Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι απέσυρε ορισμένες δυνάμεις της από την άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Dart 2025, καθώς η Ελλάδα παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της και η Συμμαχία δεν ικανοποίησε τα αιτήματα της Αγκυρας.
Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι προσπαθεί συνεχώς να επιβάλει τις απόψεις της, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα είχε προειδοποιήσει για την ακύρωση της άσκησης εάν γίνονταν αποδεκτές μόνο οι τουρκικές θέσεις σχετικά με το καθεστώς και τις δικαιοδοσίες έρευνας και διάσωσης και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το έγγραφο σχεδιασμού της άσκησης περιλάμβανε ζητήματα που αντίκεινται στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και το διεθνές δίκαιο. Ανέφεραν ότι έγιναν προσπάθειες σε ανώτατο επίπεδο στο ΝΑΤΟ για την επίλυση του ζητήματος και επισημάνθηκε πως το έγγραφο δεν ακολουθούσε τις καθιερωμένες πολιτικές του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την περιγραφή όρων όπως ο εναέριος χώρος στην περιοχή ευθύνης του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή Ευρώπης (SACEUR). Η Τουρκία επιθυμεί μια γενικόλογη αναφορά σε «νατοϊκό εναέριο χώρο», ενώ η Ελλάδα προτείνει τον όρο «εθνικό νατοϊκό εναέριο χώρο» (NATO Nation’s Airspace), με την αμερικανική αντιπροσωπεία να συντάσσεται με την ελληνική πρόταση.
Η Τουρκία, προκειμένου να προσαρμόσει το έγγραφο στα συμφέροντά της, έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ για την τροποποίηση του σχεδιασμού της άσκησης. Ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την άσκηση Steadfast Dart 25, με τις τουρκικές στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν ότι ενημέρωσαν τις αρχές του ΝΑΤΟ για την απόσυρση του λόχου αναγνώρισης από την εν λόγω άσκηση.
Παράλληλα, διευκρίνισαν ότι ο λόχος θα συνεχίσει τη συμμετοχή του στην εθνική άσκηση Dacia στη Ρουμανία και ότι οι ναυτικές ομάδες κρούσης (SNMG-2 και SNMCMG-2) θα συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στην Steadfast Dart, ως μέρος των δεσμεύσεών της προς το ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι μία τακτική που ακολουθεί η Τουρκία σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση όπως συνέβη και με την νατοϊκή άσκηση «Ramstein Flag» –που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα- με την Τουρκία να μην υποβάλει αίτημα συμμετοχής όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ αρνούμενη να δεχθεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η επίσημη αντίδραση της Αγκυρας συνδέεται όχι μόνο με τις παραδοσιακές θέσεις της, αλλά και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Δένδια στις οποίες είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι: «το ΝΑΤΟ είναι πάντοτε μία Συμμαχία αξιών και όλες οι ασκήσεις σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών. Άλλος τρόπος και άλλη προσέγγιση δεν υπάρχει και δεν συγχωρείται.»
Επιπλέον, η Τουρκία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την αγορά των Eurofighter Typhoon, συνοδευόμενων από τους πυραύλους Meteor. Όπως ανέφεραν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, ο Meteor είναι ένας νέας γενιάς πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς ευρωπαϊκής προέλευσης. Στο πλαίσιο της προμήθειας των Eurofighter Typhoon, σχεδιάζουν να εντάξουν και τους πυραύλους Meteor στο οπλοστάσιό τους. «Η προμήθεια των πυραύλων Meteor συνεχίζεται απρόσκοπτα, μέχρι να ενταχθεί ο εθνικός πύραυλος GÖKHAN», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.