Η DBRS ανακοίνωσε την Παρασκευή την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, με την ελληνική κυβέρνηση να πανηγυρίζει και τον υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης και στις πολιτικές. Στην πραγματικότητα όμως, η DBRS δεν αναβάθμισε την Ελλάδα εξαιτίας των επιδόσεων στην οικονομία, αλλά… στις τράπεζες.
Η DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ από ΒΒΒ (χαμηλό), ενώ παράλληλα αναθεώρησε τις προοπτικές από θετικές σε σταθερές, που συνεπάγεται ότι δεν προβλέπεται νέα αναβάθμιση εντός των προσεχών 18 μηνών.
Η απόφαση της DBRS να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία είναι αποτέλεσμα, κυρίως τις προόδου που έχει επιτευχθεί στις τράπεζες, τόσο στη διαχείριση των NPL’s, όσο και στην ανάπτυξή τους, καθώς και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους, μετά τις αποκρατικοποιήσεις του ΤΧΣ.
Ειδικότερα:
- Βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης: Η Ελλάδα έχει επιτύχει συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του δημόσιου χρέους και στη βελτίωση της βιωσιμότητάς του.
- Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs): Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί σημαντικά, με τον δείκτη NPLs να μειώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
- Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη: Η Ελλάδα παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, υποστηριζόμενη από επενδύσεις, εξαγωγές και αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.
- Επιτυχής προσέλκυση επενδύσεων: Η χώρα επωφελείται από την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) και την απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
- Βελτίωση της σχέσης κράτους-τραπεζών: Η σταδιακή απεμπλοκή του κράτους από τις συστημικές τράπεζες και η αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής έχουν ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.
- Πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Η συνεχιζόμενη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, τη φορολογική διαχείριση και τη δικαιοσύνη βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον και αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ειδικότερα, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Morningstar DBRS ότι οι κληρονομικοί κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει, ενώ η υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους συνεχίζεται.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους, είναι πιο ανθεκτικές και σε καλύτερη θέση να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος Next Generation EU (NGEU). Αυτό αντικατοπτρίζει τη μείωση των παλαιών κινδύνων, με σημαντική πτώση του ακαθάριστου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος βρίσκεται πλέον κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) θα μειωθούν ταχύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Επιπλέον, με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει μειώσει τη συμμετοχή του στις συστημικές τράπεζες, χαλαρώνοντας τη σύνδεση μεταξύ κράτους και τραπεζικού τομέα.
Η DBRS σημειώνει επίσης ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να έχει μειωθεί σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023, φθάνοντας στο εκτιμώμενο 154% στο τέλος του 2024. Τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν, με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν υψηλά στο μέλλον. Αυτό πιθανότατα θα διευκολύνει μια περαιτέρω σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, το οποίο η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα μειωθεί κάτω από το 140% έως το 2027.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας υποστηρίζεται από βελτιώσεις στους τομείς “Νομισματική Πολιτική και Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα” και “Δημοσιονομική Διαχείριση και Πολιτική”.