Την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 6 Μαρτίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργάνου Αντόνιο Κόστα, με ατζέντα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πριν από λίγο, ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε την απόφασή του να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 6 Μαρτίου, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη καμπή τόσο για την Ουκρανία όσο και για το ευρύτερο τοπίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιώργος Συριόπουλος.
Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη που γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς οι ηγέτες αντιμετωπίζουν κλιμακούμενες προκλήσεις και την ανάγκη για μια ενιαία απάντηση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Γιώργου Συριόπουλου, η δήλωση του Κόστα αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης, περιγράφοντάς την ως «καθοριστική στιγμή» για την Ουκρανία και την ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, που πλέον αποτελεί μια διαρκή πληγή στο ανατολικό μέτωπο της ηπείρου, έχει επιπτώσεις που απειλούν τη σταθερότητα πέρα από τα σύνορά της. Η απόφαση να συγκληθεί αυτή η ειδική συνάντηση υποδηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση των διακυβευμάτων και είναι έτοιμοι να αναλάβουν αποφασιστική δράση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η ατζέντα για τη συνεδρίαση της 6ης Μαρτίου παραμένει ρευστή, αλλά η συνεργασία του Κόστα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους ηγέτες όλων των κρατών-μελών υποδεικνύει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει πέρα από τη ρητορική σε αποφασιστικές ενέργειες, κάτι απαραίτητο δεδομένων των αυξανόμενων πιέσεων της στιγμής. Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυξημένο στρατιωτικό συντονισμό, επενδύσεις σε ικανότητες ή βαθύτερη υποστήριξη για την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας. Παράλληλα, η συμβολή στην ειρήνη μπορεί να περιλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες, ανθρωπιστική βοήθεια ή πλαίσια για τη διασφάλιση του μέλλοντος της Ουκρανίας ως σταθερού, κυρίαρχου έθνους.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις 6 Μαρτίου θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια καμπή, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τον ρόλο της ΕΕ στη διαφύλαξη της δικής της ασφάλειας και του ρόλου της την “επόμενη μέρα” στην Ουκρανία.