Αντιφατικά παραμένουν τα μηνύματα από τον Λευκό Οίκο, καθώς κόντρα στη δήλωση Τραμπ που απέκλεισε την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος Βανς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν η Ρωσία δεν διαπραγματευτεί καλή τη πίστει.
Λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου σήμερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι “ακόμα στο τραπέζι”, εάν η Ρωσία αποτύχει να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με καλή πίστη.
Με δεδομένη τη στρατηγική αποπροσανατολισμού και έλλειψης σαφήνειας που διέπει τον Τραμπ, οι αντιφατικές τοποθετήσεις θα μπορούσαν να εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό ώστε να θολώσουν τα νερά.
Ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στο Μόναχο, ωστόσο, οι διοργανωτές του Munich Security Conference αναφέρουν ότι δεν έχει αφιχθεί ρωσική αντιπροσωπεία. Καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Crisis Monitor με την προϋπόθεση της ανωνυμίας αναφέρουν ότι νωρίτερα learjet C-38b της Αμερικανικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στη Μόσχα, μεταφέροντας -κατά πάσα πιθανότητα- αμερικανική αποστολή.
“Πιστεύω ότι θα προκύψει μια συμφωνία που θα σοκάρει πολλούς ανθρώπους”, δήλωσε στη Wall Street Journal.
“Ο πρόεδρος δεν μπαίνει σε αυτό [σσ στη διαπραγμάτευση] με παρωπίδες”, πρόσθεσε. “Θα πει, ‘Όλα είναι στο τραπέζι, ας κάνουμε μια συμφωνία.’”
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν η Ουκρανία να βγει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες διατηρώντας την ανεξαρτησία της – αλλά σημείωσε ότι παραμένει ασαφές πόσο από το έδαφός της θα παραμείνει υπό ρωσικό έλεγχο.
“Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και διαμορφώσεις, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η Ουκρανία να έχει κυρίαρχη ανεξαρτησία.”
Ο Βανς θα παραστεί στη διάσκεψη. Έχει υπάρξει έντονος επικριτής της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία και στην περσινή διάσκεψη είχε δηλώσει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει πως οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους προς την Ανατολική Ασία.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο Βανς θα συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βόλοντμιρ Ζελένσκι.