Η καλλιέργεια προσδοκιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε μια ρότα μεγάλων πιέσεων που ενδέχεται να φέρει τη λήξη του, μετά από τρία χρόνια αιματοχυσίας, καταστροφής, ξεριζωμού και τεκτονικών αλλαγών σε όλο το οικονομικό και ενεργειακό οικοδόμημα της ευρωπαϊκής – και όχι μόνο – ηπείρου, έφερε νέο ανοδικό ράλι και καινούρια ιστορικά υψηλά στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ εκτόξευσε και το ελληνικό χρηματιστήριο.
- Η μεγαλύτερη άνοδος από τις 10 Οκτωβρίου του 2023 στο Χ.Α.
- Οι προσδοκίες λήξης του πολέμου στην Ουκρανία, εκτόξευσαν τις αγορές της Ευρώπης
- «Τρελό» ράλι +7,90% στην Coca Cola HBC, τράβηξε όλη την αγορά
- Κούρσα έως +3,90% στις τράπεζες, με νέα υψηλά 111 μηνών
Μολονότι οι σκόπελοι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι τεράστιοι και σύνθετοι, φαίνεται πως η κινητικότητα και η «διαφήμιση» της λύσης από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, φέρνει τεκτονικές αλλαγές και στη μετατόπιση των επενδυτικών κεφαλαίων, που συνεχίζουν να ποντάρουν σε λύση.
Εδώ και καιρό, οι (ευρωπαϊκές κυρίως) αγορές δεν εστιάζουν στους δασμούς, αλλά δείχνουν να ποντάρουν στη de facto λύση του ουκρανικού ζητήματος, κινούμενες σε διαρκή ιστορικά υψηλά, πιθανότατα διαβλέποντας και κάποια αποσυμφόρηση της ενεργειακής κρίσης, που έχει τινάξει στον αέρα χώρες, οικονομίες και βιομηχανίες.
Το εγγύς μέλλον θα δείξει και θα μαρτυρήσει, το αν οι αγορές προεξοφλούν σωστά και αν ποντάρουν σε πολλά περισσότερα που σήμερα δεν είναι εύκολα στην ανάγνωσή τους, δεδομένου ότι τα χρηματιστήρια γνωρίζουν να προεξοφλούν πράγματα και καταστάσεις έξι, οκτώ ή και δέκα μήνες μπροστά.
Πάρτι με νέα ρεκόρ στην Ευρώπη
Σύσσωμοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, «τρελαίνοντας» αναλυτές, χρηματιστές και… τερματικά, καθώς εν μέσω πολύ μεγάλης κρίσης ευρύτερα, κατοχυρώνουν επίπεδα που έως πριν έξι ή οκτώ μήνες, φάνταζαν απίθανα. Ο γερμανικός DAX που προ δύο ημέρες ξεπέρασε τις 22.000 μονάδες, σήμερα ξεπέρασε και τις 22.600 μονάδες με ράλι άνω του +2%, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πάνω από τις 8.164 μονάδες με ράλι +1,52% και νέα ιστορικά υψηλά, ανοδικά κινήθηκαν και οι αγορές Ιταλίας (νέα ιστορικά υψηλά στις 37.908 μονάδες) και Ισπανίας, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, πάνω από τις 553,75 μονάδες με άνοδο 1,09%.
