Η Ευρώπη επιχειρεί να επανασυστήσει κοινό αμυντικό μέτωπο, με τον Εμάνουελ Μακρόν να αναλαμβάνει διαδοχικές πρωτοβουλίες επιχειρώντας να καλύψει το κενό εξουσίας που δημιουργεί η αναδίπλωση της Ουάσιγκτον στο Ουκρανικό και η δυναμική αυτόνομης επαναπροσέγγισης Τραμπ – Πούτιν.
Στην Ευρώπη επιχειρείται αφενός η αναθέρμανση του σχεδίου ενιαίου αμυντικού προϋπολογισμού, κυρίως για τη στήριξη του Κιέβου, ενώ παράλληλα ο Εμάνουελ Μακρόν έχει συγκαλέσει για σήμερα Σύνοδο Κορυφής ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία.
Αν και η κινητικότητα είναι έντονη, οι γερμανικές εκλογές και ο τρόπος λήψης αποφάσεων δεν επιτρέπουν την άμεση υλοποίηση των σχεδιασμών, υπονομεύοντας τη δυνατότητα έκφρασης ενιαίας θέσης και την υποστήριξή της.
Η δυναμική των εξελίξεων δεν αποκλείεται να φέρει την Ευρώπη απέναντι από τις ΗΠΑ στο ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς ο Τραμπ έχει παγώσει τη USAID και τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ενώ η Ευρώπη ήδη επεξεργάζεται σχέδια για αύξηση της στήριξης.
Τα σχέδια δαπανών δεν θα ανακοινωθούν πριν από τις γερμανικές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση αντιπαραθέσεων πριν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι ενήμεροι για τα σχέδια.
Μια μικρή ομάδα ηγετών της ΕΕ έχει προσκληθεί στο Παρίσι τη Δευτέρα για να αρχίσουν να διαμορφώνουν την απάντησή τους, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν με έντονους όρους ότι υπάρχουν όρια στο πόσα είναι διατεθειμένες να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το νέο σκηνικό ασφαλείας
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιφορτιστεί με την αναβίωση της στρατιωτικής ισχύος της ηπείρου μετά από σχεδόν 80 χρόνια κατά τα οποία ουσιαστικά ανέθεταν μεγάλο μέρος της ασφάλειάς τους στις ΗΠΑ.
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει αλλάξει θεμελιωδώς τη διατλαντική σχέση, και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι ο πρόεδρος είναι διατεθειμένος να αφήσει τους Ευρωπαίους να υποστούν τις συνέπειες, αν αρνηθούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.
Η κατάσταση είναι επείγουσα, καθώς ο Τραμπ προχωρά με ταχύτητα στις προσπάθειες να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να εξαναγκαστεί σε μια καταστροφική συμφωνία, εκτός αν μπορέσουν να παρουσιάσουν γρήγορα ένα σχέδιο στρατιωτικής στήριξης.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ενημερώσει Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι επιδιώκει εκεχειρία στην Ουκρανία μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων. Κάποιοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο ρυθμός των συνομιλιών, οι οποίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία με κορυφαίους Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους, είναι φιλόδοξος και πιθανώς μη ρεαλιστικός.
Η επίτευξη μιας λύσης μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ πιο πιθανή, δήλωσε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι παραμένουν σε στάση αναμονής. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Ο Τραμπ ξεκίνησε την ειρηνευτική του πρωτοβουλία με ένα τηλεφώνημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε σοκ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους όταν ο υπουργός Άμυνάς του, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι υπεύθυνη για τις εγγυήσεις ασφαλείας και τις ειρηνευτικές δυνάμεις που θα απαιτηθούν για τη διασφάλιση της Ουκρανίας μετά από μια συμφωνία.
Οι πρωτοβουλίες Μακρόν
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα την Κυριακή ότι συνομίλησε με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σχετικά με την Ουκρανία και τον ρόλο των Ευρωπαίων στο ειρηνευτικό σχέδιο.
Ο Μακρόν θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα στο Παρίσι τους ομολόγους του από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, για να συζητήσουν την απάντησή τους. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην Ουκρανία και στις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να συμφωνηθούν άμεσα ώστε η Ευρώπη να μην μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων του Τραμπ.
Στο Μόναχο, ο Ρούτε δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση θα επικεντρωθεί στη στρατιωτική εκπαίδευση, την επιτάχυνση της βοήθειας, τις παραδόσεις όπλων και τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι αξιωματούχοι της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένουν επίσης να συζητήσουν κατά πόσο οι ηγέτες είναι διατεθειμένοι να πουν στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμοι να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία ως μέρος μιας συμφωνίας.
Ένα άλλο πιθανό χρηματοδοτικό μέσο θα μπορούσε να είναι τα 300 δισ. δολάρια παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι έχουν λάβει το μήνυμα και ότι οι χώρες που ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες αρχίζουν να πιέζονται να αλλάξουν στάση.