Νέες κυρώσεις επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία, καθιστώντας σαφές ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τη διμερή επαναπροσέγγιση που έχουν ξεκινήσει Τραμπ – Πούτιν. Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor η ΕΕ θέτει εκ νέου στο τραπέζι την χρήση των παγωμένων ρωσικών assets προκειμένου να δημιουργήσει το δικό της διαπραγματευτικό τραπέζι με τον Πούτιν, στο οποίο -όπως έχουν διαμηνύσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες- θα κάτσει και ο Ζελένσκι.
Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να ανατρέψει την εικόνα του «δικτάτορα» που επιχείρησε να του αποδώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί αν επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία ή αν ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος για συμφωνία διαμοιρασμού του ορυκτού πλούτου με τις ΗΠΑ αρκεί να παρασχεθούν εγγυήσεις ασφαλείας. Έτσι κινείται κόντρα στις απαιτήσεις Πούτιν για άρση των εγγυήσεων ασφαλείας που παρείχε το NATO στην Ουκρανία από το 2008 και δημιουργώντας νέα διλήμματα.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρώπη επιμένει στην τακτική των κυρώσεων, δείχνοντας διάθεση αυτονόμησης από το άρμα των ΗΠΑ και κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία με το πακέτο, που ανακοινώθηκε να περιλαμβάνει απαγόρευση της εξυπηρέτησης διυλιστηρίων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά όχι πλήρη απαγόρευση του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, εν μέσω συζητήσεων με την Ουάσινγκτον για την πιθανή αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
«Η ΕΕ παραδίδει: Οι υπουργοί Εξωτερικών μόλις ενέκριναν το 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ Κάγια Κάλλας. «Χτυπά τα πάντα, από τα πλοία του σκιώδους στόλου μέχρι τους ελεγκτές παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Έχουμε πλέον τις πιο εκτεταμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ, αποδυναμώνοντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», πρόσθεσε η ίδια.
Το πακέτο, που, όπως επισημαίνει το Politico, εγκρίθηκε κατά την τρίτη επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στοχεύει τις εισαγωγές αλουμινίου, τα πλοία του σκιώδους στόλου και τις εξαγωγές χημικών προϊόντων, χρωμίου και άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται σε μηχανήματα ακριβείας.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στη στρατηγική τους για τις κυρώσεις.
«Η Ρωσία και ο λαός της πληρώνουν το τίμημα για τις πράξεις του ηγέτη τους», ανέφεραν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση με την οποία ανακοίνωσαν τις κυρώσεις.
«Σε ένα δύσκολο διεθνές και γεωπολιτικό περιβάλλον, τονίζουμε τη σημασία της διατήρησης της διατλαντικής και παγκόσμιας αλληλεγγύης προς την Ουκρανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.