Στις 1.600 μονάδες το Χ.Α. με πολύ μεγάλο τζίρο
Μέσα σε αυτό το άκρως αβανταδόρικο σκηνικό, το ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε μια συνεδρίαση με στοιχεία ξεσπάσματος, με κυρίαρχο ποιοτικό στοιχείο την εκτόξευση των συναλλαγών στα 213,71 εκατ. ευρώ, που – χωρίς placements και rebalancing – είναι μια επίδοση που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια στο Χ.Α. Πριν 15 συνεδριάσεις είχε γίνει και μεγαλύτερος τζίρος στο Χ.Α., όμως τότε οφείλονταν στο placement της Eurobank.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.600,97 μονάδες με άνοδο 2,49%, πραγματοποιώντας την πιο ανοδική συνεδρίαση από τις 10 Οκτωβρίου 2023, ήτοι 27 μήνες πίσω! Συνάμα, οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 213,71 εκατ. ευρώ, με μόνο 22,8 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, που σημαίνει ότι σχεδόν 191 εκατ. ευρώ ήταν «καθαρές» συναλλαγές, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία πολλά χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Τα 194 εκατ. ευρώ του τζίρου διακινήθηκαν στις 25 μετοχές του Large Cap, κάτι που ασφαλώς μαρτυρά μια τεράστια παθογένεια της αγοράς που παρουσιάζει (ακραίας στρεβλότητας) υπερσυγκέντρωση των συναλλαγών στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με δεκάδες μετοχές της μικρότερης αποτίμησης να μένουν στο περιθώριο, ασχέτως ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Από αυτά, τα 116,6 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες και κυρίως στις τέσσερις συστημικές, με την Εθνική να διακινεί 32,27 εκατ. ευρώ (με πολλά πακέτα), την Alpha Bank να κάνει τζίρο 30,07 εκατ., την Πειραιώς 26 εκατ. και τη Eurobank 24,74 εκατ. ευρώ. Μεγάλες συναλλαγές έκαναν και οι Metlen με 15,5 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ με 7,19 εκατ., Τιτάν με 6,97 εκατ. και Motor Oil με 5,60 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με ράλι +2,82% στις 3.922,27 μονάδες που αποτελούν νέο υψηλό 14 περίπου ετών, ο Mid Cap του μεσαίου χώρου έκλεισε στις 2.527,26 μονάδες με άνοδο 0,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε εντυπωσιακό ράλι +3,20% με κλείσιμο στις 1.458,91 μονάδες, επίπεδο που είναι ρεκόρ 111 μηνών ή εννέα και πλέον ετών.
Με Coca Cola HBC, τράπεζες και blue chips
Απόλυτη κυρίαρχος της συνεδρίασης στο Χ.Α. ήταν η leader Coca Cola HBC που δεσπόζει σε στάθμιση στους κύριους δείκτες, η οποία εξ αρχής της συνεδρίασης έκανε ράλι, έφτασε έως τα 39 ευρώ (+9,30%), ενώ τελικώς έκλεισε στα 38,5 ευρώ με ράλι +7,90%. Πρόκειται φυσικά για νέα ιστορικά υψηλά, με την κεφαλαιοποίηση να εκτοξεύεται στα 14,4 δισ. ευρώ, αποτίμηση που έχει να δει πολλά χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο. To ράλι της Coca Cola HBC οφείλεται στα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, με αύξηση 13,8% στα έσοδα από πωλήσεις και ενίσχυση 12,2% στα λειτουργικά κέρδη, σε οργανική βάση.
Στις τράπεζες, ράλι +3,90% έκανε η Πειραιώς με νέα πολυετή υψηλά, η Εθνική έκλεισε στο +3,61%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 3,21% και η Eurobank +2,5%.
Στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας του Large Cap, ράλι άνω του +3% έκαναν οι Aegean Airlines και ElvalHalcor, στο +2,91% η Σαράντης, +2,58% η Jumbo, +2,14% η Cenergy Holdings, +2,08% o OTE, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι ΔΕΗ (νέα υψηλά 15 ετών), Motor Oil, Metlen, Lamda Development και Τιτάν.
Στο μεσαίο χώρο ράλι +4,46% έκανε η Πλαστικά Θράκης, στο +3,66% η AVAX με νέα πολυετή υψηλά, ενώ κέρδη είχαν οι Intralot, Autohellas, Trade Estate, Intracom Holdings, Dimand και EXAE. Στο σύνολο της αγοράς, 86 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 26 με πτώση.