Νέα προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει την πολιτική ατζέντα και να ανακάμψει από τη δημοσκοπική κατάρρευση που οδηγήθηκε λόγω της αναζωπύρωσης του σκανδάλου συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη, επιχείρησε με συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της τελευταίας σκιαγραφεί το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης απαντώντας ακόμα και για τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, ενώ παράλληλα επιχειρεί να χρωματίσει πολιτικά τα Τέμπη για να περιορίσει την πολιτική του φθορά, αποδίδοντας πολιτικά κίνητρα στην αντιπολίτευση και χρησιμοποιώντας τα video Καπερνάρου ως… απόδειξη της μη-συγκάλυψης.
Επισείοντας -για ακόμη μια φορά- την απειλή της πολιτικής αστάθειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την αντιπολίτευση και προσπαθεί να συσπειρώσει όχι μόνο την πολιτική του βάση, αλλά και τις επιχειρηματικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα δείχνει ότι αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας.
Η νέα συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφώς πιο ελεγχόμενη από την προηγούμενη, καθώς οι δηλώσεις είναι προσεκτικά επιλεγμένες, το ίδιο και οι φωτογραφίες το ίδιο, ενώ το πλαίσιο καθορισμένο από τον ίδιο. Συνδυαστικά, ενώ η πρώτη συνέντευξη είχε στόχο να δείξει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ευαίσθητος, διαθέτει ενσυναίσθηση και αναγνωρίζει τα λάθη του, στη δεύτερη επαναφέρει το ηγετικό του προφίλ, τη στιβαρότητα του χαρακτήρα και την ξεκάθαρη στόχευση για τη χώρα.
Δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την περίοδο της χαλάρωσης που είχε ανοίξει καιρό πριν και εμπεδώθηκε με τη συνέντευξή του στον Σρόιτερ και ζητά από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντί του, προσφέροντας δεύτερη ευκαιρία ενόψει του ανασχηματισμού που αναβάλλεται, για την ώρα και τουλάχιστον μέχρι τις 13 Μαρτίου που ορκίζεται ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Στο μεταξύ, το Μαξίμου θα μετρήσει το “γκελ” της συνέντευξης και του μπαράζ πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα αξιολογήσει τις κινήσεις του με βάση την δυνατότητα επανασύνδεσης του με την κοινωνία. Σε αυτή την περίοδο μεσολαβεί και η ανακοίνωση του νέου 12ετους εξοπλιστικού προγράμματος από τον Νίκο Δένδια, το οποίο μπορεί να φτάσει έως τα 38 δισ., το οποίο θα δημιουργήσει δυναμική πολιτικής επαναξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ενδεχόμενος ανασχηματισμός υπό την πίεση των γεγονότων θα αποτελούσε “παραδοχή ενοχής” και θα υπονόμευε το status του εσωτερικά και διεθνώς. Τα σενάρια τον τελευταίο καιρό εμφάνιζαν μια τέτοια κίνηση προδιαγεγραμμένη, εστιάζοντας μάλιστα σε συγκεκριμένους υπουργούς και υπουργεία, τα οποία όμως αποδεικνύεται ότι εντάσσονται σε μια ιδιότυπη διελκυστίνδα επιχειρηματιών – πολιτικών με στόχο τη διαμόρφωση της ατζέντας και όχι στην αξιολόγηση του Μαξίμου, την οποία προφανώς προσπάθησαν με δημοσιεύματα να επηρεάσουν.
Η απειλή της πολιτικής αποσταθεροποίησης
«Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, σημειώνοντας ότι θέλουν να εμπλέξουν και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα στην εργαλειοποίηση της τραγωδίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα καταλογίζει στην αντιπολίτευση «τυφλή διαμαρτυρία που κρύβει έλλειψη θέσεων» και «επικίνδυνη επίθεση στους θεσμούς» ενώ επιχειρεί να αποκρούσει τις και κατηγορίες για συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών. «Τα σημαντικά αυτά οπτικά ντοκουμέντα, αν αποδειχθούν γνήσια, η Πολιτεία δεν είχε κανέναν λόγο να τα δει καθυστερημένα στη δικογραφία. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η αποκάλυψή τους χαλάει τα σχέδια όσων προσπάθησαν να επιβιώσουν πολιτικά χτίζοντας ένα ολόκληρο αφήγημα επάνω σε θεωρίες συγκάλυψης», επισημαίνει εκτός των άλλων.
Ο ανασχηματισμός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο της πολιτικής ατζέντας, θέτοντας εκτός άμεσου ορίζοντα ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
«Αντί να σας μιλήσω για ανασχηματισμούς, που αποτελούν το προσφιλές θέμα των παραπολιτικών στηλών, προτιμώ να σας μιλήσω για την Ελλάδα που αγωνίζομαι να αναδείξω το 2027, με τη λήξη της δεύτερης θητείας μας. Μια Ελλάδα που θα έχει βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη και δεν θα είναι, πια, ουραγός στην Ευρώπη..» απάντησε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα για τον ανασχηματισμό και ποια θα είναι η φιλοσοφία των αλλαγών όταν γίνουν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και στην Καθημερινή εστίασε στα πρόσωπα και το πώς πρέπει να υπηρετούν τους στόχους που τίθενται. Μάλιστα και το Σάββατο ο ίδιος βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε συναντήσεις και με στενούς συνεργάτες του ενώ και τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός δεν έχει κάποια υποχρέωση εκτός Ελλάδας.
Το πρόγραμμα για την κοινωνία
Και πρόσθεσε «με άλλα λόγια, το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε είναι πολυδιάστατο και αγγίζει όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με στόχο μια καλύτερη ζωή για τον πολίτη. Τα πρόσωπα επομένως έχουν προφανώς τη σημασία τους, με μία και μόνο προϋπόθεση: να υπηρετούν διαρκώς αυτόν το στόχο και αυτό το όραμα».