Την έκτη ανοδική συνεδρίαση στις εφτά τελευταίες πραγματοποίησε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.617,56 μονάδες με άνοδο 0,23% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 1.618,24 μονάδες (+0,28%), μολονότι αρχικά βρέθηκε να διορθώνει έως τις 1.604,39 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 0,58%.
- Η αγορά κρατάει έως τώρα τη ζώνη των 1.600 – 1.610 μονάδων
- Διαρκής η εναλλαγή πρωταγωνιστών, κινητικότητα στα μικρομεσαία
- Στον Large Cap ξεχώρισαν οι ElvalHalcor, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Optima Bank, Σαράντης, Lamda, OTE
- Στον Mid Cap ξεχώρισαν AVAX, Aktor, Κρι Κρι, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, Briq Property
- Νέα ιστορικά υψηλά για την Optima Bank στα 14,10 ευρώ και στο 1,04 δισ. κεφαλαιοποίηση
Σε μια ημέρα καθολικής διόρθωσης για τις αγορές της Ασίας, όπου απώλεσαν άνω του 1% της αξίας τους, με τις ευρωπαϊκές αγορές επίσης σε ήπια πτωτική τροχιά (πλην CAC 40 και IBEX 35) και τους δείκτες της Wall Street να επιστρέφουν στην πτώση και τη διόρθωση σήμερα μετά τα νέα ιστορικά υψηλά του S&P 500 χθες, το Χ.Α. συνεχίζει να παρουσιάζει ώριμη και γενικά ψύχραιμη εικόνα.
Η αγορά παρουσιάζει συμπαγές προφίλ τόσο στις θετικές, όσο και στις αρνητικές ημέρες, λείπουν οι αγελαίες συμπεριφορές και οι υπερβολές και προς τις δύο κατευθύνσεις, δεν υπάρχουν κινήσεις πανικού, ενώ καταγράφεται εναλλαγή πρωταγωνιστών, με την κερδισμένη ρευστότητα να διοχετεύεται εκ νέου σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω.
Με λίγα λόγια, η αγορά δεν… φοβίζει, ούτε αιφνιδιάζει δυσμενώς τους επενδυτές όπως πολλάκις έκανε σε όλο το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, μολονότι – σε μεγάλη εικόνα – δεν έχει αλλάξει κάτι συστημικά, με την έννοια ότι το Χ.Α. παραμένει μια μικρή, περιφερειακή αγορά, στις τάξεις των αναδυόμενων, περιμένοντας ακόμα να αναβαθμιστεί στις ώριμες.
Τα θεμελιώδη και το προφίλ του Χ.Α.
Έχοντας συμπληρώσει τέσσερα συναπτά χρόνια ανόδου πάντως, τα τελευταία χρόνια η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να έχει αφήσει πίσω τα πέτρινα έτη της απαξίωσης, όπου οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 30 ή 40 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Πλέον η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει επιστρέψει σε επίπεδα που είχε το 2009, όταν οι εισηγμένες ήταν αρκετά περισσότερες, η κερδοφορία των εταιρειών κινείται σε επίπεδα ρεκόρ 16-17 ετών, τα μερίσματα επίσης σε αντίστοιχα ρεκόρ, οι τράπεζες έχουν επιστρέψει για τα καλά, ενώ αρκετές επιχειρήσεις – leader της αγοράς, όπως Metlen, Τιτάν και Cenergy Holdings έχουν κάνει ή δρομολογούν σημαντικές κινήσεις στο εξωτερικό.
Η άνοδος της αγοράς δηλαδή τα τελευταία χρόνια υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη των εταιρειών, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η πολιτική σταθερότητα που χαρακτηρίζει την Ελλάδα τα τελευταία εξήμισι χρόνια, σε μια συγκυρία πολύ μεγάλων κλυδωνισμών διεθνώς.
Πλέον, το Χ.Α. έχει φτάσει να αποτιμάται περίπου 113 δισ. ευρώ, ήτοι κοντά στο να αποτελέσει περίπου το 50% του ΑΕΠ της χώρας, μια αποτίμηση που κάθε άλλο παρά απαιτητική θεωρείται, καθώς σύσσωμες οι διεθνείς αγορές είναι αρκετά πιο πάνω. Οι ξένες αγορές άλλωστε – αντιθέτως με το Χ.Α. – έχουν συμμετάσχει στο παγκόσμιο bull market που ξεκίνησε από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με μικρά διαλείμματα συνεχίζεται έως σήμερα, καταργώντας κάθε πρότερη «σχολή» αναλύσεων και προσεγγίσεων περί τις αγορές.
Λείπουν κλάδοι ναυαρχίδες της οικονομίας
Βεβαίως, το ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω της τεράστιας κρίσης που πέρασε η χώρα από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και λόγω των εγγενών προβλημάτων που έχει κληρονομήσει η αγορά μετά τις τριτοκοσμικές υπερβολές της σχολής του ‘99, εδώ και πολλά χρόνια, έχει αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, έχοντας πάψει να είναι ακριβής αντανάκλαση των εξελίξεων της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας της χώρας.
Ολόκληροι κλάδοι σηματωροί και ναυαρχίδες της οικονομίας όπως τρόφιμα, τουρισμός, φιλοξενία, λιανικό εμπόριο (σούπερ μάρκετ), ακτοπλοΐα κ.α. είτε υποεκπροσωπούνται, είτε δεν εκπροσωπούνται καθόλου στο χρηματιστήριο, το οποίο στην ουσία έχει λίγες μεγάλες και με διεθνές εκτόπισμα εισηγμένες. Έτσι, η συνολική αποτίμηση και το ολικό «ζύγισμα» του ελληνικού χρηματιστηρίου εύλογα υπολείπεται συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές, παραμένοντας στην ουσία μια μονοδιάστατη και με ακραία τραπεζοκεντρικό προφίλ αγορά.
Τι έγινε στη συνεδρίαση της Πέμπτης
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.959,65 μονάδες με μικρή άνοδο 0,27% έχοντας παρόμοιο γράφημα με το Γενικό Δείκτη, ο Mid Cap του μεσαίου χώρου ξεχώρισε θετικά με άνοδο 0,80% στις 2.548,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 1.472,23 μονάδες, πολύ κοντά στα υψηλά 9ετίας.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 128,49 εκατ. ευρώ, με τα 106,4 εκατ. ευρώ στον Large Cap, εκ των οποίων τα 64,6 εκατ. στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγινε τζίρος αξίας 6,97 εκατ. ευρώ. Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς ξεχώρισε θετικά με άνοδο 1,45%, ήπια άνοδο είχαν οι Alpha Bank και Eurobank, ενώ υποχώρησε κατά 0,35% η Εθνική. Η Optima Bank έκλεισε με άνοδο 1,15% στα 14,10 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, με την αποτίμηση πλεόν στο 1,04 δισ. ευρώ. Η Τρ. Κύπρου υποχώρησε κατά 0,74%μ ενώ η Attica Bank κέρδισε 0,57%.
Στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισε η ElvalHalcor με άνοδο 3,57%, ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 2,60% φτάνοντας στα 17,39 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% είχαν επίσης οι ΟΤΕ, Σαράντης, Lamda Development, ενώ υποχώρησαν οι Metlen, ΕΥΔΑΠ κ.α.
Στον Mid Cap ξεχώρισε η AVAX με άνοδο 2,80%, η Aktor ενισχύθηκε κατά 1,67%, ΕΥΑΘ +1,47%, Κρι Κρι +2,15%, ΟΛΠ +1,37%, Fourlis +2% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς, 75 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 42 που υποχώρησαν.