Με νέες εξαγγελίες και απειλές, μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων επιχειρεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αποτρέψει τη συνεργασία ΕΕ – Καναδά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την επιβολή περαιτέρω δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά εάν συνεργαστούν «για να προκαλέσουν οικονομική ζημιά» στις ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ προσπαθεί να αποτρέψει τη συνεργασία ΕΕ – Κανδά, καθώς θα δημιουργήσουν κρίσιμο μέγεθος το οποίο θα περιορίσει τα περιθώρια άσκησης πολιτικής.
Σε μια μεταμεσονύκτια ανάρτηση στο Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβληθούν μεγάλης κλίμακας δασμοί «πολύ μεγαλύτεροι από τους ήδη προγραμματισμένους» σε μια τέτοια περίπτωση. Το ευρώ περιόρισε προσωρινά μια μικρή άνοδο και το καναδικό δολάριο σημείωσε πτώση.
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργαστεί με τον Καναδά για να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ, μεγάλης κλίμακας δασμοί, πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που έχουν ήδη προγραμματιστεί, θα επιβληθούν και στους δύο προκειμένου να προστατευτεί ο καλύτερος φίλος που έχουν ποτέ αυτές οι δύο χώρες!» ανάρτησε ο Τραμπ.
Δασμοί στα αυτοκίνητα
Η επίθεση του Τραμπ στον τομέα των αυτοκινήτων έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε μια βιομηχανία που αντιμετωπίζει ήδη δύσκολες προοπτικές στην Ευρώπη. Οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην περιοχή κατά τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 3,1% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, στις 963.540 μονάδες, όπως ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, καθώς η αβεβαιότητα για την οικονομία αποθαρρύνει τους καταναλωτές από μεγάλες αγορές.
Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα την Τετάρτη για την επιβολή δασμού 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, κλιμακώνοντας έναν εμπορικό πόλεμο που αποσκοπεί στην επιστροφή περισσότερων θέσεων εργασίας στην κατασκευή στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή προετοιμάζει το έδαφος για περισσότερες δράσεις δασμών την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποσχόμενων αποκαλούμενων «ανταποδοτικών δασμών» στις 2 Απριλίου, ενδεχομένως αυξάνοντας τις εντάσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους. Άλλοι κλαδικοί δασμοί είναι επίσης στα σκαριά, συμπεριλαμβανομένων αυτών για ξυλεία, ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα.
Έρχονται αντίποινα
Η ΕΕ προετοιμάζει αντίποινα ως απάντηση. Η Γαλλία έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαχειρίζεται τα εμπορικά ζητήματα για την Ένωση, να εξετάσει τη χρήση του ισχυρότερου εμπορικού της όπλου — του εργαλείου κατά του εξαναγκασμού — για πρώτη φορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα εμπορικά μέτρα του Τραμπ, η ΕΕ έχει ανταλλάξει σημειώσεις με ορισμένους από τους συμμάχους της με κοινά συμφέροντα, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Δεν υπάρχει όμως ένδειξη ότι η Ένωση συντονίζει τα αντίποινά της.
Τα τελευταία σχόλια του Τραμπ έρχονται μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό για να προωθήσει μια στενότερη συμμαχία με τους Ευρωπαίους συμμάχους.
«Θέλω να διασφαλίσω ότι η Γαλλία και η Ευρώπη στο σύνολό της θα συνεργαστούν με ενθουσιασμό με τον Καναδά, τη πιο ευρωπαϊκή από τις μη ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Κάρνεϊ στο Παρίσι.
Η ΕΕ αναμένει οι ανταποδοτικοί δασμοί του Τραμπ την επόμενη εβδομάδα να είναι διψήφιοι σε ολόκληρη την Ένωση, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις σκέψεις στις Βρυξέλλες. Οι αξιωματούχοι εκεί αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν έναν ενιαίο δασμό για ολόκληρη την ΕΕ, αντί να ορίσουν διαφορετικά επίπεδα ανά κράτος μέλος.
Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, και ο επικεφαλής του γραφείου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λάτνικ, τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και τον Διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ Κέβιν Χάσετ για να συζητήσουν την εμπορική κατάσταση.
Οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε ουσιαστική πρόοδο και υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει η ΕΕ για να αποτρέψει την επιβολή των δασμών, ανέφεραν τα άτομα, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η αντίδραση της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα είναι άμεση, καθώς η Ένωση θα χρειαστεί να αξιολογήσει τις λεπτομέρειες.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι ανταποδοτικοί δασμοί θα διορθώσουν μη δασμολογικά εμπόδια που θεωρεί άδικα, όπως οι εσωτερικοί κανονισμοί και ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες συλλέγουν φόρους, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ της ΕΕ. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο ΦΠΑ της είναι ένας δίκαιος, μη διακριτικός φόρος που εφαρμόζεται ισότιμα τόσο στα εγχώρια όσο και στα εισαγόμενα προϊόντα.