Έτοιμες να προτείνουν στο Κίεβο μία διμερή συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλεια της χώρας φαίνεται να είναι οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που είδε το Euronews η συμφωνία θα προτείνει μεταξύ άλλων τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, μέσω ενός «Επενδυτικού Ταμείου Ανασυγκρότησης».
Η διμερής συμφωνία και η συμφωνία για το σχετικό ταμείο “θα αποτελέσουν αναπόσπαστα στοιχεία της αρχιτεκτονικής των διμερών και πολυμερών συμφωνιών, καθώς και συγκεκριμένα βήματα για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης”, σύμφωνα με το έγγραφο.
Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν 100% τον έλεγχο των οικονομικών του ταμείου και θα το συνδιαχειρίζονται από κοινού με την Ουκρανία “για να προωθήσουν την οικονομική αξία που συνδέεται με τους πόρους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των ορυκτών πόρων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και των υποδομών και των λιμένων, μέχρις ότου το ταμείο καταστεί πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο”.
Το ταμείο θα λειτουργεί κατά την περίοδο της ανασυγκρότησης της χώρας και μέχρι την επιστροφή του ΑΕΠ της Ουκρανίας στο επίπεδο του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο.
Η συνεισφορά της ουκρανικής κυβέρνησης στο ταμείο θα φτάνει στο 50% και από το ποσοστό θα αφαιρούνται τα λειτουργικά έξοδα. Προβλέπεται επίσης αύξηση της συνεισφοράς στο 66% σε περίπτωση επιστροφής εδαφών που κατέχονται σήμερα από την Ρωσία.
Οι συνεισφορές της Ουκρανίας στο ταμείο θα συνεχιστούν “έως ότου φτάσουν το ποσό των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων” αναφέρεται στο έγγραφο.
Η συμφωνία για το ταμείο “θα προβλέπει ξεχωριστά ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεισφέρει επιπλέον στο ταμείο ένα ποσό ίσο με το διπλάσιο του ποσού που οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία μετά την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας”, αναφέρει το έγγραφο.
“Για τον σκοπό αυτό, οι [ΗΠΑ] προτίθενται να παράσχουν μια μακροπρόθεσμη οικονομική δέσμευση για την ανάπτυξη μιας σταθερής και οικονομικά ευημερούσας Ουκρανίας”, αναφέρει το έγγραφο.
Το σχέδιο εγγράφου που είδε το Euronews έχει ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2025, αλλά η πηγή ανέφερε ότι σκοπός ήταν να εγκριθεί το έγγραφο αυτή την Τετάρτη (26 Φεβρουαρίου), “χωρίς διαφοροποιήσεις”.
Ούτε η κυβέρνηση της Ουκρανίας ούτε των ΗΠΑ απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό του σχεδίου συμφωνίας κατά τη στιγμή της δημοσίευσης.
Τεταμένες σχέσεις
Οι σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ έχουν ψυχρανθεί από τότε που ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άρχισε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου απευθείας με τις ρωσικές αρχές, παραγκωνίζοντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αναφερόμενος σε αυτόν ως “δικτάτορα” την περασμένη εβδομάδα.
Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κίρ Στάμερ και ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, υπερασπίστηκαν τον Ζελένσκι, μετά τα σχόλια Τραμπ.
Η Ουκρανία εισήλθε στον τέταρτο χρόνο πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο από την έναρξη του πολέμου το 2022.
Η στήριξη της ΕΕ προς τη χώρα παραμένει ψηλά στην ατζέντα των ηγετών. Στις 6 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη χώρα και τις αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ.
Την Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχόταν ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Το σχετικό σχόλιο του Αμερικανού προέδρου στους δημοσιογράφους έγινε κατά την έναρξη της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.