Ενδεχομένως το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του Ζελένσκι καίει με δηλώσεις του ο Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς ανοίγει την πόρτα για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τον διαμοιρασμό του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, καθώς το ήμισυ αυτού βρίσκεται σε περιοχές που ελέγχει η Ρωσία.
Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη κοιτασμάτων σπάνιων γαιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορόζιε, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει ζήτημα διαμοιρασμού του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, καθώς μεγάλο μέρος του είναι σε σημεία και βάθη που τα καθιστούν μη-εκμεταλλεύσιμα. Επίσης, από τα πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμα, μεγάλο μέρος βρίσκεται σε περιοχές που ελέγχονται πλέον από τη Ρωσία. Γι’ αυτό και το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει ότι η πρόταση του Τραμπ προς την Ουκρανία στην ουσία απευθύνεται στον Πούτιν, γι αυτό και είχε σπεύσει να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την πραγματικότητα επί του πεδίου, αρχή που έχει θέσει ως προαπαιτούμενο ο Πούτιν για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Οι δηλώσεις Πούτιν
Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, την οποία προωθεί η κυβέρνηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την Ουκρανία, «δεν αφορά» τη Μόσχα, ανέφερε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο του Russia 1 TV, Πάβελ Ζαρούμπιν, τη Δευτέρα.
Η πραγματική αξία των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών της Ουκρανίας μένει να διαπιστωθεί, σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.
Η Μόσχα θα επικεντρωθεί στη δική της ανάπτυξη σπάνιων γαιών, δεδομένης της σημασίας τους για πολλούς τομείς της οικονομίας, τόνισε.
«Θα ήμασταν έτοιμοι να προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα στους Αμερικανούς εταίρους μας… εάν έδειχναν ενδιαφέρον για συνεργασία», δήλωσε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι αναφέρεται τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε κρατικές εταιρίες.
Ως μία από τις παγκόσμιες ηγέτιδες δυνάμεις στον τομέα του ορυκτού πλούτου σπάνιων γαιών, η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με διεθνείς επενδυτές για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων της, πρόσθεσε.
«Αυτό περιλαμβάνει και τα νέα εδάφη», τόνισε ο Πούτιν. «Τα νέα ιστορικά μας εδάφη, που επανεντάχθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, διαθέτουν επίσης σημαντικά αποθέματα».
Οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και οι περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορόζιε, εντάχθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από δημοψηφίσματα το 2022.
Ενώ το Forbes εκτίμησε το 2023 ότι η συνολική αξία των ορυκτών αποθεμάτων της Ουκρανίας αγγίζει σχεδόν τα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το ήμισυ αυτού του ορυκτού πλούτου βρίσκεται στις ρωσικές Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.