Ενω στο Παρίσι συγκεντρώνονται οι προσκεκλημένοι του Εμάνουελ Μακρόν σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν συγκλήσεις στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για την προώθηση λύσεων εντός ΕΕ και NATO, δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει ούτε ενιαία βάση, ούτε ενιαία στόχευση, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορέσει να καλύψει το κενό εξουσίας που δημιουργεί η αναδίπλωση των ΗΠΑ.
Βασικά σημεία
- Κορυφαίοι Ρώσοι διπλωμάτες θα συναντήσουν ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη.
- Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη.
- Η Σουηδία ακολουθεί τη Βρετανία και ανακοινώνει ότι «δεν αποκλείει» την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
- Ο Μακρόν κινητοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη απάντηση στη σοκαριστική αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Το σκηνικό παραμένει εξαιρετικά θολό και η αβεβαιότητα μεγάλη, καθώς οι ΗΠΑ μεταφέρουν τις διαβουλεύσεις στη Σαουδική Αραβία, έδαφος που θεωρείται ουδέτερο και για τη Ρωσία, καθώς συμμετέχει στον OPEC+ και οι σχέσεις Πούτιν – Μπιν Σαλμάν είναι άριστες. Από τις διαβουλεύσεις έχουν εξαιρεθεί τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η Ουκρανία, οι οποίοι αναζητούν τις συγκλήσεις ώστε να θέσουν όρια και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων από το δίπολο Τραμπ – Πούτιν.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν μεταξύ των αρχηγών κρατών που υποδέχθηκε ο Μακρόν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ λίγο πριν από τη σύνοδο.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετέχει άμεσα στις συνομιλίες για την Ουκρανία, αν και θα έχει «λόγο» στις εξελίξεις. Ακολούθησαν δηλώσεις Τραμπ – Ρούμπιο που άνοιξαν την πόρτα για συμμετοχή Ευρώπης και Ουκρανίας, αλλά σε δεύτερη φάση, αφού ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν. Η στάση των ΗΠΑ όμως ερμηνεύεται ως προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και αναπόδραστων δυναμικών.
Στο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία ετοιμάζονται για διμερείς διαπραγματεύσεις την Τρίτη στο Ριάντ, όπου αν και κλήθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βόλοντμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει. Ακολούθως ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θα επιβάλλει συμφωνία ειρήνης στον Ζελένσκι. Προηγουμένως, ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση Τραμπ για χορήγηση του 50% των ορυκτών αποθεμάτων της Ουκρανίας για την παροχή στήριξης από τις ΗΠΑ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος όμως μεταβαίνει στην Τουρκία, όπου θα γίνει δεκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο μεταξύ δηλώνει ότι το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί συμφωνίες στις οποίες δεν έχει συμμετάσχει. Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg ο Ζελένσκι πιέζει την Ευρώπη να ορίσει ειδικό διαπραγματευτή για την Ουκρανία, ώστε να δημιουργηθεί λειτουργικός δίαυλος με την Ουάσιγκτον.
Ο Σολτς: «Εξαιρετικά πρόωρη» η συζήτηση για ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι «εντελώς πρόωρη» και «εξαιρετικά ακατάλληλη» όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.
Ο Σολτς εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή γίνεται «σε λάθος χρόνο και για λάθος θέμα», μιλώντας στο Παρίσι μετά τις επείγουσες διαβουλεύσεις με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο Γερμανός ηγέτης τόνισε ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει πάντα να ενεργούν από κοινού σε θέματα ασφάλειας. «Δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στην ασφάλεια και την ευθύνη μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε. «Το ΝΑΤΟ βασίζεται στη συλλογική δράση και στην κοινή ανάληψη του ρίσκου, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί».
Οργισμένη αντίδραση της Μόσχας για τη σύγκριση με το Τρίτο Ράιχ από τον πρόεδρο της Ιταλίας
Η Ρωσία αντέδρασε οργισμένα μετά τη δήλωση του Ιταλού Προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος παρομοίασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την επιθετικότητα της ναζιστικής Γερμανίας.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε την Κυριακή ότι τα σχόλια του Ματαρέλα «δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες».
Ο Ματαρέλα, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη Γαλλία, υπερασπίστηκε τους πολυμερείς θεσμούς, προειδοποιώντας για «αυταρχικές εκτροπές» όπου «το κριτήριο της κυριαρχίας υπερισχύει της συνεργασίας».
Απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία: «Δεν θα επιβληθεί ειρηνευτική συμφωνία στον Ζελένσκι»
Ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ότι κανείς δεν θα επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στο Κίεβο και ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ θα εξεταστούν αργότερα.
Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.
Ο Ρούμπιο συναντά τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο πλαίσιο της πρώτης του περιοδείας στη Μέση Ανατολή.
Η συνάντηση στο Ριάντ ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 μ.μ. (1500 GMT) και σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το βασικό θέμα ήταν το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να πάρει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και να μετεγκαταστήσει τον πληθυσμό της.
Ο σύμβουλος του Πούτιν: «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τις συνομιλίες για την Ουκρανία»
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τον τρόπο έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο Ουσάκοφ, μαζί με τον Σεργκέι Λαβρόφ, θα συμμετάσχουν στις διμερείς συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη.
Η Ισπανία λέει ότι είναι «πολύ νωρίς» για συζήτηση περί αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «πολύ νωρίς» για να συζητηθεί η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη.
Τουσκ: Να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες- Μην παίζεται με τις ΗΠΑ
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν δραστικά τις αμυντικές δαπάνες και να μην έρθουν σε ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι δηλώσεις του έγιναν πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, με αντικείμενο την ασφάλεια της Ουκρανίας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Ο Τουσκ άσκησε πίεση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν «σοβαρές αποφάσεις» για την άμυνά τους, τονίζοντας ότι «η Πολωνία είναι, δυστυχώς, η εξαίρεση στον κανόνα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Η Πολωνία διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ, με 4,7% του ΑΕΠ, τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης πασχίζουν να διαμορφώσουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και να ενισχύσουν τη συλλογική αποτροπή απέναντι στη Ρωσία.
Η δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού έγινε μετά τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων το Σαββατοκύριακο, οι οποίοι ανακοίνωσαν την έναρξη διμερών συνομιλιών με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης και του Κιέβου.