Το πετρέλαιο αυξήθηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι εντεινόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή επισκίασαν τις ανησυχίες για πιθανό παγκόσμιο υπερπληθωρισμό. Το αργό Brent διαπραγματευόταν κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο περίπου 5% από το χαμηλό τριών ετών νωρίτερα μέσα στο μήνα. Το Ισραήλ πραγματοποίησε μια σειρά στρατιωτικών επιθέσεων στη Γάζα, καταρρίπτοντας την εκεχειρία με τη Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση στο Ιράν.
Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης αντέδρασαν γρήγορα στην αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου. Τα ασφάλιστρα στις πτωτικές επιλογές μειώθηκαν σε σχέση με τις ανοδικές, ενώ οι συναλλαγές της ημέρας κυριάρχησαν από στοιχήματα στα 100 δολάρια το βαρέλι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα θεωρούσε τις επιθέσεις των Χούθι στο εμπόριο ναυσιπλοΐας από την Υεμένη ως άμεση πρόκληση από το Ιράν. Πριν από την τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων, η οποία είδε τις αμερικανικές δυνάμεις να στοχεύουν τους αντάρτες, η κυβέρνηση του Τραμπ είχε ήδη εντείνει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
«Η ανανεωμένη γεωπολιτική αβεβαιότητα μετά τις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνέβαλε στην αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Άρνε Λόμαν Ράσμουσεν, επικεφαλής αναλυτής της A/S Global Risk Management. «Αν κάποιος στην αγορά πίστευε ότι ο Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αυτό το πιστεύω πιθανότατα εξατμίζεται».
Παρά την άνοδο, το πετρέλαιο παραμένει σε τροχιά για απώλειες στο τρίμηνο λόγω ενός συνδυασμού αρνητικών παραμέτρων. Ο κίνδυνος μιας κλιμακούμενης παγκόσμιας εμπορικής πολεμικής απειλεί τη ζήτηση, ενώ ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του προγραμματίζουν αύξηση της παραγωγής από τον Απρίλιο. Αυτό συμβαίνει ενώ η παγκόσμια αγορά ήταν ήδη έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν υπερπληθωρισμό, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τρίτη, για την ολοκλήρωση του πολέμου στην Ουκρανία.