Συνεχίζεται το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό θρίλερ για τον έλεγχο των ελληνικών υποδομών, καθώς το Υπερταμείο ακύρωσε τον διαγωνισμό για τον λιμένα του Βόλου, στον οποίο είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής ο ΟΛΘ.
Την ακύρωση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στο Υπερταμείο, εμπεδώνοντας το μοντέλο συμπεριφοράς που εγκαινίασε με το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και υπονομεύοντας την αίσθηση ασφάλειας Δικαίου για τους επενδυτές.
Η ελληνική κυβέρνηση ακυρώνει τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ στον οποίο προτιμητέος επενδυτής είχε ανακηρυχθεί ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη, για την απόκτηση του 57% με τίμημα 51 εκατ. ευρώ.
Στην συνέχεια, υπήρξε δικαστική εμπλοκή, καθώς η Goldair προσέφυγε κατά της απόφασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές οι συνθήκες δημοπράτησης του διαγωνισμού έχουν αλλάξει, καθώς μεσολάβησε η κακοκαιρία Daniel, και άρα χρειάζεται η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης.
Η εξέλιξη έρχεται ενώ οι πιέσεις προς τον Ιβάν Σαββίδη για να περιορίσει την παρουσία του στην Ελλάδα και στον ΟΛΘ έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα με τη Δημόσια Πρόταση της οικογένειας Ντρέιφους και τη χρηματιστηριακή μάχη στην οποία έχουν επιδοθεί οι δύο πλευρές, με τον Ιβάν Σαββίδη να “σκουπίζει” όλη την προσφορά στο ταμπλό.
Σε αυτή τη φάση η ακύρωση του διαγωνισμού για τον Λιμένα του Βόλου αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτίμηση του ΟΛΘ και άρα στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου που αρνούνταν την πρόταση των Γάλλων επικαλούμενη την αποτίμηση της εταιρίας σε συνδυασμό με το νεοαποκτηθέν asset.
Όσον αφορά στο Υπερταμείο, το νέο καθεστώς επιτρέπει την αυτόνομη διαχείριση των assets που διαθέτει, χωρίς αυτό να ακυρώνει το σενάριο επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού.
Έργα στον Λιμένα του Βόλου
Στο μεταξύ, ο Λιμένας του Βόλου έχει τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης και εκβάθυνσης μετά τους τυφώνες Daniel και Elias, με τα έργα που έχουν προκηρυχθεί να ανέρχονται στα 9,5 εκατ. και να τα έχει αναλάβει η εξειδικευμένη στον χώρο ΤΕΚΑΛ.
Η ανακοίνωση του Υπερταμείου:
Το Υπερταμείο/Growthfund ανακοινώνει τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής (67%) στο μετοχικό κεφάλαιο της «Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε.» (ΟΛΒ Α.Ε.).
Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και εντάσσεται σε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο διαμορφώνεται μετά την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Growthfund.
Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής αξιοποίησης του λιμένα, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη ανάπτυξή του προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας. Οι υποδομές του Λιμένα Βόλου ενισχύονται με σημαντικά έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης ύψους 9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μετά και την κακοκαιρία “Daniel”, γεγονός που μεταβάλλει την οικονομική και λειτουργική αξία του λιμένα.
Το Υπερταμείο/Growthfund επιδιώκει να αξιοποιήσει περαιτέρω το νέο θεσμικό πλαίσιο που το διέπει, βάσει του οποίου, έχει πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων και την ανάπτυξή τους, ως εκ τούτου το Υπερταμείο σκοπεύει να διερευνήσει τις δυνατότητες αυτοτελούς ανάπτυξης του λιμένος Βόλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπερταμείο προχώρησε στη σχετική απόφαση λαμβάνοντας επίσης υπόψη το δημόσιο συμφέρον καθώς και ότι έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς οι οικονομικές και οι τεχνικές παράμετροι του διαγωνισμού.
Η διοίκηση του Υπερταμείου δεσμεύεται στην απόφασή της για την άμεση ωρίμανση ενός ολοκληρωμένου – ρεαλιστικού επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδίου με βάση τα νέα δεδομένα. Στόχος είναι η αναβάθμιση και ανάπτυξη του Λιμένος Βόλου, ο οποίος έχει όλες τις προϋποθέσεις να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, να αποτελέσει πύλη εξωστρέφειας, και μαζί με τους υπόλοιπους λιμένες της χώρας, να προκρίνει τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καταλήγει η ανακοίνωση.