Πραγματικό πογκρόμ -στα πρότυπα του Ερντογάν- κατά των δημοσίων υπαλλήλων στις ΗΠΑ έχει εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ, υπό την καθοδήγηση του Έλον Μασκ, με την Εφορία να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Την απόλυση 6700 εφοριακών από το IRS ανακοίνωσε η διοίκηση Τραμπ, υπό την καθοδήγηση Μασκ, στις ΗΠΑ, σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και θυμίζει περισσότερο το πογκρόμ του Ταγίπ Ερντοτάν.
Η διοίκηση Τραμπ έδωσε εντολή στο IRS, όπως και σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, να απολύσει εργαζόμενους που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει προστασία πολιτικής υπηρεσίας λόγω μικρότερης θητείας, συνήθως κάτω από ένα ή δύο χρόνια απασχόλησης. Αυτό περιλαμβάνει νέους υπαλλήλους, προσωρινούς και εποχικούς εργαζόμενους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και όσους έχουν αλλάξει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με αναφορές.
Η εξειδικευμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Government Executive γράφει ότι όσοι εμπλέκονται άμεσα σε κρίσιμους ρόλους κατά την περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων – η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη – δεν περιλαμβάνονται στην εντολή. Ο αριθμός των ανακοινωθέντων απολύσεων που κατέγραψε η Statista ξεπερνά πλέον τις 16.000. Αυτό προστίθεται στον αναφερόμενο αριθμό των 75.000 ομοσπονδιακών υπαλλήλων που αποδέχθηκαν πακέτα εθελούσιας εξόδου που προσέφερε η διοίκηση Τραμπ. Ωστόσο, και οι δύο αριθμοί μαζί αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 4% του μη στρατιωτικού και μη ταχυδρομικού ομοσπονδιακού εργατικού δυναμικού, το οποίο ανέρχεται σε 2,4 εκατομμύρια υπαλλήλους.
Αν και οι δοκιμαστικοί υπάλληλοι έχουν λιγότερες προστασίες, μπορεί να προκύψουν προκλήσεις, καθώς η χαμηλή απόδοση αναφέρθηκε επανειλημμένα ως τυποποιημένος λόγος απόλυσης – γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε εφέσεις, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τα νομικά ζητήματα που έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα η διοίκηση Τραμπ. Αυτό ισχύει επίσης για τα σχέδια διάλυσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), του Γραφείου Προστασίας Χρηματοπιστωτικών Καταναλωτών (CFPB), των απολυμένων Γενικών Επιθεωρητών, καθώς και ενδεχομένως του Υπουργείου Παιδείας.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου, ανακοινώσεις σχετικά με τις απολύσεις δοκιμαστικών υπαλλήλων ξεκίνησαν και σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αναφορές από μέσα ενημέρωσης που εξυπηρετούν ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, 5.200 υπάλληλοι επρόκειτο να λάβουν ειδοποιήσεις απόλυσης στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS). Έντονη δημοσιότητα έλαβε επίσης η απόλυση 1.300 υπαλλήλων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που ισοδυναμεί με το 10% του προσωπικού του. Περικοπές πραγματοποιήθηκαν και στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), συμπεριλαμβανομένων πολλών νοσηλευτών, καθώς και στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και στο Medicare, σύμφωνα με τις αναφορές. Ορισμένες περικοπές στον FDA ανακλήθηκαν στη συνέχεια, καθώς οι εργαζόμενοι κρίθηκαν απαραίτητοι για συνεχιζόμενες αξιολογήσεις προϊόντων. Το ίδιο συνέβη και για κάποιους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Υγείας των Ινδιάνων (IHS), τη Διοίκηση Εθνικής Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA, Υπουργείο Ενέργειας) και την ομοσπονδιακή ομάδα αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών (Υπουργείο Γεωργίας).
Μόνο στην Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ (U.S. Forest Service), 3.400 εργαζόμενοι – ή το 10% του προσωπικού – βρίσκονταν σε λίστες απόλυσης, ενώ ο αριθμός στο Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο την επιβλέπει, παρέμενε ασαφής. Άλλοι 1.000 εργαζόμενοι επρόκειτο να λάβουν επιστολές απόλυσης στην Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων (NPS) του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο απέλυσε συνολικά 2.300 άτομα. Περίπου το 80% του ομοσπονδιακού εργατικού δυναμικού δεν βρίσκεται στην Ουάσινγκτον D.C., και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την Υπηρεσία Δασών και την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων, των οποίων οι υπάλληλοι είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα. Η ανακοίνωση προκάλεσε οργή, για παράδειγμα στο Όρεγκον και στη Μοντάνα, επηρεάζοντας μικρές πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές. Αν και δεν απολύθηκαν υπάλληλοι πυρόσβεσης, η απόφαση εξακολουθεί να αυξάνει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με εργαζομένους της Υπηρεσίας Δασών, καθώς επηρεάζονται όσοι μελετούν και μετριάζουν αυτούς τους κινδύνους.
Προβληματισμοί εκφράστηκαν επίσης σχετικά με τις απολύσεις στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), στην Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ (CISA, Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας) και στη Διοίκηση Ομοσπονδιακής Αεροπορίας (FAA, Υπουργείο Μεταφορών).
You will find more infographics at Statista