Να βάλει την Ευρώπη και την Ουκρανία στο κάδρο της λύσης του ουκρανικού επιχειρεί με νέες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, λέγοντας ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε “πραγματικής διαπραγμάτευσης” για τον τερματισμό του πολέμου.
Η νέα δήλωση του Μάρκο Ρούμπιο, όμως έρχεται μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις για αποκλεισμό της Ευρώπης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, το οποίο στήνεται στη Σαουδική Αραβία και εστιάζει στις απευθείας επαφές ΗΠΑ – Ρωσίας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε “πραγματικής διαπραγμάτευσης” για τον τερματισμό του πολέμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας αυτή την εβδομάδα είναι μια ευκαιρία να φανεί πόσο σοβαρός είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη δέσμευσή του για ειρήνη.
Αν και η δήλωση Ρούμπιο δεν αλλάζει την διάρθρωση του συγκεκριμένου τραπεζιού, επαναφέρει όμως την Ευρώπη στην εξίσωση της λύσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν και σε πιο βαθμό να εκλάβουν τις νέες δηλώσεις Ρούμπιο ως ισχυρές, δεδομένων των διαρκών μεταστροφών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Ο Ρούμπιο υποβάθμισε εξ άλλου τις ανησυχίες των Ευρωπαίων περί αποκλεισμού τους από τις αρχικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν κινητοποιήθηκε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής σήμερα στο Παρίσι, στην οποία θα συμμετάσχει περιορισμένη ομάδα Ευρωπαίων ηγετών.
Οι κινήσεις των Αμερικανών
Σε συνέντευξή του στο CBS, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη “σοβαρά” και ότι αν οι συνομιλίες προχωρήσουν, οι Ουκρανοί και άλλοι Ευρωπαίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν.
Νωρίτερα την Κυριακή, το Reuters ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν παραδώσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε, μεταξύ άλλων, πόσα στρατεύματα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην επιβολή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
“Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα και σε αυτή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε το ενδιαφέρον του για ειρήνη και ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να δει ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση με τρόπο που να είναι διαρκής και να προστατεύει την ουκρανική κυριαρχία”, δήλωσε ο Ρούμπιο στην εκπομπή “Meet the Press” του CBS.
“Τώρα, προφανώς πρέπει να ακολουθήσει δράση, οπότε οι επόμενες εβδομάδες και ημέρες θα καθορίσουν αν [σσ. η Μόσχα] το εννοεί σοβαρά ή όχι. Ένα τηλεφώνημα δεν φέρνει την ειρήνη”.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς επρόκειτο να αναχωρήσουν για τη Σαουδική Αραβία το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξή του στο Fox News.
Ο Ρούμπιο και ο Γουίτκοφ απέρριψαν τις ανησυχίες ότι η Ουκρανία και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έχουν θέση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του Trump για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, πρότεινε ακριβώς αυτό στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ο Witkoff σημείωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Sunday Morning Futures” του Fox News ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες στη διάσκεψη, ενώ ο Trump είχε μιλήσει με τον Zelenskiy την περασμένη εβδομάδα.
Οι Ευρωπαίοι θα παίξουν ρόλο… αργότερα
Ο Ρούμπιο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί και άλλοι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε κάθε ουσιαστική διαπραγμάτευση.
“Θα φτάσουμε σε ένα σημείο -αν πρόκειται για πραγματικές διαπραγματεύσεις, και δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί- αλλά αν αυτό συμβεί, η Ουκρανία θα πρέπει να εμπλακεί γιατί εκείνη δέχθηκε εισβολή, και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εμπλακούν, επειδή έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά του Πούτιν και της Ρωσίας”, δήλωσε ο Ρούμπιο. “Απλά δεν είμαστε ακόμα εκεί”.
Επαφές Ρούμπιο – Λαβρόφ
Ερωτηθείς αν συζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το Σάββατο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρούμπιο αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας μόνο ότι “δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες”.
Μετά το τηλεφώνημα, η Μόσχα δήλωσε ότι οι δύο τους συζήτησαν την άρση των “μονομερών εμποδίων” που έθεσε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση στις σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Ρούμπιο είπε ότι όντως συζήτησε με τον Λαβρόφ τις “δύσκολες” συνθήκες λειτουργίας της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα. Εάν επρόκειτο να σημειωθεί πρόοδος στην ειρήνη στην Ουκρανία, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν λειτουργικές πρεσβείες, πρόσθεσε.