Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την Apple και τη Google υπό παρακολούθηση: Αλλάξτε τα προϊόντα σας ώστε να είναι σύμφωνα με τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλιώς θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειες.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι οι δύο αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί ενδέχεται να παραβιάζουν τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ρίχνοντας το γάντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επιδιώξει να εντάξει το ζήτημα της τεχνολογικής ρύθμισης στην κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη της Ουάσινγκτον με την ΕΕ.
Τι πρέπει να αλλάξει
Η Apple και η Google θα πρέπει να αναθεωρήσουν ορισμένα από τα βασικά προϊόντα τους, αν θέλουν να αποφύγουν μια απόφαση περί παράβασης ή πρόστιμα που θα μπορούσαν να φθάσουν έως και το 10% των παγκόσμιων εσόδων τους, δήλωσε η Επιτροπή.
Όμως -προφανώς έχοντας επίγνωση του ενδεχόμενου να φουντώσουν οι διατλαντικές εντάσεις- η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τερέζα Ριμπέρα προσπάθησε να αποπολιτικοποιήσει τις αποφάσεις.
«Με αυτές τις αποφάσεις, απλώς εφαρμόζουμε το νόμο», ανέφερε η Ριμπέρα σε δήλωσή της. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαπιστώσεις μη συμμόρφωσης στο πλαίσιο της DMA, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να προβεί στην ανακοίνωσή του.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπάθησαν να μειώσουν τη ρητορική σχετικά με την επιβολή της ψηφιακής νομοθεσίας, επικαλούμενοι το κοινό συμφέρον του μπλοκ με τις ΗΠΑ για την επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού. Η απόφαση της Apple έρχεται σε αντιστοιχία με μια αγωγή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της εταιρείας.
Ωστόσο, ο Τζόζεφ Βαν Κονίλιο, ειδικός στην πολιτική ανταγωνισμού στο think tank Information Technology and Innovation Foundation, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι, παρότι στις ΗΠΑ υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πώς πρέπει να εφαρμοστεί η αντιμονοπωλιακή πολιτική στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, στην περίπτωση του DMA είναι πιο πιθανό να επικρατήσει μια πιο προστατευτική προσέγγιση στο εμπόριο.
Επισήμανε ένα υπόμνημα του Φεβρουαρίου που υπέγραψε ο Τραμπ και το οποίο υποσχόταν να υπερασπιστεί τις αμερικανικές εταιρείες από «υπερπόντιους εκβιασμούς», επικαλούμενο την DMA και άλλες ψηφιακές πολιτικές.
«Νομίζω ότι είναι κοινή παραδοχή ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν [στις αποφάσεις της Κομισιόν]», δήλωσε ο Βαν Κονίλιο.
Οι αποφάσεις της Τετάρτης έρχονται πριν από μια σειρά βαρύτερων αποφάσεων μη συμμόρφωσης από την Επιτροπή αργότερα αυτό το μήνα – οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν και πρόστιμα.
Απαιτήσεις της DMA
Προκειμένου να συμμορφωθεί με την DMA, η Κομισιόν δήλωσε ότι η Apple θα πρέπει να δώσει στους ανταγωνιστές της την ίδια πρόσβαση σε μια σειρά από υπάρχουσες λειτουργίες του iPhone, όπως οι ειδοποιήσεις και η αντιστοίχιση συσκευών, που παρέχει στις δικές της συσκευές, όπως το Apple Watch.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τους προγραμματιστές.
Για την Apple, η απόφαση ισοδυναμεί με «μικροδιαχείριση» του μέλλοντος του iPhone, δήλωσε ο Dirk Auer του International Center for Law & Economics.
Άλλοι πιστεύουν ότι η απόφαση δεν πάει αρκετά μακριά. «Οι προγραμματιστές τρίτων δεν θα εξακολουθήσουν να έχουν πραγματική ελευθερία εφαρμογών και η διαλειτουργικότητα μπορεί να εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την Apple», δήλωσε ο Jan Pefrat της ομάδας υπεράσπισης European Digital Rights.
Περαιτέρω αλλαγές στο Play Store
Η Google, με τη σειρά της, πρέπει να προβεί σε περαιτέρω αλλαγές στο Play Store και στην υπηρεσία Google Search για να σταματήσει να προωθεί τις δικές της υπηρεσίες έναντι εκείνων των ανταγωνιστών της, δήλωσε η Επιτροπή.
Ο Όλιβερ Μπέθελ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής της Google, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις καλής πίστης με αποτέλεσμα αλλαγές που έχουν μειώσει την κίνηση για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία.
Ωστόσο, τα ευρήματα σχετικά με τη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google, τα οποία ακολουθούν σχεδόν 15 χρόνια παρόμοιων αντιμονοπωλιακών υποθέσεων, θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα στη μητρική εταιρεία Alphabet ότι η προσέγγισή της «πρέπει να αλλάξει ριζικά», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μουνιέ, επικεφαλής της εμπορικής ομάδας eu travel tech.
με πληροφορίες από Politico