Την ένατη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύοντας να κλείσει θετικά και το Φεβρουάριο ενώ απομένουν πέντε συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, με την αγορά να οδηγείται από τη θετική ψυχολογία και την επιχειρηματική κινητικότητα και εν μέσω εναλλαγής πρωταγωνιστών κρατάει σε χαρακτηριστική ευχέρεια όλα τα κεκτημένα.
- Νέα υψηλά εννέα ετών για τον τραπεζικό δείκτη που ξεπέρασε τις 1.483 μονάδες
- Άνω του +10% τα κέρδη από την αρχή του χρόνου για το Γενικό Δείκτη
- Διόρθωση για ΟΠΑΠ, Σαράντης, Ελλάκτωρ, Αεροδρόμιο
- Στα 114,5 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου
Η αγορά παρά τα κέρδη της δεν φοβίζει και δεν παρουσιάζει τα βίαια αδειάσματα του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ η κερδισμένη ρευστότητα μέσω της εναλλαγής των πρωταγωνιστών επανατοποθετείται, ανατροφοδοτώντας το σύστημα. Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων εβδομάδων το rotation που λαμβάνει χώρα σε όλη τη μεγάλη και μεσαία αποτίμηση, κάτι που προσδίδει νέο ενδιαφέρον.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η επιλεκτική τακτική και η καθημερινή εναλλαγή των πρωταγωνιστών όχι μόνο έχει υποστηρίξει τα επίπεδα της αγοράς αλλά έχει αφυπνίσει πολλά χαρτοφυλάκια, ακόμα και ξεχασμένες περιπτώσεις εταιρειών από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση φαίνεται ότι έχουν την στιγμή τους στο Χ.Α. σε ένα πολύ εντυπωσιακό από πολλές απόψεις πρώτο δίμηνο της χρονιάς».
Οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και οι ταλαντωτές
Οι μέσες συναλλαγές το πενθήμερο διαμορφώθηκαν στα 136,1 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2025, ο μέσος τζίρος διαμορφώνεται στα 139,5 εκατ. ευρώ, οριακά ενισχυμένος +0,60% έναντι του 2024. H συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η έκτη κατά σειρά που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.600 μονάδες, δείχνοντας ότι προσπαθεί να «δέσει» αυτή την περιοχή, η υπέρβαση της οποίας ασφαλώς αναβάθμισε όλο το προφίλ της αγοράς.
Συνάμα, την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε για έβδομη συνεδρίαση ανοδικά στις οκτώ τελευταίες, κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι long διατηρούν τον έλεγχο. Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια στατιστική ασφαλώς θα προβλημάτιζε τους τεχνικούς αναλυτές, όμως η αγορά σχεδόν σε καθημερινή βάση κάνει ενδοσυνεδριακές διορθώσεις που αποφορτίζουν μερικώς την κατάσταση, έστω και αν είναι ως επί το πλείστον ρηχές.
Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως πλέον «ημερήσιοι, εβδομαδιαίοι και μηνιαίοι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών αντικατοπτρίζοντας την “αδιόρθωτη” εικόνα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος πλέον έχει σαν νέο σημείο αναφοράς την επόμενη αντίσταση στις 1.650 μονάδες, ενώ στον αντίποδα, η περιοχή των 1.550 μονάδων επί του παρόντος παραμένει το βασικό επίπεδο στήριξης της αγοράς».
Πάνω ο Γ.Δ. κάτω οι περισσότερες μετοχές
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ασχέτως αν ο Γ.Δ. κράτησε έστω και οριακά το θετικό πρόσημο, οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν περισσότερες όσων ενισχύθηκαν, με το συσχετισμό στις 72 και 52 αντίστοιχα, ενώ στον Large Cap, 15 μετοχές είχαν πτώση και δέκα άνοδο.
Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στο χαμηλό των 1.614,43 (-0,19%) που ήταν και το ναδίρ της ημέρας, κατόπιν έφτασε έως το υψηλό των 1.623,73 μονάδων (+0,38%), όμως τελικώς έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 1.618,16 μονάδες (+0,04%).
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.967,52 μονάδες με άνοδο 0,20% και πολύ κοντά στα πολυετή υψηλά του, ο Mid Cap υστέρησε διορθώνοντας 0,31% στις 2.540,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πέτυχε νέα άνοδο +0,76% με κλείσιμο στις 1.483,36 μονάδες που είναι νέα υψηλά εννέα και πλέον ετών (Νοέμβριος 2015).
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 0,86%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,10%, ο Mid Cap υστέρησε με πτώση 0,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε ξανά με άνοδο 2,17%. Έτσι, σε επίπεδο πρώτου διμήνου 2025, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο +10,10%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +11,12%, ο Mid Cap +8,83% και ο τραπεζικός δείκτης +15,35%.
Η αξία συναλλαγών σήμερα διαμορφώθηκε στα 154,04 εκατ. ευρώ, με τα 136 εκατ. στις 25 μετοχές του Large Cap εκ των οποίων τα 85,1 εκατ. στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές αξίας 8,63 εκατ. ευρώ. Πειραιώς και Εθνική έκαναν πάνω από 60 εκατ. ευρώ με την πρώτη να διακινεί 34,32 εκατ. και τη δεύτερη 26,48 εκατ. δεσπόζοντας σε όλη την αγορά.
Στις τράπεζες κέρδη άνω του 1% είχαν οι Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 0,72%.
Στον ευρύτερο Large Cap κέρδη είχαν οι Aegean Airlines (συμπλήρωσε εφτά σερί ανοδικές συνεδριάσεις), Metlen, Helleniq Energy, Jumbo, Motor Oil, ενώ πιέστηκαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Αεροδρόμιο, Τιτάν, Σαράντης, ΟΤΕ κ.α. .
Στον Mid Cap κέρδη είχαν οι AVAX (+2,27%), ΟΛΠ (+1,36%), Profile (+1,74%), Dimand, Quest και ΕΥΑΘ, ενώ υποχώρησαν οι Intralot, Aktor, EXAE, Briq Properties, Trade Estate και Fourlis.