανές διαταραχές στις αγορές. Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα και τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών για περαιτέρω καθοδήγηση.