Δεδομένα από το Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, δείχνουν ότι η ροή βοήθειας προς την Ουκρανία παραμένει σταθερή, αν και αργή.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οι κατανομές των ΗΠΑ είχαν φτάσει σχεδόν τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι θεσμοί της ΕΕ είχαν διαθέσει λιγότερο από το μισό αυτού του ποσού.
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισαν να είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ουκρανίας, ενώ η βοήθεια από άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, παραμένει χαμηλή. Οι χώρες αυτές έχουν δεσμεύσει μέχρι στιγμής περίπου 0,2% και 0,1%, αντίστοιχα, του ΑΕΠ τους του 2021 για πολεμική βοήθεια προς την Ουκρανία, σε σύγκριση με περίπου 0,4% για τη Γερμανία, 0,6% για τις Ηνωμένες Πολιτείες και 0,9% για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μικρότερες χώρες προσφέρουν σχετικά και απόλυτα μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία, όπως η Δανία και η Ολλανδία, οι οποίες είναι οι έβδομοι και όγδοοι μεγαλύτεροι δωρητές της Ουκρανίας, εάν ληφθούν υπόψη οι θεσμοί της ΕΕ που βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι οικονομίες τους είναι πολύ μικρότερες από αυτές της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες είναι η τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αντίστοιχα.
Τα ποσά της βοήθειας προς την Ουκρανία περιλαμβάνουν οικονομική στήριξη (δάνεια, επιχορηγήσεις κ.λπ.), ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.) και την αξία των όπλων και εξοπλισμού που έχουν παρασχεθεί, συμπεριλαμβανομένων των δωρεών σε είδος για τον ουκρανικό στρατό και της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με στρατιωτικούς σκοπούς.
You will find more infographics at Statista