Η κινητοποίηση μεγάλων κονδυλίων για την ευρωπαϊκή άμυνα και η προοπτική χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων ενδέχεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης και της Ευρώπης εν συνόλω, σύμφωνα με πρώιμες αναλύσεις.
Καθώς η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την άμυνά της και να αναλάβει έναν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία διαχρονικά κλίνει προς τη λιτότητα και την αποφυγή χρέους – είναι έτοιμη να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς για τα κράτη-μέλη της.
Στο πλαίσιο του προτεινόμενου σχεδίου ReArm Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να απαλλάξει τις χώρες-μέλη από τους κανόνες χρέους και ελλείμματος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ελπίζοντας να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο ύψους 650 δισ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Ενώ αυτό μοιάζει με ένα τεράστιο πρόσθετο βάρος για την ήδη δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προγραμματισμένη αύξηση των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε ακόμη και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Αυτό, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα προέλθει κυρίως από δανεισμό και θα διοχετευθεί στην εγχώρια έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή, αντί να διατεθεί αποκλειστικά για την αγορά οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό.
«Οι επιπτώσεις της αυξημένης αμυντικής δαπάνης στην ανάπτυξη είναι κρίσιμες για τη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη – αν γίνει σωστά, το κόστος των στρατιωτικών εξοπλισμών μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο», δηλώνει ο Ethan Ilzetzki, συγγραφέας του βιβλίου «Guns and Growth: The Economic Consequences of Defense Buildups» και καθηγητής στο London School of Economics. «Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη μπορεί να καθορίσει τους αμυντικούς της προϋπολογισμούς βάσει των περιφερειακών προτεραιοτήτων ασφαλείας, χωρίς να αποσπάται από φόβους οικονομικής καταστροφής.»
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών από το σημερινό επίπεδο, λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ, στο 3,5%, θα κόστιζε περίπου 300 δισ. ευρώ ετησίως, αναφέρει ο Moritz Schularick, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου. Αν τα κονδύλια αυτά αξιοποιηθούν σωστά, το ποσό αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, υποστηρίζει. Σύμφωνα με την ανάλυση του Ilzetzki, η προτεινόμενη αύξηση των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,9% έως 1,5%, γεγονός εξαιρετικά θετικό, δεδομένου ότι η συνολική ανάπτυξη της Ε.Ε. το 2024 ανήλθε μόλις στο 0,9%.
You will find more infographics at Statista