Να θέσει τις βάσεις για την αλλαγή θεώρησης στα εξοπλιστικά προγράμματα και παράλληλα να ανάγει εαυτόν σε καταλυτικό παίχτη για μια ακόμη δεκαετία φαίνεται ότι επιχειρεί ο Νίκος Δένδιας, καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει εξοπλιστικό πρόγραμμα 12ετίας.
Αφού υλοποίησε σχέδιο αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων με μεγάλη μείωση του αριθμού ανώτερων και ανωτάτων αξιωματικών και αφού επανάφερε τις αμυντικές βιομηχανίες στον έλεγχο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. τώρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα ανακοινώσει εξοπλιστικό πρόγραμμα με ορίζοντα 12ετίας.
Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ανακοινώσει εξοπλιστικό πρόγραμμα 12ετίας με κύρια στόχευση τη στροφή των ενόπλων δυνάμεων σε συστήματα τεχνολογικής ακμής, ανακοινώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στις 4 Μαρτίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”.
Μεταξύ 2025 και 2037 αναμένεται να επενδυθούν περίπου 25 ως 28 δισ. ευρώ, με τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 και την “Ασπίδα του Αχιλλέα”, δηλαδή την αντιβαλλιστική και αντι-drone προστασία να είναι τα πιο απαιτητικά προγράμματα.
Με τον τρόπο αυτό ο Νίκος Δένδιας αναδεικνύεται σε μείζονα παίχτη, θέτοντας πολιτική παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα, καθώς θα λάβει αποφάσεις και θα προδιαγράψει άλλες που θα θέσουν την Ελλάδα σε τροχιά και σφαίρες επιρροής με τρόπο σχεδόν αναπόδραστο.
Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο κ. Δένδιας, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα τεθεί ως στόχος να αυξηθεί η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ – που σήμερα ανέρχεται στο 0,6% με 0,7% όταν η χώρα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα – και να στηθεί ένα ισχυρό βιώσιμο οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανικών με ουσιαστική συμμετοχή στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Σημειώνεται από το 1974 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα από 254 δισ. σε εξοπλισμούς και στόχος, κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας είναι να υπάρχει από εδώ και πέρα η μέγιστη ελληνική συμπαραγωγή σε κάθε εξοπλισμό.