Ένα σοβαρό πλήγμα στην αίγλη της αμυντικής βιομηχανίας της Γαλλίας καταφέρνει πρόσφατη έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI) η οποία κάνει αναφορά σε σοβαρές αδυναμίες στην αμυντική ικανότητα της χώρας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η γαλλική αεροπορική δύναμη, αν και εξοπλισμένη με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, κινδυνεύει να περιοριστεί σε έναν συμπληρωματικό ρόλο σε έναν μελλοντικό αεροπορικό πόλεμο, εφόσον αντιμετωπίσει μαχητικά πέμπτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-35.
Η έλλειψη αεροναυπηγικής βιομηχανίας εξειδικευμένης σε μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς, ή σε κάθε περίπτωση στη συμμετοχή στην κατασκευή αυτών των αεροσκαφών παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι συντάκτες της έκθεσης γράφουν, χωρίς περιστροφές, ότι η Γαλλία «εξεπλάγη» με την εμφάνιση αμερικανικών αεροσκαφών stealth τη δεκαετία του 1990 και, έχοντας ήδη επικεντρωθεί στο Rafale, έχει μείνει πίσω, παρόλο που το αεροσκάφος είναι μεταξύ τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δηλώνεται ανοιχτά πώς οι Γάλλοι πιλότοι μαχητικών, όταν πραγματοποιούν ασκήσεις με συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις, εξοπλισμένων με μαχητικά πέμπτης γενιάς, βρίσκονται σε μια κατάσταση που είναι «πολύ δύσκολο να κερδίσουν».
Η διαφορά των γαλλικών αεροσκαφών δεν έγκειται μόνο στην έλλειψη «αόρατης» τεχνολογίας, προσθέτει η έκθεση: «Η ενσωμάτωση οπλικών συστημάτων, η ταχύτητα στη διαχείριση πληροφοριών και η ικανότητα λειτουργίας σε εξαιρετικά σύνθετα περιβάλλοντα, καθιστούν τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς εξαιρετικά δύσκολους αντιπάλους για τα πιο παραδοσιακά γαλλικά μαχητικά».
Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι τα Rafale, αν και αποτελούν αεροσκάφη 4ης ή 4,5ης γενιάς, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τα πιο εξελιγμένα μαχητικά 5ης γενιάς που διαθέτουν αόρατη τεχνολογία stealth, προηγμένα συστήματα αισθητήρων και δικτυωμένη συνδεσιμότητα. Αυτή η τεχνολογική υστέρηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη πυραύλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, μειώνει την επιχειρησιακή αυτονομία της γαλλικής αεροπορίας και, κατά συνέπεια, των χωρών που έχει προμηθευτεί τα συγκεκριμένα μαχητικά, όπως η Ελλάδα, στην οποία φαίνεται να έχει άμεσο αντίκτυπο.
Η Ελλάδα, η οποία έχει επενδύσει στην απόκτηση Rafale για να ενισχύσει τη στρατηγική της θέση, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί σε μειονεκτική θέση απέναντι στη γειτονική Τουρκία, η οποία επενδύει επίσης σε σύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς. Αν η Γαλλία δεν αναπτύξει αποτελεσματικά νέες στρατηγικές και αναβαθμίσει την αμυντική της βιομηχανία, οι συνέπειες για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από την γαλλική αεροπορική ισχύ, θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, με άμεσο αντίκτυπο στην ισχυρή αμυντική θέση της περιοχής.