Ενδείξεις ότι η δυναμική του τουρισμού δεν θα είναι αρκετά ισχυρή δίνουν τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα τη χειμερινή σεζόν 2024.
Αν και η διαθεσιμότητα αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα σημείωσε αύξηση 16% σε απόλυτους αριθμούς προηγείται μόνο των δυο μικρών χωρών της Κύπρου και της Μάλτα.
Ειδικότερα, στη διαθεσιμότητα αεροπορικών θέσεων η Ελλάδα βρέθηκε στην 6η θέση σε επίπεδο διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων στην χειμερινή σεζόν 2024 πίσω από την Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Πορτογαλία. Η πλειονότητα των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων αφορούν σε διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το Air Data Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, το σύνολο των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για τη χειμερινή σεζόν (27/10/ 2024 – 29/03/ 2025) ανέρχεται σε 5,6 εκατ. σημειώνοντας αύξηση +16 % σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (29/10/2023-30/03/2024).
Η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (16,0%) σε σχέση με τους ανταγωνιστές (Ισπανία +9,8%, Γαλλία 4,2%, Ιταλία 6,9%, Τουρκία 11,6%, Πορτογαλία 3,3%, Κύπρος 8,2%, Μάλτα 14,8%, Κροατία 13,7%).
Σε απόλυτα νούμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση με 5,6 εκατ. διαθέσιμες θέσεις πίσω από την Ισπανία με 41,8 εκατ., την Γαλλία με 31,7 εκατ., την Ιταλία με 29,8 εκατ., την Τουρκία με 26,2 εκατ. και την Πορτογαλία με 11,5 εκατ.. Η Ελλάδα προηγείται της Κύπρου (2,2 εκατ.), της Μάλτας (1,9 εκατ.) και της Κροατίας (1,0 εκατ.).
Στις κύριες αγορές σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται από τη Γαλλία (+27%), την Ολλανδία (+ 20%) και τις ΗΠΑ (+11%) ενώ για τις υπόλοιπες σημαντικές αγορές , Ην. Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία, οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ +5% και +8%.
Ο τουρισμός και κάδοι ανακύκλωσης της ντροπής
Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα αναδεικνύουν τη δυναμική της χώρας για ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας κατά τη χειμερινή περίοδο με τις περισσότερες αφίξεις να καταγράφονται στα δύο μεγάλα αεροδρόμια, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η Αθήνα βαδίζει στον αυτόματο, όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα το crisismonitor.gr μετά από την αποκαλυπτική για την πόλη έρευνα. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα πεζοδρόμια της Αθήνας είναι ανεπίτρεπτη, οι δρόμοι φιλοξενούν μόνιμα τα σκουπίδια, έργα για ανακύκλωση δεν έχουν γίνει.
Παραμένουν οι μπλε κάδοι από τους οποίους ανακυκλώνεται μόνο ένα 5% με 10% ενώ συντηρούνται και προβάλλονται ως έργο! οι κάδοι της ντροπής για την Ελλάδα, -33 συσκευασίες για να κουβαλήσουν και να πάρουν οι τουρίστες, ή οι μόνιμοι κάτοικοι 1 ευρώ, όταν σε όλες της ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει κατηγοροποίηση και διαφορετικές αμοιβές. Το θέμα των κάδων ανακύκλωσης σχολιάζεται συχνά σε ξένα μέσα ενημέρωσης προσβάλλοντας την πολιτική της Ελλάδας και των Δήμων των πόλεων, αλλά και βλάπτοντας την εικόνα που έχουν οι τουρίστες για την Ελλάδα.