Τέσσερις βασικούς κινδύνους για την Ευρώπη από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ εντοπίζει ο οίκος αξιολόγησης Scope, ενώ προτείνει και λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Scope Ratings επισημαίνει τέσσερις κύριους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών κρατών λόγω της στροφής των ΗΠΑ προς αποπαγκοσμιοποιητικές πολιτικές υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι πολιτικές των ΗΠΑ υπό την προεδρία Τραμπ αναμένεται να έχουν σημαντικές οικονομικές, πολιτικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη. Η ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να αντιδράσουν ενωμένα, μέσω μεταρρυθμίσεων και κοινής στρατηγικής, θα είναι καθοριστική για τη μελλοντική πιστοληπτική τους σταθερότητα.
Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν:
1. Διαταραχές στο εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες
Η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ σε βασικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα, το Μεξικό, το Βιετνάμ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία ενδέχεται να πλήξει τις εξαγωγές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες παραγωγής της Ευρώπης. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος. Οι γερμανικές και ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πληγούν περισσότερο, καθώς περίπου το 25% των εξαγωγών αυτοκινήτων της Γερμανίας και το 30% της Ιταλίας κατευθύνεται στις ΗΠΑ.
2. Αύξηση των αμυντικών δαπανών
Οι ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να αναγκαστούν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ, ειδικά υπό τη διαρκή απειλή της Ρωσίας. Το NATO μπορεί να αυξήσει τον στόχο αμυντικών δαπανών από το 2% στο 3% του ΑΕΠ, γεγονός που θα πιέσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.
3. Πολιτική αστάθεια και κατακερματισμός στην ΕΕ
Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη μπορεί να επιταχύνει την πολιτική αστάθεια, δυσκολεύοντας τη χάραξη πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ. Στις εκλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας, η ενίσχυση κομμάτων όπως η AfD και ο ρόλος της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.
4. Αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω ισχυρότερου δολαρίου
Η ενίσχυση του δολαρίου λόγω αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής της Fed και παγκόσμιας αβεβαιότητας μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού για χώρες με υψηλό δανεισμό σε δολάρια, όπως η Ουκρανία, η Αίγυπτος, η Τουρκία και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία). Η αυξημένη εξάρτηση από εξωτερική χρηματοδότηση εντείνει τον κίνδυνο δημοσιονομικής αστάθειας.
Στρατηγικές αντιμετώπισης
Η Ευρώπη μπορεί να υιοθετήσει διαφορετικές στρατηγικές για την άμβλυνση των επιπτώσεων των πολιτικών των ΗΠΑ:
- Απομείωση κινδύνου (De-risking): Ενίσχυση εμπορικών συμφωνιών, εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς και επενδύσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
- Εξισορρόπηση (Appeasement): Αύξηση εισαγωγών φυσικού αερίου και στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, προσαρμογή του μηχανισμού ρύθμισης των εκπομπών άνθρακα.
- Αντίμετρα (Countering): Επιβολή αντίστοιχων δασμών σε ευαίσθητους αμερικανικούς τομείς, αν και αυτή η επιλογή μπορεί να κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις.