Καθώς Τραμπ και Πούτιν ετοιμάζονται να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαμοιράζοντας τα ιμάτια της Ουκρανίας, με την Ευρώπη να παρακολουθεί αμήχανα και τον Ζελένσκι να αναζητά θέση στο τραπέζι, η κατάσταση στο έδαφος είναι υπέρ της Ρωσίας.
Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται σχεδόν τρία χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.
Η Ρωσία ελέγχει σήμερα περίπου το 20% της Ουκρανίας, κυρίως στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, καθώς και την Κριμαία, που προσαρτήθηκε το 2014.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την ανατολική βιομηχανική πόλη Ποκρόβσκ, καταλαμβάνοντας χωριά καθώς προελαύνουν.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να κατέχει ένα μικρό τμήμα ρωσικού εδάφους στην περιοχή Κουρσκ, το οποίο κατέλαβε κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής προέλασης τον περασμένο Αύγουστο.
Ο Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι βορειοκορεατικές δυνάμεις έχουν επιστρέψει στην πρώτη γραμμή εκεί, μετά από αναφορές ότι είχαν αποσυρθεί τον περασμένο μήνα λόγω βαριών απωλειών.
Η Ρωσία δεν έχει δημοσιοποιήσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ανέφερε ότι 5.937 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι έως και 350.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, με ορισμένες αναφορές να υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος.
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ανέρχονται σε 45.100 στρατιώτες, ωστόσο πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι επίσης σημαντικά υψηλότερος.
Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται για την ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Πριν ξεκινήσει, ας θυμηθούμε πώς φτάσαμε ως εδώ:
- Στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο νυν Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων του.
- Αυτό δεν έχει συμβεί – αλλά λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ είπε στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να “τερματίσει αυτόν τον γελοίο πόλεμο” ή να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις.
- Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει με τον Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία, να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
- Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις – το Κρεμλίνο απάντησε ότι η Ουκρανία “με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συμμετάσχει”.
- Ο Ζελένσκι θα βρίσκεται σήμερα στο Μόναχο και αναμένεται να συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, JD Vance, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Marco Rubio.